Terugblik 2011 en visie 2012: 5 Hyvers aan het woord

Het was een veelbewogen jaar voor sociale media. In elke vezel van de samenleving is de impact ervan doordrongen. De snelheid van informatie, de macht van de media, de strijd om de fans. Vijf Hyves-medewerkers geven een terugblik op 2011 en hun visie op 2012. “Wat we nu zien zijn slechts de vage contouren van wat ons te wachten staat”.

Vijf vragen aan vijf Hyvers

 1. Wat vond jij dit jaar de belangrijkste ontwikkeling/ gebeurtenis in jouw vakgebied?
 2. Wat heb je het afgelopen jaar bereikt waar je het meest trots op bent?
 3. Wat wordt komend jaar jouw grootste uitdaging?
 4. Welke verandering verwacht jij in 2012 in jouw vakgebied?
 5. Wat is het belangrijkste advies dat je aan je vakgenoten zou willen geven?

David Vismans, CTO:

 1. “Het toetreden van Google met Google+ in de social network arena. Lukt het een bedrijf met oneindig diepe zakken een significante positie ten opzichte van Facebook te krijgen? Of is de coherentie van een netwerk op internationaal niveau zo sterk dat er geen afbreuk valt te doen aan deze dominantie?”
 2. “Een idee geboren in de kroeg, in eerste instantie gebouwd in een hackathon en daarna een van de succesvolste productlanceringen van Hyves: Eredivisie Voorspellen. Binnen 3 maanden na lancering al 180.000 wekelijkse deelnemers, en daarmee een van de grootste spelers op dit gebied.”
 3. “Het verder uitbouwen van het Hyves-team met de ambitie het beste online product development bedrijf van Nederland te worden.”
 4. “We zullen gaan zien dat het delen van persoonlijke informatie op sociale netwerken steeds ondieper wordt door de uitdijende vriendengroepen die gebruikers opbouwen. De online vriendengroepen zullen steeds minder een reflectie zijn van relaties in de fysieke wereld, waardoor men steeds terughoudender zal zijn in het delen van persoonlijke informatie. Ik voorspel een sterke opkomst van private social networks en soortgelijke diensten in verschillende contexten en segmenten. Neem een dienst als Yammer waar een duidelijke professionele context het uitgangspunt is, het duidelijk is met wie je wat deelt, en dus specifieker en relevanter.”
 5. “Probeer niet nog een Twitter te bouwen, zoek naar een niche waar een winner takes all positie te realiseren is. Die zijn er nog steeds veel meer dan men denkt. Wat betreft online diensten en producten zitten we nog steeds in de middeleeuwen; wat we nu zien zijn slechts de vage contouren van wat ons te wachten staat de komende jaren.”

Wouter te Winkel, manager Concepts:

 1. “Meer en meer zie je dat merken en grote bureaus het belang van digitaal inzien en daar hun organisatie op gaan aanpassen.”
 2. “Dat we meer dan honderd sociale merkcampagnes live hebben gekregen met het Concepts-team.”
 3. “Het wordt mijn uitdaging om de kennis over de mogelijkheden voor merken binnen sociale media nog meer te verduidelijken.”
 4. “Ik verwacht een zeer duidelijke verschuiving naar steeds interessantere mobiele activaties.”
 5. “Mijn tip: ook binnen een sociaal netwerk begint succes met een goed idee, dat aansluit bij het merk. Zorg dat je niet verdwaalt in moeilijke discussies over dialoog en engagement, dat zal je namelijk alleen met een sterk merk verdienen.”

Jasper Wognum, Head of Product:

 1. “Het feit dat Facebook volgens Comscore in juli voor het eerst meer bezoekers per maand trok dan Hyves.”
 2. “We hebben met Nu & Straks een proof of concept van een uniek concept neergezet door het combineren van meest besproken onderwerpen, user generated content en redactionele verrijking.”
 3. “Onszelf opnieuw uitvinden door buiten ons bestaande portfolio te gaan denken.”
 4. “Voor 2012 verwacht ik een zekere verzadiging in het gebruik van sociale media in brede zin.”
 5. “Zonder visie ben je nergens.”

