Open de overheid van Europa voor iedereen

0

Tijdens de Europese ministeriële conferentie over e-overheid op 18 november wordt er door verschillende initiatiefnemers de ‘Open Declaration on European Public Services’ aangeboden. Deze petitie probeert een verbinding te leggen tussen Europese overheidsdienstverlening en een moderne samenleving die op een juiste manier gebruik maakt van internet en webtechnologie. De petitie zal in ontvangst genomen worden namens alle ministers van de lidstaten die zich bezighouden met publieke dienstverlening.

Open overheidsdienstverlening

Wat bedoelt men nou eigenlijk met open overheidsdienstverlening?  Volgens de Declaration zijn 3 kernpunten van belang, te weten transparantie, participatie en zelfredzaamheid. Deze kernpunten zouden moeten leiden tot een overheid die een betere dienstverlening aanbiedt en die nauwer aansluit bij de verschillende behoeften die burgers en organisaties hebben.

Transparantie

Er wordt gesteld dat alle overheidsorganisaties transparant dienen te zijn, tenzij dit expliciet ongewenst is. Dit betekent dat ze informatie rond besluitvorming en functioneren toegankelijk moeten maken. Dit kan bijvoorbeeld stemgedrag zijn, zodat er analyses gemaakt kunnen worden van partijen en politici. Niet alleen in Nederland interessante informatie  voor de journalisten, in Europese landen die worstelen met corruptie een must!

watstemtmijnraad

Wat Stemt Mijn Raad.nl: Gemeenten publiceren de stemmingen uit de raad

Ook valt te denken aan bijvoorbeeld het aanbieden van de rijksbegroting in XML op Prinsjesdag, zodat journalisten en onderzoekers makkelijk visuele analyses kunnen maken en trends kunnen identificeren.

Participatie

De overheid zou ook de inbreng van de burger makkelijker kunnen maken. De invloed op beleid is nu nog vaak een zaak van hoge heren, lobbyisten, activisten en zeer actieve burgers. Kortom, voor de gemiddelde Nederlander is het niet mogelijk om snel en makkelijk een standpunt of mening naar voren te brengen.

petities

Op petities.nl kan men een petitie starten

Er zijn ook  hier nog vele andere mogelijkheden te bedenken. Bijvoorbeeld het grootschalig verzamelen van relevante beleidsonderwerpen voor een net aangesteld kabinet.

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid, de vertaling van ‘empowerment’, van burgers kan vergroot worden. Er is (ongewenste) afhankelijkheid bij burgers van overheidsdiensten, in de vorm van o.a. openingstijden, ingewikkelde formulieren en websites.

Deze onafhankelijkheid hoeft zich niet te beperken tot de relatie tot de overheid. De zelfredzaamheid bij burgers in relatie tot medeburgers, bedrijven en instellingen kan zeker ook vergroot worden. Waarom moet er betaald worden voor info uit het Kadaster, postcodebestanden en KvK-uittreksels?

Waarom kunnen we niet vrij bij informatie die opgebouwd is met onze belastingcenten?

philips

Openkvk.nl biedt KvK-informatie aan in een eigen Google-achtige interface

Helaas moet een initiatief als OpenKvK nog de informatie uit de KvK-website peuteren, met allerlei programmeertrucs, en laten ze zien dat het beter kan middels een open API .

Er zijn ook voorbeelden te bedenken zoals portals waar men zowel bankzaken, belastingaangifte en de boekhouding kan doen, maar ook websites die informatie uit het kadaster combineren met KvK -gegevens.

Petitie tekenen?

Als deze ideeën je aanspreken, laat dan snel voor de 19e je stem horen. Want met deze stem open je de overheid van Europa voor iedereen.