Social media compleet: overzicht wat, waarvoor en hoe

social-mediaIedereen heeft het tegenwoordig over social media. En opeens wil iedereen er ook wat mee. Terecht. Social media kunnen uitermate effectief zijn in een persoonlijke en professionele context. Om je netwerk te verbreden, kennis te delen, je klanten te leren kennen en de dialoog aan te gaan. Dit besef is nu ook doorgedrongen in het bedrijfsleven (artikel met download).

http://www.youtube.com/watch?v=sIFYPQjYhv8

Maar hoe groot is het? Als we de meer dan 165 miljoen leden inwoners zouden noemen dan zou Facebook – de grootste social networking site – het zesde land ter wereld zijn na China, India, Verenigde Staten, Indonesië en Brazilië. Social networking lijkt een grotere groeimotor te worden dan de online services, welke markt gedomineerd wordt door Google. Het bereik en de mogelijkheden zijn zo groot dat Facebook door sommige internetexperts al de nieuwe Google wordt genoemd. De angst dat Google (zie deze video) echt web-alleenheerser zou worden lijkt met de komst van Facebook nu al achterhaald.

Een geruststellende gedachte wat mij betreft. Maar hoe komt het dan dat Facebook en meer algemeen social media zo’n enorme vlucht maken?

Na alles over social media op een rij te hebben gezet heb ik een model opgesteld. De zoektocht naar dit model is uitgevoerd in vier stappen die ook evenzoveel resultaten hebben opgeleverd:

 1. De “ruler of online DNA” als structurering van al je social media tools.
 2. De “social media scale” om aan te geven hoeveel social media je in actief en in totaal gebruikt
 3. De “social media flower” om zaken te clusteren en in een proces weer te geven.
 4. De “social media spiral” om op basis van allerlei gegevens een professioneel effectieve social media mix op te stellen.


1. Ruler of online DNA

De meetlat van je online DNA is een eenvoudige indeling van alle gebruikte social media tools van jezelf, je project of je organisatie. Deze is ingedeeld naar professionele relevantie. Het grootst zijn de tools die het meest van belang zijn en/of het vaakst gebruikt worden. Het kleinst zijn de zaken die je zelden of nooit gebruikt en ook niet echt nut hebben voor je professionele praktijk. Op deze manier krijg je een indeling met meerdere kolommen met in iedere kolom telkens één social media tool meer dan in de vorige kolom. De getallen aan de bovenzijde van de meetlat geven het aantal tools in die kolom weer. Deze eenvoudige indeling brengt snel en eenvoudig een structuur in de gebruikte social media tools. Tevens kan je op basis van deze meetlat al focus brengen in je aandacht voor bepaalde tools.

meetlat van online DNA

Meetlat van online DNA

2. Social Media Scale

De social media schaal is direct af te lezen uit de meetlat van je online DNA. Deze geeft twee getallen weer. De eerste geeft het hoogste kolomnummer weer dat je nog actief gebruikt en het tweede het totaal aantal kolommen dat je – actief en passief – gebruikt. Op deze manier ben ikzelf nu een 7:10 [spreek uit als zeven-op-tien]. Met deze schaal kun je jezelf eenvoudig aan collega’s of experts spiegelen.

social media schaal

Social media schaal

3. Social Media Flower

De meetlat van online DNA en de social media schaal geven geen verbetering, wel inzicht. En een manier om me snel te kunnen spiegelen. Voor het verbeteren ben ik gaan zoeken naar een clustering van alle social media die bij elkaar horen. In eerste instantie kwamen daar clusters als messaging en filesharing in voor. Ik bedacht me dat ik voor filesharing geen hele set social media sites nodig had dus schrapte dat cluster snel. Ook merkte ik dat ik in de loop der tijd al mijn messengers en chatboxes ben gaan verwaarlozen. Evolutionair was ook dit cluster rudimentair geworden.

Om houvast te krijgen heb ik de grootste stap genomen in dit onderzoek. De stap was dat ik social media niet als ondersteuning van de communicatie ben gaan zien maar als ondersteuning van – en versneller van – de innovatie. Sterker nog communicatie = innovatie met behulp van social media! Het innovatieproces werd een onderligger voor een nieuwe indeling in clusters. Deze nieuwe indeling gaf me een zestal clusters waarin social media tools gebruikt kunnen worden. Een verbetering van mijn social media profiel was het resultaat, een profiel die ik de “social media flower” ben gaan noemen.

social media flower

Social media flower

4. Social Media Spiral

Om de social media flower te vertalen naar iedere andere professional maar ook naar een professioneel bedrijf of project ben ik alle gegevens gaan verzamelen van de social media tools in mijn gewenste mix. Het resultaat was een goudmijn aan online materiaal dat ik alleen hoefde updaten en aan te vullen voor de Nederlandse markt. Resultaat was een nieuwe serious game (na activemediagame.nl) waarmee ieder zijn eigen professionele social media spiral kon ontwikkelen.

social media poster

Social media poster

Download deze Social Media Poster (pdf, 1,8 MB).

