eBook converteren van Sony Reader naar Amazon Kindle

Vanmiddag heb ik het digitale boek Connect! van Menno Lanting aangeschaft. Voor het luttele bedrag van 19,95 euro. Waanzin natuurlijk. Waarom moet ik meer geld neerleggen voor een digitaal boek van voor een fysieke versie. Scheelt slechts 5 eurocent, maar toch. Wie is er in hemelsnaam verantwoordelijk voor deze prijsstelling? Het lijkt mij meer dan logisch dat een digitaal exemplaar vele malen minder kost dan zijn fysieke broertje.

Maar goed, ik was nieuwsgierig. Ik wilde weten of ik in staat was om klakkeloos het digitale boek van Bol.com (geschikt voor de Sony Reader) op mijn Amazon Kindle (lees mijn eerdere ervaringen) over te zetten. Niet zo makkelijk dus, blijkt na een uurtje stoeien.

Zodra je het boek aanschaft via Bol.com krijg je een “connect.acsm” toegestuurd. Dit is een ticket dat je dient te gebruiken om het daadwerkelijke boek (in mijn geval Connect dus) in te laden op je Sony Reader of in een desktop reader “Digital Editions” van Adobe. Aangezien ik geen Sony Reader heb, ben ik verplicht om ADE te gebruiken. Dit is een bijzonder fraaie applicatie om op je desktop e-books te lezen. Na installatie hoefde ik enkel nog op de “connect.acsm” dubbel te klikken en was ik in staat om het boek te lezen. Easy does it.

Hamvraag was nu hoe dit boek te exporteren naar mijn Amazon Kindle. En hier stuit je tegen de eerste problemen aan. Vanuit de ADE omgeving kun je geen boeken exporteren. Surfen op het web wijst uit dat in de folder “My Documents\My Digital Editions” het boek Connect.epub (in het epub formaat) zich bevindt. En deze file is DRM protected. Met de applicatie Mobipocket Reader is het mogelijk om ePub files te converteren naar een voor de Kindle geschikt type. Alleen niet voor ePub files die middels DRM zijn beveiligd.

Eerst dient dus DRM omzeild te worden. En hiermee begeef ik mij zeer waarschijnlijk op een illegaal vlak. Ook hier draagt het Internet oplossingen voor aan. Overigens niet geschikt voor de leek. Onder andere Python dient geïnstalleerd te worden, diverse scripts moeten geëxecuteerd worden en dan nog blijf je met aardig wat probleempjes zitten. Beetje doorsnuffelen, wat dingetjes uitproberen en voila, na een klein uurtje prutsen, heb ik eindelijk een ePub file gecreëerd dat naar de Amazon Kindle geëxporteerd kan worden.

Screenshot Amazon Kindle Sander Duivestein

Experiment geslaagd dus. Ik kan het boek Connect vanaf mijn Kindle lezen. Ik blijf echter nog wel met een paar vragen zitten. Mag ik zelf een digitaal boek converteren? Het is in principe mijn eigendom, ik heb er netjes voor betaald, maar ja, mag je zomaar aan het formaat van een boek prutsen? Mag ik DRM omzeilen? Ten tweede vraag ik mij af waarom uitgeverijen of verkopende partijen het digitale boek niet in verschillende formaten aanbieden? Waarom laat je de gebruiker niet kiezen? En tot slot waarom moet ik zo belachelijk veel geld betalen voor een digitaal boek? Conclusie: op het gebied van eBooks zijn nog verbeteringen mogelijk.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , .

Reacties

 1. Zie ook informatie over btw-tarief i.v.m. hoge kostprijs:
  http://bright.nl/2010-blijft-hoge-btw-tarief-voor-ebooks-gelden

  Groeten,
  Maik van Rossum
  http://sparks4insight.com

 2. Jasper van Weerd |

  Heb je nu niet gewoon een thuiscopy gemaakt die je opslaat op een draagbaar medium waar netjes belasting over is afgedragen aan de auteursrechtenorganisaties? Dat het dan toevallig in een ander formaat is en ook nog te lezen is op dat andere draagbare medium… tja, toch mooi meegenomen?

 3. Er zijn nog veel stappen te maken op het gebied van e-books. We zitten met de digitale vooruitgang in een spagaat.
  Maar, Sander heeft gelijk: een koper wil zelf het formaat van het boek kiezen. Maar waarom zo moeilijk doen met DRM? Mensen lenen hun gekochte papieren boeken toch ook uit; waarom dan niet met digitale versies?

  Zelf zou ik nog verder willen gaan. Koop je een papieren boek; krijg je er een digitale versie gratis bij. Wil je die los aanschaffen dan moet dat voor een paar euro kunnen.
  Hoe goedkoper het e-book wordt, hoe beter. Persoonlijk zou ik er geen papieren boek minder om kopen. Maar … wel meer e-books. Maar goed, dat is natuurlijk nog geen trend. Ik hoop wel dat het de toekomst is.

