Gespot

WorkT: De Twitter vacaturebank van Nederland

0

Op workT.nl worden alle vacature- en nieuwstweets van ongeveer vijfhonderd recruiters, uitzendbureaus, jobboards en andere aanbieders verzameld. In gesprek met Jos Jaspers over deze nieuwe vacaturebank.

Wat is het?

“Steeds meer aanbieders van vacatures verspreiden vacatures via Twitter. Op workT.nl verzamelen we vacature- en nieuwstweets van ongeveer vijfhonderd recruiters, uitzendbureaus, jobboards en andere aanbieders. Twitter berichten worden gefilterd en ondergebracht in twintig branches. Werkzoekenden kunnen vacature tweets bekijken en doorklikken naar de site van de aanbieder. Bovendien kan men zoeken naar passende vacatures per locatie, per regio of via vrije tekst. Naast  vacatures bieden wij ook  informatie en links over de arbeidsmarkt, carrière en opleiding.”

Waarom dit initiatief?

“Als werkzoekende moet je je op (te) veel sites registreren. Vacatures via Twitter ontvangen lijkt een effectieve oplossing, maar is ongestructureerd en het is onmogelijk om tientallen accounts actief te volgen. Door tweets te verzamelen, gestructureerd aan te bieden en doorzoekbaar te maken, wordt veel tijd bespaard en hoeft er geen vacature gemist te worden. We weten allemaal dat een relatief klein percentage van de mensen Twitter gebruikt; workT koppelt Twitter aan een website en is daarom ook interessant voor mensen die geen Twitter gebruiken.”

Hoe werkt het?

“Prominent op de homepage staan de branches. Door op een branche te klikken worden relevante vacature tweets getoond. De tweets kunnen eenvoudig via sociale netwerken of via mail gedeeld worden. Op iedere branche pagina staat relevante content over de desbetreffende branche. Ook is het mogelijk om een oproep te plaatsen, bezoekers kunnen meer dan 130 boeken gratis downloaden, video’s bekijken en er is een evenementenkalender met trainingen, workshops en congressen. Uiteraard houden we zelf een blog bij.”

 

Wat zijn de facts?

“WorkT is sinds half november live. Tot op heden zijn we voornamelijk bezig geweest met het zoeken naar relevante aanbieders van vacatures en het finetunen van het filterproces. Alleen tweets met #vacature overnemen is te eenvoudig.
We hebben sindsdien meer dan 120.000 tweets getoond en zesduizend bezoekers op de site ontvangen. De helft van de bezoekers komt terug en blijft gemiddeld twaalf minuten op de site. Wat ons heeft verrast is het grote aantal Twitter accounts die vacatures verzenden. Met workT maakt de werkzoekende hiervan optimaal gebruik.
WorkT onderscheidt zich op meerdere fronten. Het is de eerste in Nederland op de recruiting markt met dit concept. Voor bezoekers is de site gratis en er is geen registratie nodig om alle content te bekijken. Op workT maken we geen gebruik van affiliates, de site moet ‘schoon’ blijven. Het is voor opdrachtgevers mogelijk om, naast een viertal gratis posities om extra exposure te krijgen, gebruik te maken van verschillende sponsorschappen. Bij een sponsorschap huur je voor een bepaalde periode een positie. Denk aan tweets die extra onder de aandacht gebracht worden, een RSS vacature feed of een bedrijfspagina inclusief TweetStream, RSS feed, Google Map en videos. Tot slot bieden we een ‘Hoofdsponsorschap’ aan waar men een aantal posities combineert. De tarieven die we hanteren zijn uniek in deze markt.”

Wie is betrokken?

WorkT is een iniatief van mySocialNetwork. MySocialNetwork is een klein team met veel internationale ervaring op het gebied van websites en social media. workT is ontstaan uit onze initiatieven als Twipper.nl en PolitiekenTwitter.nl. Dit concept hebben we vertaald naar de recruiting markt en verder uitgebreid. We werken met drie mensen aan workT, Cees van Dongen houdt zich bezig met de techniek, Sjoukje van der Meer en ik (Jos Jaspers) met de content. We zijn nog lang niet klaar met workT en zijn dagelijks bezig met verbeteringen en uitbreidingen. We hebben verschillende contentpartners en staan open voor verdere uitbreiding.”