eBook converteren van Sony Reader naar Amazon Kindle

0

Vanmiddag heb ik het digitale boek Connect! van Menno Lanting aangeschaft. Voor het luttele bedrag van 19,95 euro. Waanzin natuurlijk. Waarom moet ik meer geld neerleggen voor een digitaal boek van voor een fysieke versie. Scheelt slechts 5 eurocent, maar toch. Wie is er in hemelsnaam verantwoordelijk voor deze prijsstelling? Het lijkt mij meer dan logisch dat een digitaal exemplaar vele malen minder kost dan zijn fysieke broertje.

Maar goed, ik was nieuwsgierig. Ik wilde weten of ik in staat was om klakkeloos het digitale boek van Bol.com (geschikt voor de Sony Reader) op mijn Amazon Kindle (lees mijn eerdere ervaringen) over te zetten. Niet zo makkelijk dus, blijkt na een uurtje stoeien.

Zodra je het boek aanschaft via Bol.com krijg je een “connect.acsm” toegestuurd. Dit is een ticket dat je dient te gebruiken om het daadwerkelijke boek (in mijn geval Connect dus) in te laden op je Sony Reader of in een desktop reader “Digital Editions” van Adobe. Aangezien ik geen Sony Reader heb, ben ik verplicht om ADE te gebruiken. Dit is een bijzonder fraaie applicatie om op je desktop e-books te lezen. Na installatie hoefde ik enkel nog op de “connect.acsm” dubbel te klikken en was ik in staat om het boek te lezen. Easy does it.

Hamvraag was nu hoe dit boek te exporteren naar mijn Amazon Kindle. En hier stuit je tegen de eerste problemen aan. Vanuit de ADE omgeving kun je geen boeken exporteren. Surfen op het web wijst uit dat in de folder “My Documents\My Digital Editions” het boek Connect.epub (in het epub formaat) zich bevindt. En deze file is DRM protected. Met de applicatie Mobipocket Reader is het mogelijk om ePub files te converteren naar een voor de Kindle geschikt type. Alleen niet voor ePub files die middels DRM zijn beveiligd.

Eerst dient dus DRM omzeild te worden. En hiermee begeef ik mij zeer waarschijnlijk op een illegaal vlak. Ook hier draagt het Internet oplossingen voor aan. Overigens niet geschikt voor de leek. Onder andere Python dient geïnstalleerd te worden, diverse scripts moeten geëxecuteerd worden en dan nog blijf je met aardig wat probleempjes zitten. Beetje doorsnuffelen, wat dingetjes uitproberen en voila, na een klein uurtje prutsen, heb ik eindelijk een ePub file gecreëerd dat naar de Amazon Kindle geëxporteerd kan worden.

Screenshot Amazon Kindle Sander Duivestein

Experiment geslaagd dus. Ik kan het boek Connect vanaf mijn Kindle lezen. Ik blijf echter nog wel met een paar vragen zitten. Mag ik zelf een digitaal boek converteren? Het is in principe mijn eigendom, ik heb er netjes voor betaald, maar ja, mag je zomaar aan het formaat van een boek prutsen? Mag ik DRM omzeilen? Ten tweede vraag ik mij af waarom uitgeverijen of verkopende partijen het digitale boek niet in verschillende formaten aanbieden? Waarom laat je de gebruiker niet kiezen? En tot slot waarom moet ik zo belachelijk veel geld betalen voor een digitaal boek? Conclusie: op het gebied van eBooks zijn nog verbeteringen mogelijk.