De netwerkbenadering van e-business in een web 3.0 tijdperk

0

Toen de iPhone uitkwam was het niet de NS, maar een student die de applicatie Trein ontwikkelde.  De applicatie maakt gebruik van realtime data van de NS en van de GPS functionaliteit van de iPhone. De data van de NS werd gescraped. Dat wil zeggen: semi-legaal van de website van de NS afgehaald. De NS had hiervoor geen toestemming gegeven en was not amused. Pas een jaar later kwam de NS zelf met een applicatie.  Zeer waarschijnlijk tegen een tienvoud van de kosten waarvoor de student de applicatie had ontwikkeld. De Trein-applicatie heeft op dit moment ook een hogere rating in de App Store van Apple.

Web 3.0 is in een notendop de verschuiving van een web van documenten naar een web van data. Steeds meer data wordt toegankelijk op steeds meer verschillende apparaten. Trein is een mooi voorbeeld van razendsnelle innovatie op basis van data. Maar de manier waarop in Nederland e-business bedreven wordt is nog een klassieke aanpak. Bedrijf ziet – vaak te laat – mogelijkheden, zet de vraag uit in de markt en ontwikkelt voor veel geld en tegen een lange doorlooptijd online content en functionaliteit.

API-fy your e-business

Omdat innovatie vaak traag verloopt, budgetten al lang van tevoren bepaald zijn en eigenaarschap van mogelijke nieuwe toepassingen vaak onduidelijk is of niet is belegd binnen organisaties, moet het roer om. API-fy your e-business en laat innovatie over aan het netwerk van ontwikkelaars.

Wat bedoel ik hier concreet mee?

  • Zorg ervoor dat de belangrijkste data toegankelijk wordt voor derde partijen via open API’s.
  • Zorg ook voor beleid rondom deze API´s: een API programma.
  • Bepaal in dit programma hoe de data gebruikt mag worden. Wanneer wel en wanneer niet. Stel kwaliteitseisen aan de daadwerkelijke toepassing aan gebruikerskant.
  • Zorg voor een afrekenmodel, maar wees hierbij flexibel. Sommige data is gratis, andere misschien niet. Een creative-commons licentie zou hierbij van pas kunnen komen. Zorg er altijd voor dat ‘taylor made’ oplossingen mogelijk zijn.
  • Stimuleer je e-business API programma voor ontwikkelaars. Schrijf wedstrijden uit. Beloon goede ideeën.

Overigens is het API-programma niet alleen voor de ‘onbekende’ buitenwereld van ontwikkelaars. Juist ook voor intern gebruik en voor bestaande  leveranciers is de toepassing hiervan buitengewoon aantrekkelijk.

Wat zijn de voordelen en wat de aandachtspunten?

Het voorbeeld van de NS- en de Trein-applicatie schetst de belangrijkste voordelen van een netwerkbenadering van e-business: snelheid van ontwikkeling, kwaliteit en kosten. Drie keer win dus. Maar het belangrijkste voordeel is er voor de uiteindelijke eindgebruiker. Omdat er steeds meer data – realtime – beschikbaar komt is er een bijna eindeloze stroom van creatieve toepassingen mogelijk. Juist door de synergie van de combinatie van verschillende databronnen ontstaan nieuwe en rijkere mogelijkheden. Combineer vertrektijden van treinen met file-informatie of TV-gidsdata met de IMDB movie database. Je creëert direct toegevoegde waarde. Bedrijven zelf zijn hiertoe nauwelijks in staat.

Belangrijke aandachtspunten zitten in het beheren van het API programma. Hiermee doel ik niet alleen op het technische beheer, maar juist op het onderhouden van de contacten en het bewaken van de kwaliteit van toepassingen. Daarnaast verdient het merk aandacht. Op welke manier wil je als merk aanwezig zijn in toepassingen van derden? Dit zijn zaken die in het API programma moeten worden vastgelegd. Uiteindelijk heb je als bedrijf altijd de sleutel in handen en daar ligt de uiteindelijke macht van controle.

Toekomstmuziek? 5 voorbeelden van e-business API’s

In onderstaande presentatie staan vijf mooie voorbeelden van gebruik van API’s.


De voorbeelden tonen aan dat een netwerkbenadering van e-business geen ver-van-ons-bed show is. Toonaangevende bedrijven zijn hiermee volop bezig. In Nederland is het wachten op een API marktplaats waar vraag en aanbod samenkomen (de Nederlandse variant van de Programmable web). Nu moeten we het nog doen met de excellijst die bijgehouden wordt door onder andere Gerard van Enk (@gvenk). Het is vooral ook wachten op de eerste echte mooie toepassingen van grote Nederlandse bedrijven. Het is wachten op de API van Appie, de treintijden API van de NS, de tv-gids API van de publieke omroep, de producten API van Bol.com en ga zo maar door.