Maarten Naaijkens, Marketing Manager:

 1. “Op het vlak van marketing was de belangrijkste ontwikkeling dat social media eindelijk van de massa is geworden. Dit is wel het beste tot uiting gekomen in tal van sociale protestbewegingen die tot stand zijn gekomen via sociale media.”
 2. “Het meest trots ben ik op het feit dat we met Hyves succesvol een nieuwe weg zijn ingeslagen. Van social network richting een sociaal content platform. Met als hoogtepunt het live concert van Acda en de Munnik bij ons in de Huiskamer en 20.000 livestreams.”
 3. “Het wordt mijn uitdaging om de nieuwe positionering door te vertalen naar een duidelijke marketingstrategie. Met als uiteindelijk doel te laten zien dat Hyves als lokale speler, binnen het ecosysteem van social media, een relevante speler is en toegevoegde waarde heeft. Voor zowel de gebruiker als de adverteerder.”
 4. “Vanuit de adverteerder een verdere professionalisering ten aanzien van de inzet van social media platformen. Meer focus op ROI in plaats van doelloos investeren in social media om ‘erbij te horen’. Daarnaast gaat privacy binnen social media een steeds belangrijkere rol spelen.”
 5. “Mijn advies? Social media is een middel, geen doel. Focus op concrete doelstellingen die ook daadwerkelijk toegevoegde waarde opleveren voor je merk en bedrijf. Met alleen maar ‘likes’ scoren, red je het niet. Dit helpt ook niet om als marketeer binnen een bedrijf serieus genomen te worden.”

Yme Bosma, strategisch MT:

 1. “Dat Time dit jaar de ‘Demonstrant’ als persoon van het jaar heeft uitgeroepen staat niet los van de ontwikkelingen in ons vakgebied. De vele protesten en opstanden met wortels in de sociale media zouden een inspiratie moeten zijn voor iedereen in ons vakgebied.”
 2. “Een jaar na de overname door TMG staat Hyves centraal in TMG’s toekomststrategie, waarbij online over vijf jaar het grootste deel van de omzet en winst moet realiseren. Niet zozeer vanwege de dienst op zich, maar vooral vanwege de potentie van Hyves als organisatie.”
 3. “TMG is op digitaal gebied een gefragmenteerd bedrijf. De mogelijkheden om daar een beter geheel van te maken zijn groot, maar soms is het lastig de verleiding te weerstaan om elk goed idee op te pakken.”
 4. “Het is meer een evolutie dan een revolutie. Betere integratie van sociale media over het hele web, waarbij met name de ‘doel-op-zich’-implementaties vervangen gaan worden door ‘daar-is-over-nagedacht’-versies.”
 5. “Mijn belangrijkste advies aan vakgenoten is: iedereen met de functietitel ‘social media expert’ ontslaan of negeren.”

Wij zijn benieuwd hoe jullie 2011 hebben ervaren op social media gebied. En vooral naar jullie visies op 2012!

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Mooi dat David bij punt 5 Hyves zelf de grond inboort, door in andere woorden te stellen dat Hyves niet had mogen bestaan, omdat Myspace, CU2, Facebook, etc er al waren…

 2. @Norman van den Wildenberg: Even een nuancering op je (stevige) statement. In de tijd dat Hyves van start ging waren deze anders spelers er ook wel, maar was nog volstrekt niet duidelijk wat er aan stond te komen. Ook niet van en voor partijen als Myspace en Facebook.

 3. Lange tijd gedacht dat ik de enige was die er zo over dacht. Hulde Yme Bosma. “Mijn belangrijkste advies aan vakgenoten is: iedereen met de functietitel ‘social media expert’ ontslaan of negeren.”

 4. Ik vraag me af of Hyves sowieso zichzelf niet de grond in boort. Ik denk dat Norman het hierboven iets te agressief zegt maar uiteindelijk heb je wel gelijk.

