Verdieping

Geschikte webhosting vinden? Houd rekening met deze 7 factoren

0

Een goede website of webshop staat of valt bij degelijke en stabiele hosting. Voor iedereen die in die industrie werkt lijkt het zo voor de hand liggend, maar voor degenen die er niet veel van weten blijft het iets ontastbaars, hosting.

Als consument besef je je vaak te laat dat je hosting van groot belang is. Meestal kom je achter mankementen als je al begonnen bent met het uitbouwen van je website of plan. Dan loop je bijvoorbeeld tegen een onbereikbare klantenservice of een hele trage website aan. Problemen waar je niet altijd van tevoren rekening mee houdt als je enthousiast aan de slag gaat met je nieuwe project.

Daarom deel ik deze uitleg en een checklist met speerpunten om op te letten bij het zoeken van een geschikte hostingpartij. Wat een geschikte hostingpartij is, kan per persoon verschillen. De één is gebaat bij een alerte support- en klantenservice, de ander focust puur op snelheid en mogelijkheden en kan veel zelf oplossen. De volgende persoon zoekt het allebei of kijkt juist weer naar budget.

De start

Veel consumenten en kleine bedrijven zullen starten met zogenaamde shared hosting-pakketten, en eventueel later upgraden naar een Virtual Private Server (VPS), managed WordPress Hosting of cloud-hosting. Bekijk van tevoren wat je in de toekomst nodig denkt te hebben. Heb je al een hostingpakket, maar wil je eigenlijk weg? Dit wordt steeds makkelijker door ‘verhuisservices’ die bij verschillende bedrijven worden aangeboden.

Bij de keuze van nieuwe webhosting kun je rekening houden met de volgende factoren:

1. Reviews van anderen

Deze ligt natuurlijk voor de hand, maar is altijd goed om even grondig te bekijken. En het liefst op meerdere platformen. Veel hosting bedrijven zijn ook proactief bezig met het verzamelen van reviews, maar bekijk en vergelijk meerdere platformen en ratings.

Voor hosting bedrijven kun je daarbij denken aan onder meer Google Reviews, Trustpilot of specifieke webhosting vergelijkers. Tip: bekijk meerdere platformen – veel partijen linken bijvoorbeeld vanuit hun site naar Trustpilot. In de link wordt dan al ‘aangezet’ dat je alleen 4- en 5-sterrenwaarderingen ziet.

Trustpilot sterren webhosting

Dus even verder kijken dan je spreekwoordelijke neus lang is. Kijk naar uitgebreide reviews en wat het algemene sentiment is. Bekijk daar ook de meest recente reviews. Veel bedrijven investeren veel, omdat ze door hebben dat een goede klantenservice van vitaal belang is. Hierdoor zijn de meest recente reviews het belangrijkst.

Zijn consumenten specifiek enthousiast over de hosting, de snelheid, de mogelijkheden of de klantenservice? Ook dat is van belang, want waar een ander naar kijkt en op oordeelt hoeft voor jou niet per se belangrijk te zijn.

2. Klantenservice / support

Bereikbaarheid van de klantenservice livechat, tickets of telefonische support? Dit is wellicht wel één van de belangrijkste peilers van wat voor jou een goede webhoster kan zijn. Maar het kan zijn dat je het helemaal niet nodig hebt. Afhankelijk van je expertise kan dit erg belangrijk zijn, of helemaal niet.

Heb je af en toe wat hulp nodig? Dan is een bereikbare klantenservice wel erg prettig. Zelf heb ik dit het liefst via een livechat of via een ticketsysteem en maakt het me niet zoveel uit of het in het Engels of Nederlands is. Anderen vinden het prettig dat een bedrijf telefonisch bereikbaar is om het probleem bellend op te lossen. Sommigen willen graag in het Nederlands worden geholpen. Nou is dat geen probleem, want Nederland heeft veel goede hosting bedrijven.

Snelheid van de klantenservice

De snelheid van de klantenservice en de openingstijden van de support desk zijn ook nog van belang. Bij de ene webhoster heb je binnen een mum van tijd een antwoord via de livechat of een ticketsysteem, bij de ander moet je aanzienlijk langer wachten op een antwoord.

