De netwerkbenadering van e-business in een web 3.0 tijdperk

apiToen de iPhone uitkwam was het niet de NS, maar een student die de applicatie Trein ontwikkelde.  De applicatie maakt gebruik van realtime data van de NS en van de GPS functionaliteit van de iPhone. De data van de NS werd gescraped. Dat wil zeggen: semi-legaal van de website van de NS afgehaald. De NS had hiervoor geen toestemming gegeven en was not amused. Pas een jaar later kwam de NS zelf met een applicatie.  Zeer waarschijnlijk tegen een tienvoud van de kosten waarvoor de student de applicatie had ontwikkeld. De Trein-applicatie heeft op dit moment ook een hogere rating in de App Store van Apple.

Web 3.0 is in een notendop de verschuiving van een web van documenten naar een web van data. Steeds meer data wordt toegankelijk op steeds meer verschillende apparaten. Trein is een mooi voorbeeld van razendsnelle innovatie op basis van data. Maar de manier waarop in Nederland e-business bedreven wordt is nog een klassieke aanpak. Bedrijf ziet – vaak te laat – mogelijkheden, zet de vraag uit in de markt en ontwikkelt voor veel geld en tegen een lange doorlooptijd online content en functionaliteit.

API-fy your e-business

Omdat innovatie vaak traag verloopt, budgetten al lang van tevoren bepaald zijn en eigenaarschap van mogelijke nieuwe toepassingen vaak onduidelijk is of niet is belegd binnen organisaties, moet het roer om. API-fy your e-business en laat innovatie over aan het netwerk van ontwikkelaars.

Wat bedoel ik hier concreet mee?

 • Zorg ervoor dat de belangrijkste data toegankelijk wordt voor derde partijen via open API’s.
 • Zorg ook voor beleid rondom deze API´s: een API programma.
 • Bepaal in dit programma hoe de data gebruikt mag worden. Wanneer wel en wanneer niet. Stel kwaliteitseisen aan de daadwerkelijke toepassing aan gebruikerskant.
 • Zorg voor een afrekenmodel, maar wees hierbij flexibel. Sommige data is gratis, andere misschien niet. Een creative-commons licentie zou hierbij van pas kunnen komen. Zorg er altijd voor dat ‘taylor made’ oplossingen mogelijk zijn.
 • Stimuleer je e-business API programma voor ontwikkelaars. Schrijf wedstrijden uit. Beloon goede ideeën.

Overigens is het API-programma niet alleen voor de ‘onbekende’ buitenwereld van ontwikkelaars. Juist ook voor intern gebruik en voor bestaande  leveranciers is de toepassing hiervan buitengewoon aantrekkelijk.

Wat zijn de voordelen en wat de aandachtspunten?

Het voorbeeld van de NS- en de Trein-applicatie schetst de belangrijkste voordelen van een netwerkbenadering van e-business: snelheid van ontwikkeling, kwaliteit en kosten. Drie keer win dus. Maar het belangrijkste voordeel is er voor de uiteindelijke eindgebruiker. Omdat er steeds meer data – realtime – beschikbaar komt is er een bijna eindeloze stroom van creatieve toepassingen mogelijk. Juist door de synergie van de combinatie van verschillende databronnen ontstaan nieuwe en rijkere mogelijkheden. Combineer vertrektijden van treinen met file-informatie of TV-gidsdata met de IMDB movie database. Je creëert direct toegevoegde waarde. Bedrijven zelf zijn hiertoe nauwelijks in staat.

Belangrijke aandachtspunten zitten in het beheren van het API programma. Hiermee doel ik niet alleen op het technische beheer, maar juist op het onderhouden van de contacten en het bewaken van de kwaliteit van toepassingen. Daarnaast verdient het merk aandacht. Op welke manier wil je als merk aanwezig zijn in toepassingen van derden? Dit zijn zaken die in het API programma moeten worden vastgelegd. Uiteindelijk heb je als bedrijf altijd de sleutel in handen en daar ligt de uiteindelijke macht van controle.

Toekomstmuziek? 5 voorbeelden van e-business API’s

In onderstaande presentatie staan vijf mooie voorbeelden van gebruik van API’s.


De voorbeelden tonen aan dat een netwerkbenadering van e-business geen ver-van-ons-bed show is. Toonaangevende bedrijven zijn hiermee volop bezig. In Nederland is het wachten op een API marktplaats waar vraag en aanbod samenkomen (de Nederlandse variant van de Programmable web). Nu moeten we het nog doen met de excellijst die bijgehouden wordt door onder andere Gerard van Enk (@gvenk). Het is vooral ook wachten op de eerste echte mooie toepassingen van grote Nederlandse bedrijven. Het is wachten op de API van Appie, de treintijden API van de NS, de tv-gids API van de publieke omroep, de producten API van Bol.com en ga zo maar door.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , .

Reacties

 1. Interoperability van sites en applicaties, is een duidelijk en belangrijk punt van aandacht in de digitale omgeving.

  Het openstellen van data behoeft een gedachte shift, dit sluit aan op jouw opmerking “Daarnaast verdient het merk aandacht.” wat veel beslissers terughoudend maakt.
  Daar waar het merk niet meer volledig te controleren is (social web), zo is/zal dat ook zijn met data exchanges.

