Gespot

Kleedjesiteuit.nl: Meet toegankelijkheid van je site

0

Kleedjesiteuit.nl helpt je ontdekken hoe toegankelijk je website is. Met de tool achterhaal je snel en eenvoudig hoe goed je website in elkaar zit zonder opmaak en interactieve elementen. Jitske Lochtenberg en Jeroen Hulscher van Microsoft vertellen.

Wat is Kleedjesiteuit.nl?

“De website kleedjesiteuit.nl is door Microsoft gemaakt voor iedereen die wil zien of en hoe toegankelijk zijn website gebouwd is. Toegankelijkheid (accessibility) houdt in dat websites, software en web apps voor iedereen bruikbaar zijn op de manier waarop ze zijn bedoeld. Ongeacht beperkingen van de technologie of beperkingen van de gebruiker. Dat houdt niet in dat deze toepassingen minder mooi of heel veel duurder worden, maar wel dat ze ‘gelaagd’ gebouwd zijn. Met een simpele handeling word je website ‘uitgekleed’ en verdwijnen de interactieve elementen zoals Flash, Silverlight en Javascript en de opmaak (css). Wat vervolgens overblijft is de basis van de website; platte tekst met links. Internet anno 1993 dus. De tool geeft algemene tips over toegankelijkheid. De W3C indicator die in de tool is gebouwd geeft aan hoeveel fouten er in de site zitten volgens de W3C richtlijnen. Hoewel die richtlijnen niet leidend zijn, geven ze wel een indicatie van de kwaliteit van de code. Hoe meer fouten, hoe minder aandacht er is besteed aan de kwaliteit van code.”

Waarom dit initiatief?

“25% van de Nederlanders heeft een beperking en kan niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites, software en applicaties. Onze missie is om mensen en bedrijven over de hele wereld in staat te stellen het maximale uit zichzelf te halen. We streven naar technologie die toegankelijk is voor iedereen – ongeacht leeftijd of beperking (een quote van Bill Gates). Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ons bezig te houden met digitale toegankelijkheid. Onze focus ligt momenteel op het web. Zelf bouwen we onze websites zo toegankelijk mogelijk. Verder willen we een voortrekkersrol nemen om partners, het netwerk en iedereen die we kunnen bereiken te laten zien op welke manieren toegankelijkheid belangrijk en voordelig kan zijn. Je bereikt er niet alleen een potentiële doelgroep van 4 miljoen mensen mee, maar bent ook veel beter vindbaar in zoekmachines, beter zichtbaar op andere devices, bespaart onderhoudskosten op langere termijn en bent veel bewuster in de communicatie naar je klanten.

De overheid heeft in 2003 de webrichtlijnen in het leven geroepen, en nog maar een paar weken geleden is de nieuwe versie aangenomen. Deze richtlijnen zijn opgesteld voor overheden, maar uiteindelijk zou iedereen er baat bij hebben. Helaas zijn deze webrichtlijnen niet zo ‘toegankelijk’ voor de meeste ontwikkelaars vanwege de hoge complexiteit. Met Kleedjesiteuit.nl hopen we ontwikkelaars in Nederland zo goed mogelijk op weg helpen en ondersteunen, zonder te veel aandacht te vestigen op regels maar vooral de kansen te belichten. Liever alle sites in Nederland 80% toegankelijk, dan slechts 30 sites die 100% toegankelijk zijn. Stichtingen als Accessibility en Waarmerk Drempelvrij geven gelukkig al veel informatie over toegankelijkheid.”

 

Hoe werkt het?

“Kleedjesiteuit.nl is uniek omdat het je met één muisklik een indicatie geeft van de staat van je website.

  1. Ga naar www.kleedjesiteuit.nl
  2. Sleep de button uitkleden naar je favorieten
  3. Ga in een nieuwe tab naar de website die je wilt ‘uitkleden’
  4. Klik op ‘uitkleden’ in je favorieten

Vervolgens wordt de website uitgekleed. Wat er overblijft is de basis, de platte tekst met links. Als je na het uitkleden in de war raakt op de website, is de website niet toegankelijk gebouwd. Het is belangrijk dat de afzender van de website en de belangrijkste boodschap helder en duidelijk bovenaan terug te vinden zijn. De bookmarklet die naast de uitgeklede website verschijnt stelt de gebruiker dit soort vragen.”

Wat zijn de facts?

“In de eerste twee maanden is de bookmarklet ruim 4000 x gebruikt en dat aantal groeit nog dagelijks. Het bookmarkletprincipe werd niet meteen opgepakt en verschilt erg in werkwijze in de verschillende browsers, maar blijkt ondanks dat nadeel wel de beste manier om dit soort feedback te geven aan gebruikers. Het begon als een ludieke manier om de aandacht te vestigen op toegankelijkheid, maar we merken dat mensen deze tool serieus gebruiken om voortgang te zien in hoe toegankelijk hun website is.”

Wie is er betrokken bij Kleedjesiteuit.nl?

“Jitske Lochtenberg, Jeroen Hulscher en Paul Honout zijn betrokken bij de ontwikkeling. Jitske is Programma Manager Toegankelijk bij Microsoft. Jeroen is developer bij Tam Tam en Accessibility Evangelist bij Microsoft. Paul is Online Marketing Lead en initiatiefnemer van dit project.”