 4. Ja de prijs is hoog, maar je krijgt er wel veel extra functionaliteiten bij een e-versie voor terug. En dat is ook wat waard :-) (mijns inziens) wat mij betreft zou een e-book 25% goedkoper kunnen worden.

 5. Sander, je stelt jezelf de vraag of je DRM mag omzeilen? Wel het antwoord luidt: ‘neen’. Even een aantal uittreksels uit ‘Akester, P. (2008). A Practical Guide to Digital Copyright Law. London: Sweet & Maxwell.’ om het antwoord te verduidelijken.

  “At the international level, DRM systems are protected by the WIPO Copyright Treaty and the WIPO Performances anagrams Treaty, covering both technological measures for protection of copyright and rights management information.”

  “In the United States, the implementation of the WIPO Treaty obligations took the shape of Digital Millennium Copyright Act 1998 (United States) (DMCA). The DMCA prohibits circumvention of technological measures that effectively control access to a work, whether or not the act of circumvention is carried out for a purpose that is otherwise legitimate under the Copyright Act.”

  “The (EU) Information Society Directive implements the WIPO Copyright Treaty and the WIPO Performances and Phonograms Treaty, covering both technological protection measures and rights management information. Member States must provide adequate protection against the circumvention of technological measures for protection of copyright and against any activities (including the manufacture, the distribution of devices or components, and the provision of services), which are marketed for the purpose of circumvention, or have only a limited commercially significant purpose or use other than to circumvent, or are primarily designed to facilitate the circumvention of protective technological measures.”

  Het besluit klinkt dan ook als volgt:
  “But DRM also brought with it its own problems, highlighting a conflict between those who oppose anti-circumvention measures as inappropriate extensions to copyright and those who see them as essential to protect copyright in the digital age.”

  DRM-technologieën genieten dus wettelijke beschermingen. Waardoor auteursrechthebbenden jou heel wat rechten, die voor jou waarschijnlijk vanzelfsprekend lijken, toch kunnen ontnemen. Je hebt nu immers ‘strafbare’ feiten gepleegd door de beveiligingsschil rondom jouw aangekochte e-book te verwijderen. Hierdoor blijven digitale ‘producten’, op de een of andere manier, co-eigendom van hun aanbieders. Omdat ze immers hun greep op wat jij als jouw eigendom beschouwt nooit volledig lossen.

 6. @Herman Rucic. Dank voor je toelichting. Ik denk dat we nu echter toch een vaag gebied betreden. Ik koop een digitaal boek, het was echter niet geschikt voor de Amazon Kindle. Ik heb het vervolgens geschikt kunnen maken door de DRM er af te halen. Het boek is puur voor eigen gebruik. Ben niet van plan om het boek in wat voor vorm dan ook te verspreiden. Ik vind mijzelf dus niet zo strafbaar. Had de uitgever maar met mij meegedacht en het ebook in alle gangbare formaten aangeboden, dan had ik deze actie niet hoeven doen.

  Verder zal ik de DRM op mijn ebook voor de Amazon Kindle terugzetten.

 7. @Sander. Je wijst hier zelf al op de machtsstrijd die ons te wachten staat. Het spelersveld wordt immers drastisch gewijzigd met de komst van e-books. Grote aggregatoren als Amazon, Barnes & Nobles en binnenkort Apple verwerven met rasseschreden macht over de hertekende waardeketen. Machtsgrepen waartegen andere actoren, zoals de uitgevers, zich stilaan verzetten (cf. de recente heisa tussen Amazon en Macmillan).

  Daarnaast dringen ook minder zichtbare partijen zich op, zoals Adobe, dat zich wilt positioneren als de de facto standaard voor DRM onder het ePub formaat. Waardoor we in een situatie belanden waarin een open bestandsformaat beschermd wordt door een gesloten standaard.

  Het is ook triest om te aanschouwen dat Amazon verscheidene Kindle edities (voorlopig) enkel kan aanbieden aan Amerikaanse gebruikers, waardoor Europese Kindle enthousiastelingen uitgesloten worden.

  Het worden boeiende tijden om te kijken hoe uitgevers en auteurs gaan omgaan met de verscheidenheid aan toestellen die de markt betreden en hoe gereageerd zal worden op hun selectiviteit en argumenten om hun werken al dan niet op bepaalde platformen beschikbaar te stellen.

 8. @Herman Rucic. Je slaat denk ik de spijker op zijn kop. We zullen inderdaad een strijd gaan zien, waarbij diverse formaten worden beschermd. Een spel dat we nu al vaker hebben zien afspelen, en iedere keer trappen we weer in dezelfde valkuil. “Traditionele” uitgeverijen proberen krampachtig hun positie te bewaken, en dit is jammer, ipv verdedigen, zouden ze frontaal in de aanval moeten. Niet stil staan maar innoveren.