Als je lekker bezig bent met bouwen van je site of webshop, is het wel erg prettig als je binnen 10 minuten antwoord hebt. Dit is zeker niet de standaard. In veel gevallen moet je veel langer wachten op een antwoord. Er zijn echter wel wat hosting bedrijven met een hele snelle reactiesnelheid op de livechat en op tickets. Bij anderen duurt het dus wat langer, maar worden dan wel al je problemen opgelost? Iets wat ‘we’ binnenkort maar weer eens uitgebreid moeten testen.

Verstandig is dus om van tevoren duidelijk te hebben wat je van een klantenservice verwacht, en om grondig uit te zoeken waar je dat kunt vinden. Sommige hosting bedrijven hebben bijvoorbeeld niet de mogelijkheid van een telefonische helpdesk, omdat ze het liever per ticket, livechat of kennisbank afhandelen. Het uitzoeken van dergelijke voorwaarden voor een klantenservice kan vaak ook goed via de eerder genoemde vergelijkers.

3. Kosten / budget

Een hostingpakket hoeft niet duur te zijn, maar kan wel duur zijn. Breng van tevoren in kaart wat je ongeveer nodig hebt in een hostingpakket en wat je in de toekomst ongeveer nodig denkt te hebben. Veel hostingbedrijven stunten met prijzen, dat is hun goed recht, maar kijk ook even wat je ‘na het eerste jaar’ betaalt. Zo voorkom je teleurstelling in de toekomst. Voor de beeldvorming: een goed standaard hostingpakket hoeft niet meer dan €10 per maand te kosten.

In de regel zijn de Nederlandse webhostingbedrijven overigens erg betaalbaar. Dat is op zich niet zo gek met de straffe concurrentie die je op de Nederlandse markt vindt. Voor een hobbyproject is een klein hostingpakket vaak goed genoeg. Voor een webshop heb je vaak al wat uitgebreidere pakketten, met meer Random Access Memory (RAM), Central Processing Unit (CPU) of ruimte, nodig. Dit is echt afhankelijk van je project.

Heb je meer budget? Dan kun je ook kijken naar volledig managed hosting, dan laat je grotendeels je hostingzaken ontzorgen en regelt je webhoster het meeste voor je. Kinsta is daar een voorbeeld van. Dit is wel vaak flink duurder.

4. Snelheid / performance / stabiliteit

De snelheid, performance en stabiliteit van je website hangt natuurlijk ook samen met hoe jij je website of webshop in elkaar zet en wat voor pakket je kiest. Maar het hangt ook van de webhosting zelf af. Is het van belang dat je een snelle (WordPress) website hebt? Dan kun je zelf aan de slag met de optimalisatie van je website.

Wat dan helpt? Een template dat niet te zwaar is, niet te veel plugins, niet te groot beeldmateriaal, css en js comprimeren of werken met caching plugins van LiteSpeed (persoonlijk vind ik deze prettiger) of WP Rocket.

Van tevoren is het dan goed om uit te zoeken met wat voor servers je aanstaande host werkt en wat de mogelijkheden zijn qua optimalisatie. SiteGround (nginx) en Hostinger (LS) hebben zelf ingebouwde caching, en onder andere de Nederlandse bedrijven mijn.host en Cloud86 werken met LiteSpeed servers. Hierdoor kun je goed optimaliseren met het eerder genoemde LiteSpeed caching en Antagonist, bHosted en Yourhosting werken met apache.

Het is ook goed om van te voren te bekijken of hosting bedrijven goed scoren in snelheids- en stabiliteitstesten. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een websitesnelheidsonderzoek raadplegen. Let daarbij op de factoren die voor jou van belang zijn, in veel gevallen is dit een totaalpakket.

Je kunt via SIDN.nl vaak ook achterhalen waar iemand anders zijn website host. Stel die website is lekker snel en jij bent van plan daar ook te gaan hosten, dan kun je dat vervolgens zelf testen met verschillende gratis tools zoals WebPageTest, Pingdom of Pagespeed Insights.

5. Verhuisservice

Stel je hebt je website of webshop al ergens staan en loopt steeds vaker tegen beperkingen en onmogelijkheden aan. Dan is het voor te stellen dat je met je handen in het haar zit, want je website zomaar verhuizen is voor de meesten best eng en een flinke operatie.