Conclusie is dat ik WEL een model heb dat me snel in staat stelt inzicht in online DNA te krijgen en deze ook professioneel te verbeteren. Conclusie is echter ook dat ik geen antwoord heb gegeven op de vraag: “Maar hoe komt het dan dat Facebook en meer algemeen social media zo’n enorme vlucht hebben genomen?”. Dat wordt mijn volgende blog-artikel denk ik. Hebben jullie misschien suggesties voor me? :-)

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Goed artikel, wij als leverancier van boekhoud diensten zijn behoorlijk aan het orienteren op het gebied van social media. Zelfs binnen de accountancy branche kan het werken. Sociale media als traffic generator op onze website staat inmiddels binnen de top 10. Leidt nog niet tot conversies maar legt wel een goeie basis voor onze online reputatie. Ik verwacht dat nog dit jaar onze klanten prospects en wij zelf commercieel gezien de vruchten ervan gaan plukken. Lees tevens ons blog item: Sociale media en boekhouden gaat dat samen? http://blog.twinfield.nl/2010/03/16/boekhouden-en-sociale-media-gaat-dat-samen/

 2. Hai Mark, leuk artikel! Misschien wel grappig om te melden is dat ik voor de Summerschool van het Controllers Instituut een workshop ga verzorgen over social media.

 3. Vond het een interessant en goed artikel om te lezen. Je vraag voor suggesties, ik heb mijn vermoedens dat de enorme vlucht van social media te maken heeft met een psychologische inslag. Mensen hebben altijd de behoefte gehad aan interactie met andere mensen, ik denk dat het zelfs een vereiste is voor ons om goed te kunnen functioneren (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Social media, in bijzonder facebook voorziet in deze behoefte op een schaal waar het voorheen nooit mogelijk is geweest.

 4. Maar hoe komt het dan dat Facebook en meer algemeen social media zo’n enorme vlucht hebben genomen?

  Ik denk dat het zo’n vlucht heeft genomen door de duidelijke meerwaarde die het biedt. En hoe eenvoudig het is deze meerwaarde te ontsleutelen.

  Meerwaarde in de niche
  Iedereen kan redelijk eenvoudig zijn gelijken in zijn of haar niche vinden en met deze mensen van gedachten wisselen op een gelijkwaardig niveau. Dit maakt zogenaamde goeroes binnen het vakgebied openbaar en eenvoudig benaderbaar. Zeer specifieke informatie komt zo heel eenvoudig, heel dichtbij.

  Meerwaarde in vakinformatie
  Daarnaast biedt het een constante en niet opdrogende bron aan vakinformatie. Elke dag weer krijg ik via Twitter, RSS, Facebook of Linkedin toegang tot een ongelooflijke hoeveelheid aan interessante informatie. Nieuwe inzichten en interessante gedachten over mijn vak.

  Katalysator van enthousiasme
  Hoe meer je leest over je vak, hoe enthousiaster je wordt over je werk en over de richting die het opgaat. Hiermee is de social media een katalysator in zijn eigen voorbestaan. Want je wil vervolgens ook je eigen inzichten delen. En zo is de cirkel weer rond.

 5. Copydimitry, dat is de meerwaarde van dergelijke kanalen voor jou & mij, maar zeker niet voor de 400 miljoen (en geen 165 miljoen) leden van Facebook. Meerwaarde genereren voor een groep (of het nu klanten of vrienden zijn), succes, kun je wat mij betreft niet voorspellen, of vastleggen in een formule. Het vereist vertrouwen, en dat opbouwen vereist een investering. Dat zou het bedrijfsleven toch moeten weten.
  Wat mij betreft wordt social media vanuit het bedrijfsleven nog steeds te veel als campagnemiddel gezien, en niet als onderdeel van de kanalen in een contactstrategie. Er is op dat vlak nog een hoop te doen.

