Online marketing

Maximale groei? Zorg ervoor dat je business schaalbaar blijft

0

Vertegenwoordigers zijn altijd het gezicht geweest van de groothandels, maar inmiddels is er voor hen geen ontkomen meer aan om te digitaliseren en te starten met e-commerce. De ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op, maar hoe houd je die bij? En hoe houd je je e-commerce-landschap schaalbaar? In dit artikel lees je 7 tips!

Ga voor een langetermijnvisie

“The key mindset is thinking long-term, which requires patience”. Jeff Bezos,oprichter van Amazon, een van de grootste retailers van de wereld staat bekend om zijn langetermijnstrategie. Die is niet eenvoudig om te integreren in je organisatie, mensen focussen zich graag op dagelijkse taken en willen snel resultaat zien.

Bij de ontwikkeling van e-commerce-applicaties is snel resultaat behalen vaak geen goede keuze. Er worden ondoordachte keuzes gemaakt, waardoor er legacy ontstaat en het moeilijker wordt om applicaties te onderhouden. Met een duidelijke langetermijnvisie en een doordachte roadmap zorg je ervoor dat je organisatie aligned is. Prioriteiten worden niet bepaald om snel resultaat te behalen, maar om het doel op de lange termijn te bewerkstelligen.

Pas je bedrijf aan op de software

Een veelvoorkomende fout is dat software wordt aangepast op de bedrijfsprocessen. Er wordt veel maatwerk gebouwd en er ontstaat een monolitisch systeem dat steeds moeilijker wordt om te onderhouden. Overweeg altijd of je bedrijfsprocessen kunt aanpassen aan de software en houd je software zo standaard mogelijk.

Bouw alleen maatwerk om onderscheidend te zijn van je concurrent. Voor elke branch is er behoorlijk wat software beschikbaar, gespecialiseerd in voor de branch specifieke bedrijfsprocessen.

Composable e-commerce

One-size-fits-all applicaties blinken meestal nergens in uit en bieden alleen standaard oplossingen. Het zijn vaak systemen die overal in de organisatie zijn verweven, maar daardoor minder flexibel en schaalbaar zijn. De systemen zijn moeilijk te vervangen en belemmeren vaak de business.

Bij composable e-commerce gebruik je best-of-breed applicaties die als losse componenten (micro-services) kunnen worden ingezet. Bij de componenten kun je denken aan:

  • PIM
  • E-commerce
  • WMS
  • CDP
  • Search
  • Personalisaton payment
  • Shipping-platformen

Deze componenten zijn gespecialiseerd in specifieke taken en bieden veel meer opties dan one-size-fits-all oplossingen. De componenten ziin daarnaast eenvoudiger op te schalen of te vervangen als deze niet meer voldoet aan de business requirements.

Composable ecommerce schaalbaar

Zorg voor het juiste integratieplatform (Ipaas)

Bij B2B-bedrijven heb je te maken met complexe bedrijfsprocessen en meerdere software-applicaties zoals een ERP, WMS, PIM of CRM. De integraties tussen de verschillende systemen is uitdagend. Het mappen van de juiste data en implementeren van de juiste flows is behoorlijk complex.

Vaak zijn er maatwerkkoppelingen gebouwd die systemen rechtstreeks met elkaar verbinden. Als er zich fouten voordoen is het lastig om te achterhalen waar deze wordt veroorzaakt en moet er vaak een specialist ingeschakeld worden. Bij een IPaas (integration-platform-as-an-service)-platform zorg je ervoor dat alle integraties via dit platform ingeregeld zijn en dat je deze kunt monitoren. Dit zorgt ervoor dat je systemen eenvoudiger kunt vervangen en nieuwe lijntjes kunt koppelen, met een kortere time-to-market. Daarnaast heb je veel beter inzicht en controle op je datastromen en de kwaliteit hiervan.

Creëer een team van experts

Een composable e-commerce-landschap heeft veel voordelen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Er zijn meerdere systemen die je moet beheren en voor ieder platform is er expertise nodig. Voor bepaalde software kun je de expertise in huis halen en voor sommige platformen kun je samenwerken met agencies of freelancers. Zorg ervoor dat expertises goed op elkaar zijn afgestemd.

Data-driven strategie

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk data verzamelt, wat helpt om betere beslissingen te nemen. Wat is het gedrag van jouw klanten en wat leveren bepaalde applicaties jou op? Heb je bijvoorbeeld een search-applicatie geïmplementeerd, dan wil je ten eerste weten wat de applicatie oplevert, maar ook waar er geoptimaliseerd kan worden. Zo zorg je ervoor dat je het optimale uit je applicaties kunt halen.

Breid je kanalen uit

Het voordeel van een composable e-commerce-landschap in combinatie met een iPaas-oplossing is dat je relatief eenvoudig nieuwe kanalen kunt toevoegen. Veel groothandels en fabrikanten overwegen bijvoorbeeld om direct aan de consument te verkopen via marketplaces of een B2C-webshop. Je ontvangt hiermee veel meer klantdata van de eindgebruikers, waardoor jij je assortiment weer kunt verbeteren. Daarnaast ontvang je hogere winstmarges, waarmee je weer kunt investeren in je onderneming.

Hoe schaalbaar is jouw organisatie?

Voorkom met deze tips dat je afhankelijk wordt van monolitische systemen die de business belemmeren. Zorg ervoor dat je schaalbaar blijft om zo maximale groei te realiseren. Heb je nog meer tips of aanvullingen? Laat het weten in de reacties.