Regie in de zorgketen

0

Integraal is het toverwoord binnen de ketenzorg. Die ketens moeten waardeketens zijn voor de klant, maar daar is wel een goede regisseur voor nodig. Het laatste verslag van het seminar ‘Zorgverleners worden zorgondernemers’ in Media Plaza met in de hoofdrol Dr. Robbert Huijsman.

Bij een keten moet alles integraal werken, wil het een succes zijn. Dus integraal zorgmanagement, bestuur en zorg. Dr. Robbert Huijsman is directeur van Zorgconsult en hoogleraar Integraal Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit. Hij heeft 15 jaar ervaring in de ketenzorg en is een groot voorstander van ketenzorg. Want zo zegt hij: de klant wordt er beter van en de professional ook. Als we elkaar tenminste een sterke ketenregisseur gunnen.

Waarom is ketenzorg een goed idee?
Volgens Huijsman onstaat er enthousiasme bij cliënten, wordt de kwaliteit van leven verbeterd en zijn de kosten lager. Vooral op dit moment is de zorg verkokerd en werken alle schakels op hun eigen manier en met eigen tradities. De culturele component, een op scholen aangeleerde traditie om elkaar te verketteren. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Dat is jammer voor de keten. Veel kennis en samen brengt dat betere zorg. De cliënt staat centraal in de weg, want eigen schakels. Maar en omslag naar waardeketens voor klanten, leidt tot een innovatieve en renderende zorgservice.

Waarom een regisseur?
Huijsman zegt hierover: een keten zonder regie is als een kip zonder kop. Het loopt nog een tijdje door, maar valt dan levenloos neer. Hij haalt een voorbeeld aan van een keten benchmark uit Zeeland die een groot succes was. Totdat de bestuurder besloot de ketenregisseur te schrappen uit het budget. Niet veel later viel alles als een kaartenhuis in elkaar.

Belangrijk is dat je het elkaar moet gunnen om een sterke regisseur te hebben. Wijs iemand aan uit de organisatie die het meest geschikt is. Huijsman stelt dat er eigenlijk ook opleidingen voor moeten komen. Want er komen heel wat competenties bij kijken. Een ketenregisseur moet kunnen praten met een neuroloog, maar ook met een verzorgende op niveau 2.

Rol van ICT
Binnen ketenzorg valt ook zelfmanagement en zelfzorg. Voor Huijsman is dit een kwestie van hoofd en hart. Zijn ratio zegt hem dat het goed zal zijn. Telemonitoren, selfsupporting voor cliënten. Wie is daar nou tegen?

Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) zorgt dat de zorg van push naar pull gaat. Maar aan de andere kant is hij een ICT scepticus. De consensus ontbreekt, alles duurt lang. In zijn ogen belooft de ICT van alles, maar komt er weinig van terecht. Dat komt omdat de medische- en zorgwereld dus te onafhankelijk van elkaar werken en dat ze ICT onbetrouwbaar vinden. Daarom is zelfs afgesproken dat alle ziekenhuizen overstappen op papier als er een grote ramp in Nederland gebeurt. Computers en ICT-oplossingen zijn te onbetrouwbaar.

Maar Huijsman is een gadgets man en ziet mogelijkheden voor ICT als zorgleveranciers zelf ook naar de klantkant kijken. Eigen regie en verzorging vanuit de klant. Maar hoe pak je integrale zorg nou goed aan? Door het programmatisch aan te lopen via een drietrapsraket:

  • eerst de multidisciplinaire inhoud
  • dan de organisatie en kwaliteitsborging
  • en tenslotte kostencalculatie
  • en financiering (transmurale DBC)

Huijsman zegt hiermee dat ketens niet gebouwd moeten worden vanuit de kostenkant, zoals minister Klink denkt.

Strategische vragen moeten zijn:

  • Wat is toegevoegde waarde voor klant?
  • Hoe goed is uw ketenorganisatie op orde?
  • Hoe positioneert u zich in en met de keten?
  • Wat is uw business case naar financiers?

Presentatie van Dr. Robbert Huijsman

De grootste reden dat ICT niet zo wil lukken in de zorg, is dat er te weinig regie is en dat professionals met hun ‘hindermacht’ oplossingen verzieken. Dat gaat meer om een attitude kentering, dan dat het een omslag in aanpak is.

De Zorg is aan het veranderen. De wens van de klant en het optimaliseren van het zorgproces komen steeds meer centraal te staan en moeten dan ook als uitgangspunt worden genomen. Dat was het centrale thema van het seminar ‘Zorgverleners worden zorgondernemers’ op 3 december 2008 in Media Plaza.