 6. Ik denk dat het niet zo ingewikkeld is waarom social media de aandacht krijgt die het krijgt. Wat ons betreft zijn er drie concrete elementen:
  1. Het hebben van sociale contacten is een menselijke behoefte. Het willen geven van je mening (en deze delen) ook.
  2. De technologie faciliteert eea prima. Waar je vroeger veel moeite moest doen, kijk je nu op je mobieltje of er al nieuwe comments zijn gemaakt, ongeacht via welk platform deze binnengekomen zijn
  3. Er is voldoende kritieke massa; ik hoef me niet af te vragen of er iemand van mijn vrienden of kennissen online is op Hyves of Facebook. En anders laat ik gewoon een krabbel achter.

  Daarnaast, en dat is misschien een beetje een kritische noot; het lijkt soms wel of iedere marketing consultant (moi inclusive) tegenwoordig een social media expert is; als er maar genoeg mensen roepen dat iets belangrijk is, dan wordt het vanzelf belangrijk. Maar ook dat is de kracht van social media 😉

 7. Het is helemaal niet zo interessant op hoeveel sociale media je je profileert en of dat meer of minder is dan je concurrenten. Het gaat er in de eerste plaats om door hoeveel mensen je wordt gevolgd, in de tweede plaats wat je er eigenlijk op doet, en in de derde of er ook wat mee gedaan wordt. Zonder die gegevens heb je bar weinig aan dit model. Ik sluit me dus aan bij de kritische noot van Raymond hierboven.

 8. Mensen hebben altijd behoefte aan contact met andere mensen. Het grootste sociale netwerk was eeuwen lang de eigen buurt. Ook tegenwoordig zien we dat dit nog steeds belangrijk is.

  Via de BuurtBuzz richt ik me specifiek dan ook op deze doelgroep. Sociale cohesie (=gezellige buurt) is ook een thema wat aanspreekt. Hierdoor (en door de afbakening) ben ik in staat om deelname percentages te halen tot ruim 60%. Dus ook in de traditionele omgeving werkt deze behoefte aan contact.

  Ook in deze traditionele omgevingen speelt het weten van nieuws op eigen tijden en voorwaarden een belangrijke rol. De techniek faciliteert hier dus ook.

 9. Die poster komt in mijn werkkamer te hangen. Zeer overzichtelijk en bruikbaar! Ik vroeg me alleen af waarom er geen location-based social media in is verwerkt. Ter aanvulling, tubemogul.com is een handige site om video’s te evalueren.

 10. @jeroen. Mijn reactie was ook op persoonlijke titel. Ligt eraan op welk niveau je het inzet. Campagne klinkt mij als alleen maar zenden en dus niet snappen van het belang van aangaan van een dialoog. Wil je meerwaarde bieden via social media dan zul je de dialoog moeten nastreven. Dat vraagt om openheid, transparantie en veel bedrijven en instellingen zijn nog te angstig voor deze begrippen.

 11. Igor van Gemert |

  Zeer helder artikel. Dit is voor het eerst dat ik zo n compleet beeld zie van het social media landschap. Suggestie = business models voor social media het blijkt nog erg complex om de ROI te bepalen voor social media. Dus een aanzet op dat gebied wellicht ? Andere suggestie zijn de diverse tools die er beschikbaar zijn om optimaal gebruik te maken van social media. Tweetdeck is wel aardig.

 12. Wat wij nu kunnen meten is dat social media verkeer binnen de top 10 staat voor traffic generators. Wij kunnen tevens zien hoeveel proefabonnementen er worden afgesloten nav dit verkeer. Dit is een harde ROI die we kunnen nu al berekenen. Google adwords levert nu nog het meeste op. Social media levert nu al kwalitatief goed verkeer op, laag bounce % en relatief lang op de website. At the end komen we tot een cost per lead en we weten welk % converteer naar een definitief abo. Dus wat ons betreft is ROI prima te berekenen!

 13. 1. Facebook is (naar mijn idee voor een heel groot deel) zo populair dankzij de gratis spelletjes, zoals FarmVille :-)

  2. Heeft er iemand al ervaring met adverteren op FaceBook? Ik zie er namelijk vaak best vreemde (Nederlandstalige) advertenties staan, maar ben er eigenlijk ook wel geïnteresseerd in!

 14. Hi Heleen, bij Facebook kun je op basis van 2 modellen advertentieruimte kopen, clicks & views (beide op budgetbasis). Vervolgens kun je de advertentie volledig afstemmen op de gewenste doelgroep, bijvoorbeeld alleen Nederlandse mannen tussen de 25 en 30 jaar.

