Gespot

Ergebeurtietsinamsterdam.nl: Realtime nieuwsoverzicht

0

Op ergebeurtietsinamsterdam.nl ontdekt de bezoeker via nieuwsberichten, tweets, foto’s en video’s in realtime wat er gebeurt in de stad. In gesprek met initiatiefnemers, directeur Bram Groenen en ontwikkelaar Nick van Alst.

Wat is het?

“Op ergebeurtietsinamsterdam.nl ontdekt de bezoeker wat er op dit moment speelt in Amsterdam. Nieuwsberichten, tweets, foto’s en video’s over de stad geven inzicht in de nieuwe actualiteit.”

Waarom dit initiatief?

“We merkten op dat de behoefte aan nieuws verandert. Niet langer bepaalt de verzuiling welke krant je leest of welk journaal je kijkt. Bovendien gaat actualiteit steeds vaker boven betrouwbaarheid. Dat wil zeggen dat de lezer zelf verantwoordelijk wordt voor het checken van de bronnen. Vroeger zou een nieuwsredactie bronnen controleren en een artikel stileren voor plaatsing. Door de komst van social media is iedereen een beetje verslaggever geworden.”

Hoe werkt het?

“Op ergebeurtietsinamsterdam.nl worden Twitter, Flickr en YouTube constant doorzocht op nieuwe bijdragen die matchen aan de stad van jouw keuze. Datzelfde doen we met een groot aantal nieuwssites. Voor grote steden is de nieuwsomloop zo groot dat er iedere 10 minuten volledig nieuw en actuele content op de site staat. We werken niet met een archief, omdat in onze opvatting berichten al vrij snel geen ‘nieuws’ meer zijn. Naast nieuws tref je ook regelmatig inzichten en meningen van bezoekers bij activiteiten of evenementen, zoals bijvoorbeeld TEDxAmsterdam etcetera.

 

Op veler verzoek hebben we nu ook www.ergebeurtietsin.nl beschikbaar gemaakt. Deze site stelt de bezoeker in staat iedere plaats centraal te zetten door /stadnaam toe te voegen.”

Wat zijn de facts?

“Eigenlijk is ergebeurtietsinamsterdam.nl een zogenaamd proof of concept. De site werd door Google heel goed geïndexeerd en dat leverde meteen een boel bezoekers op. Het echte bewijs werd enkele dagen na de lancering geleverd toen op 21 oktober 2010 een gebouw instortte in Rotterdam. Terwijl de geschreven pers nog volop op spelfouten aan het controleren was, verschenen de eerste foto’s, filmpjes en tweets al op Twitter. Tegen de tijd dat de traditionele media klaar waren, las niemand meer iets nieuws in die artikelen.”

Wie is betrokken?

Ergebeurtietsinamsterdam.nl had en heeft vooralsnog geen commerciële doelen voor Design Revolution. Wij willen ons in de ruim verzadigde markt van de social media specialisten presenteren als een partij met verfrissende concepten op het gebied van social media en user generated content. Door gebruik te maken van content van anderen zijn we in staat als katalysator toch een site met waarde te creëren. Op dit moment werken we aan concepten als Social Cards, een offline visitekaartje met al je social networks daarop en Design My Tattoo, een expirimenteel crowdsourcing onderzoek.”