Sinds een aantal jaren spelen de hosting bedrijven hier goed op in door een verhuisservice aan te bieden. De ene keer is dit gratis, de andere keer betaal je hier een eenmalige vergoeding voor. Je website verhuizing laten doen scheelt een hoop stress en is vaak de kleine vergoeding, meestal zo’n €75,-, wel waard. Je koopt ook een stukje rust. Zoek in Google eens op ‘verhuisservice webhosting’ en je krijgt direct een hele lijst aan hosting bedrijven die dit voor je in orde kunnen brengen.

Dus zit je vast bij je huidige host en wil je graag weg? Kijk dan eens welke webhosters voldoen aan jouw voorwaarden. Heb je een lijstje met hosting bedrijven die je overweegt? Bekijk dan eens of ze een verhuisservice aanbieden.

6. Duurzaam / groene hosting

Ben je als bedrijf erg bezig met duurzaamheid, dan heb je ook groene oplossingen voor je webhosting. Je kunt het natuurlijk ook zelf ‘compenseren’, maar er zijn ook een aantal hosting bedrijven die groene hosting aanbieden.

Via bijvoorbeeld Green Web Foundation kun je kijken of je website op het moment ‘groen gehost’ wordt. Green Geeks is een goed internationaal voorbeeld, welke mijzelf voor het schrijven van dit artikel nog onbekend was. En als je op groene hosting in Nederland googelt, en die partijen door de Green Web Foundation gooit, kom je er snel achter welke hosts groen zijn. Zoals het Nederlandse mijn.host.

7. Technische mogelijkheden: caching, backup, control panel, staging server

Sommige hosting bedrijven hebben zelf een control panel gebouwd. We noemden al eerder SiteGround en Hostinger, maar bijvoorbeeld Transip heeft ook een eigen control panel. Andere hosting bedrijven maken weer gebruik van Control Panel Software – zo heb je onder andere Plesk, Direct Admin en cPanel.

Heb je een sterke voorkeur voor één van deze systemen? Kijk dan ook welke hosting bedrijven waar gebruik van maken. Uiteindelijk, als je wat meer ervaring hebt, merk je dat ze toch allemaal wel erg op elkaar lijken. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een staging server in te richten of standaard back-ups te hebben als er een keer iets misgaat? Dit kan ook niet overal even gemakkelijk. Let daar dan ook goed op.

Verder is het goed om te weten wat je kan binnen je hostingpakket, wanneer je tegen de limieten aanloopt en of je makkelijk kunt upgraden naar een groter pakket. Of dat je zelfs naar een managed pakket, VPS of cloud hosting kunt overstappen.

Verder kan het handig zijn om te weten waar de servers staan van een hosting bedrijf. Hoe dichterbij deze bij je publiek staan, hoe meer kans je hebt op een snelle website. Mik je op de lange termijn op groei buiten Nederland? Bekijk dan eens welke bedrijven internationale servers hebben staan of overweeg om een Content Delivery Network (CDN) op je shop of site in te richten.

Werk je met een LiteSpeed-server? Dan kan bijvoorbeeld Quic.cloud of Cloudflare uitkomst bieden als je kiest voor een Nederlandse host, maar ook vanuit andere landen snel toegankelijk wil zijn. Quic.cloud is wat minder bekend, maar wel een stuk voordeliger.

Samengevat: eerst de hosting, dan je website

Wat van belang is bij ‘goede hosting’ betekent voor iedereen wat anders. De één is gebaat bij een goede snelle klantenservice en support desk, de ander wil een zo snel mogelijke website en een volgende kiest juist voor extra’s als een staging server, back-ups, een specifiek control panel of op wat voor servers de hosting draait en waar het draait.

Verder kun je naar aspecten als groene hosting kijken, de mogelijke upgrades van je hosting of de kosten op de lange termijn. Voor iedereen geldt in ieder geval: lees je van tevoren goed in over de mogelijkheden en met name de onmogelijkheden van een specifiek hostingbedrijf. Hosting is in principe de basis van je website of webshop, dus die moet goed staan. Het is eigenlijk het eerste wat je moet doen en niet iets om achteraf pas over na te denken. Een fout die ik al vaak zelf maakte.