 9. Hm, dit klinkt een beetje als de eeuwenoude strijd tussen andere mediadragers zoals VHS vs betamax, DVD= en DVD-, Blueray en hoe-heette-die-andere-ook-alweer. Wie verwerft het grootste marktaandeel, wordt daarmee leading als ‘formaat’ en andere formaten delven het onderspit. Met de klant die met de blakende resten achterblijft. En een onbruikbare e-reader.
  Wanneer leren die partijen nu eens samen te werken, universele afspraken te maken, uitwisselbare formats aan te bieden? Daarmee zou je je klanten nu eens echt helpen. Want het gros van de consumenten is bij het woord ‘DRM’ al afgehaakt en gaat zeker geen scripts uitvoeren en ‘enge’ dingen installeren.
  Leer wat van sociale media: delen is de nieuwe ‘injectienaaldtheorie’.

 10. Ik zou nog een stapje verder willen gaan: is het mogelijk zelf e-books te maken van publicaties die wij uitbrengen (in verschillende format uiteraard ;)? Om ze daarna via de website aan te bieden naast een pdf, zoals nu al zoveel gebeurt?
  Zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

 11. @Gert, je kan alijd eens experimenteren met Mobipocket eBook Creator ( http://www.mobipocket.com/en/downloadSoft/ProductDetailsCreator.asp ).

 12. @Herman Rucic:

  De WIPO heeft in de EU totaal geen recht van spreken en de DMCA (het juridische US gedrocht) is hier al helemaal niet van toepassing.

  Volgens de EU en NL wetgeving staat Sander volledig in zijn recht, tenzij hij de publicatie openbaar beschikbaar stelt.

  Voor eigen gebruik mag je in de EU doen wat je wilt met een gekocht (digitaal) product. Of je nu converteert naar een ander formaat of het uitprint om de kachel van je oma mee aan te maken, maakt niet uit als je het auteursrecht maar naleeft…

 13. @Gosse AdB:

  Je vergeet de trechter van beleidsvorming! Beleidsvorming sijpelt door van de hogere regionen, multilateraal niveau, naar de lagere regionen, nationaal niveau. De WIPO Copyright Treaty werd geratificeerd in, voor de Verenigde Staten, DMCA (Digital Millenium Copyright Act), en voor de Europese Unie, in de Copyright Directive. De ‘Copyright Directive’ wordt dan weer geratificeerd door de Europese lidstaten in nationale wetgeving omtrent auteursrechten.

  “the Digital Copyright Directive, which implements the WIPO Treaties and deals with certain other matters, including copy-protection technologies, in particular following on from the 1995 EU Copyright Green Paper.”
  – Stokes, S. (2009). Digital Copyright: Law and Practice (3rd ed.). Portland, OR: Hart Publishing.

  “Member States must provide adequate protection against the circumvention of technological measures for protection of copyright and against any activities (including the manufacture, the distribution of devices or components, and the provision of services), which are marketed for the purpose of circumvention, or have only a limited commercially significant purpose or use other than to circumvent, or are primarily designed to facilitate the circumvention of protective technological measures.”
  – Akester, P. (2008). A Practical Guide to Digital Copyright Law. London: Sweet & Maxwell.

  Enig verder opzoekwerk levert wel op dat:

  “Als het omzeilen van een technische voorziening echter gebeurt ten aanzien van een werk dat auteursrechtelijke bescherming geniet en degene die een dergelijke handeling stelt zich niet kan beroepen op een wettelijke uitzondering, dan kan deze omzeiling op zichzelf als een aantasting van het auteursrecht worden beschouwd.”
  – Van Damme, K. (2009). Het Auteursre©ht in de Boekensector. Brugge: Die Keure.

  Hier zou je het concept van de ‘thuiskopie’ eventueel hier als de wettelijke uitzondering kunnen beschouwen. Maar je vergeet dat het bestandsformaat gemanipuleerd wordt, je maak geen 1 op 1 kopie. Het lijkt mij dus op juridisch niveau geen eenvoudige discussie. Want hij omzeilt eerst de DRM rondom het bestand, dat is het ‘strafbare’ feit. Je bent zelfs strafbaar voor het ter beschikking stellen van de technologie om DRM te omzeilen.

 14. @Gosse AdB

  Daarenboven, de Nederlandse auteurswet:

  “Art. 29a
  2. Degene, die doeltreffende technische voorzieningen omzeilt en dat weet of redelijkerwijs behoort te weten, handelt onrechtmatig.”

 15. Kun je vanuit “ADE” niet gewoon printen naar PDF (PDFcreator ofzo) en deze dan openen op je Kindle?

 16. We zijn inmiddels een jaar verder, maar de problemen zijn nog steeds niet opgelost … Zie hier mijn Boldrma van vandaag.

  http://stoerboek.nl/index.php/2011/10/drm-fail/

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!