 2. 100% eens met deze benadering. Geen enkele corporate kan wedijveren qua snelheid en creativiteit met talloze ontwikkelaars. Het is het gevreesde verlies van controle dat menige discussie over APIs intern doodslaat. Daarnaast wordt aan de directietafel nog steeds gedacht dat kennis exclusief gehouden moet worden. De gedachte dat kennis delen leidt tot duurzame winst is nog niet doorgedrongen. Ook dat staat de ontwikkeling van een API beleid flink in de weg.

 3. Het API-fying van de business geldt niet alleen voor de private sector. Ook, en misschien wel juist, de publieke sector moet zijn informatie via open interfaces aanbieden. Stel je eens voor welke mogelijkheden ontstaan als ontwikkelaars vrij kunnen de informatie uit de databanken van overheidsorganisaties van alle niveaus!

  Deze ontwikkeling, ook wel GaaP (Government as a Platform), kent veel aanhang in de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië. Ook in Nederland proberen we met een groeiende groep mensen meer en beter overheidsbeleid te krijgen voor het open en herbruikbaar aanbieden van informatie.

  Europees onderzoek (MEPSIR (Measuring European Public Sector Resources Report)) heeft aangetoond dat het API-fying van Publieke Sector Informatie (PSI) €27.000.000.000 tot €48.000.000.000 aan economische waarde kan creëren.

  Hopelijk kunnen we binnenkort ook in Nederland hiervan gaan profiteren.

 4. Ietswat offtopic, maar kijk eens naar de API van MMORPG’s, de API van EVE ONLINE word zeer intensief online gebruikt. De informatiebehoefte buiten de gametijd word hiermee waarheid. Mensen kunnen vanuit het werk beslissingen nemen over ingame transacties. Sinds kort is ook EVEgate beschikbaar, hier kun je alle ingame Direct Messages (DM) online uitlezen en beantwoorden. Veel mensen kunnen zo vanuit hun arbeidsomgeving of vrijetijdsomgeving nog waarde toevoegen aan het spel. Dit vind ik een zeer unieke manier van klantenbinding. Daar draait het spel toch uiteindelijk om lijkt me, geld verdienen door klanten te hebben.

 5. @ MF Bormann dank voor de goede toevoeging. API’s voor de overheid zouden een goede efficiency slag voro de overheid kunnen betekenen dus. Moet ook meteen denken aan onderzoeksinstellingen en universiteiten.

  @Jasper de game industrie: daar had ik nog nooit aan gedacht. Goede toevoeging

  Ik blijf me erover verbazen dat er nog zo weinig gebruik wordt gemaakt van API’s en dat het zo’n non-topic is. Denk dat het inderdaad een mindshift is en er een generatie overheen moet gaan voordat de ware potentie wordt benut

 6. De meeste bedrijven hebben volgens mij wel een API, alleen is deze simpelweg niet toegankelijk voor iedereen.

  Marktplaats bijvoorbeeld heeft wel een API, alleen geen open API. Eigenlijk is dat zo gek nog niet, want stel je voor dat elke autodealer/webshop/winkel een vrijbrief krijgt op die API. Binnen 2 dagen staat marktplaats bomvol geautomatiseerde advertenties.

  Bol.com heeft vast en zeker ook een API, als ik mij niet vergis zijn er diverse bedrijven die 2e hands boeken bij Bol.com in de database schieten. Het ophalen van boeken zou een leuke feature zijn, maar krijgen we dan straks 100 replica Bol.com websites?

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van API’s, alleen begrijp ik de beweegreden om het soms niet open te stellen voor iedereen.

 7. @Basvd

  Zoiets vermoedde ik al. Veel zakelijke online vrachtveilingen zullen ook wel een geautomatiseeerde aanbodzijde hebben. Neem aan dat deze ook via een API call worden binnengeschoten.

  Daarnaast weet ik dat er ook veilingen komen / zijn voor de zorg, waarbij bedden c.q. patienten online worden geveild. Zorginstellingen zullen hier ook aanbod plaatsen via een API neem ik aan.

 8. @BAsvd juist het beleid rondom API’s is het punt wat ik hier probeer te maken. Je moet er een programma voor ontwikkelen en kaders aan stellen, maar verder zou ik als Marktplaats zijn graag andere ontwikkelaars met mijn API laten stoeien: vergroot het bereik, creativiteit en time to market.

 9. Micro Formats mogen eerst gestimuleerd worden. API’s zijn toch teveel standaardoplossingen. Het semantische web moet het hebben van standaardisatie.

 10. maatwerkoplossing bedoel ik. een groot nadeel van API’s. elke API is weer anders, da’s niet goed.

 11. @Marco Ik zie Microformats los van API’s. Microformats zie ik als gestandaardiseerde metadata, maar dat zegt niets over de toegang tot bedrijfsdata (via API’s). Microformats beschrijven data, API’s vormen de toegang tot data. Appels en peren.

 12. Het gebruik van open API’s is ons al een tijdje bekend. Hierbij de API’s van ons muziekdownloadplatform Dance-Tunes.com – http://www.dance-tunes.com/api

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!