Verdieping

Onderzoek: bijdrage marktonderzoek aan effectiviteit campagnes

0

We weten allemaal dat het gebruik van marktonderzoeken zoals concept- en pre-testen bijdraagt aan een succesvolle campagne. Zonder  gericht onderzoek is het maken van een goede campagne een gelukstreffer. Maar welke onderzoeken dragen daadwerkelijk bij aan een succesvolle campagne? Het onderzoek ‘oog op communicatie’ probeert antwoord te geven op deze vraag. Nicolai Pohan Simandjuntak zoekt nog deelnemers aan het onderzoek.

Samen met een medestudent studeer ik af bij marktonderzoekbureau DBMI. Hier doe ik onderzoek naar marktonderzoek en de invloed daarvan op de effectiviteit van reclamecampagnes. Met dit onderzoek hoop ik een duidelijk verschil aan te duiden tussen succesvolle en minder succesvolle campagnes.

Oog op communicatieHet vooronderzoek bestond uit een uitgebreide literatuurstudie en diepte-interviews met reclamebureaus en opdrachtgevers. Dit vooronderzoek heeft geleid tot een aantal hypotheses die getoetst worden door kwantitatief onderzoek. Hiervoor ben ik op zoek naar zo veel mogelijk mensen bij reclamebureaus en bij opdrachtgevers die betrokken zijn bij het maken van campagnes. Meedoen kan tot eind september en kost slechts 10 à 15 minuten van je tijd. De resultaten van het onderzoek zullen later op Frankwatching worden teruggekoppeld.

Lees ook marktonderzoekwereld.blogspot.com of ga naar www.oogopcommunicatie.nl om mee te doen.

Nicolai Pohan Simandjuntak is student commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. Samen met Yuny Lee studeert hij af bij DBMI, een onderzoeksbureau in Den Haag.