 15. @Jeroen, dat weet ik inderdaad, maar ik ben dus benieuwd naar ervaringen 😉

 16. @Heleen, ah, sorry. Verkeer naar de site neemt behoorlijk toe – afhankelijk van het ter beschikking gestelde budget. Conversieratio’s blijven iets achter. Bounce percentages zijn lager dan andere platformen en bezoeker blijft ook langer dan bij andere platformen.
  Al met al tevreden, alhoewel de rekenmachines nog op tafel moeten komen m.b.t. dagelijks budget.

 17. @Jeroen bedankt voor deze nuttige informatie!

 18. iets te snel gepost 😉 Je leest het één en schrijft het ander.
  Lekkere hat tip naar Martijn. Afijn, Martijn, compliments.

  Grap is dat er inderdaad zoveel over SMM geschreven wordt, dat een summary op zijn plaats is. Vergeet niet dat het niet zomaar een tooltje erbij is. Het is een mindshift die bereikt moet worden. Twitter is leuk, maar we moeten het niet zien als een nieuw marketingkanaal waarin we zenden. Hoe gaan we het gesprek aan, hoe krijgen we hier informatie uit, hoe bieden we service, wat kunnen we met klantkennis doen, wat is de toegevoegde waarde. Kortom, essentiele vragen die je jezelf moet afvragen wanneer je één van de tools gaat inzetten.

 19. Bedankt allemaal voor de reacties. Ik heb niet goed gereageerd. Sorry daarvoor. Moest even wat inhalen na de schrijven van dit stukje :-) Tot de volgende post

 20. En het is natuurlijk belangrijk dat voordat je actief gaat zijn… dat je eerst monitort waar je kansen liggen. Eerst kijken waar je wordt besproken en/of waar de onderwerpen worden besproken die handig zijn voor jouw doelgroep. Ik doe dat met tracebuzz http://reputation.tracebuzz.nl/

 21. “Maar hoe komt het dan dat Facebook en meer algemeen social media zo’n enorme vlucht hebben genomen?”

  De vlucht hiervan heeft uiteraard met heel veel aspecten te maken. Laat ik een poging doen een paar redenen op te sommen:

  Gebruikers die zelf vrienden blijven uitnodigen

  De komst van de ‘vriendensuggestie applicatie’ waardoor je gemakkelijk vrienden uit andere netwerken kan toevoegen

  bedrijven die er steeds meer mee gaan werken

  Steeds meer applicaties/on-line games/Interactive Entertainment(Quizzes, Fanpages etc.)

  De makkelijke manier om een advertentie te specificeren op doelgroep(en), regio en dergelijke.

  Ik denk dat de gebruikers van bijvoorbeeld Facebook, ook door een hoge tevredenheid veel praten over Facebook en de functies die het heeft en zal blijven krijgen. Na mijn backpackreis in Australië merkte ik dat Facebook in Nederland nog niet zo populair was. In de loop van de opvolgende twee jaar, hoorde ik steeds meer bekenden om mij heen enthousiast praten over Facebook.
  Mobiele applicaties nemen tevens toe en worden goedkopere communicatiemiddelen dan bijvoorbeeld sms’jes versturen.

  Als bedrijven veel gaan investeren in dit soort media, garandeert dat tevens niets ten opzichte van winstgevendheid. Daar moet het dan, naar mijn mening, een bedrijf ook niet om te doen zijn. Het moet gaan om het dichter bij de klant komen te staan en ze daadwerkelijk willen helpen, naar ze willen luisteren en zelfs bereid zijn om samen te werken.

  Ik zou nog wel door kunnen gaan met een aantal redenaties, waarom ik denk dat algemene social media-platforms snel groeien. Ik denk dat vooral de techniek hier een groot invloed op gehad heeft. Die heeft ervoor gezorgd dat de netwerken toegankelijker, sneller, doelgericht en simpelweg praktischer zijn geworden voor de gebruikers.

  :)

  Leuke post trouwens!

 22. Mooi stuk!!! Zou je hiervan svp een 2012-versie van kunnen maken? Dan kan ik ff flink ‘pushen’.

  Ciao,
  Angelina.

 23. Martijn Arts Martijn Arts |

  Hai Angelina. Ik zal kijken of ik een 2012 versie zal maken. Moet lukken en ik laat je weten als het zover is.

 24. Volgens mij is het een prima artikel, alleen jammer dat ik er als 15 jarige vmbo-t’er niks van snap. 😉

 25. Hai Moniek. Ik snap je opmerking. Het is ook een heel beschouwend en modelmatig artikel. Dat is een tic van me :-)

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!