  Hyves is een social network, maar in een wereld waar Facebook en nu ook Google+ spelen, wat ben je dan nog als Nederlands netwerk? De fout van Hyves is in het begin geweest dat ze de grootste van Nederland waren en hier niets voor hoefte te doen. Het achteroverleunen met de handen in de nek idee. Dat Facebook daar over heen walst (als sterker product met een sterkere interface en een enorm voordeel: internationaal) was natuurlijk vanaf het begin te verwachten. Een sterk team marketing & ontwikkeling had dit van te voren aan zien komen en had geconcludeerd dat ze een andere markt in hadden moeten slaan (bijvoorbeeld internationaal iets gaan doen). En niet doorgaan zoals ze nu doorgaan.

  Zonde, Hyves is een goed product met een team van de beste IT’ers van Nederland, en uiteindelijk wordt er met een korte termijn visie gewerkt waar het hele social network uiteindelijk onder de grond zal eindigen.

  Kortom: leuk hoor deze Hyves mensen. Vraag me alleen af of het echt een toegevoegde waarde heeft voor de lezers van een sterke site / blog als Frankwatching.

 5. @Karin: Hyves heeft zeker niet achterover geleund, we zijn enige tijd geleden een nieuwe koers ingeslagen als contentnetwerken met lokale diensten als Nu & Straks (sociale nieuwssite), Hyves Hitradio, de Huiskamerconcerten en Voetbal Voorspellen. Wij denken dat Hyves zich hiermee kan onderscheiden van de grote Amerikaans spelers, er is echt ruimte voor meerdere sociale netwerken. De Hyvers hierboven zijn mensen die al jaren in het vak zitten en veel verstand hebben van sociale media, dus ik kan me voorstellen dat de lezers van Frankwatching hun mening interessant vinden.

 6. Er is ruimte voor meerder sociale media. Alleen zal men altijd een soort kuddegedrag blijven vertonen.

 7. @ Norman, wist je dat elk sociaal netwerk in een niche begonnen is? Dat geldt bijna voor elke social die vandaag de dag door de massa gebruikt wordt. Echter kijken veel mensen niet verder dan wat de massa gebruikt vandaag de dag. Er zijn zo veel andere kleine sociale netwerken die in een niche zitten (precies ook wat David bedoeld en eigenlijk zegt dat je eens verder moet kijken dan een Hyves, Facebook of Twitter).

 8. @ Karin, ik ben het voor een heel groot deel eens met jouw reactie. Destijds had Hyves al aan kunnen zien komen dat het aan alle kanten voorbij zou worden gegaan door een partij als Facebook. Echter hebben ze dit te laat door gehad en is op basis van die verschuiving een nieuwe weg ingeslagen. Dat is wat mij betreft net te laat geweest.

  @ Rebecca Rijnders, dit geeft eigenlijk ook mijn mening weer op jouw reactie. M.i. heeft Hyves wel degelijk achterover geleund en is er pas actie ondernomen op het moment dat dat noodzakelijk werd. Wellicht kan Hyves zich door de nieuwe weg nog enigszins onderscheiden van grote Amerikaanse spelers (waar ik eerlijk gezegd niet in geloof), dat zal de tijd ons leren. Voor mij blijft het een feit dat deze actie te laat ondernomen is.

  Verder inderdaad interessant om de mening van deze Hyvers te lezen. Vooral de statements van David en Yme vind ik erg sterk. Zelf werkzaam als online marketeer, maar “social media expert” kan ik inderdaad niet serieus nemen.

 9. Hyves kan zeker nog wel belangrijk blijven, en een niche vormen om zich te onderscheiden van Facebook. Maar dan is het wel belangrijk om leden te houden. Er zijn veel ‘slapende profielen’ op Hyves; personen die al veel actiever zijn op Facebook. Met games of interactieve mogelijkheden zoals ‘Voetbal voorspellen’ kan het nog leuk worden op Hyves. Maar dan moeten de leden van Hyves wel worden gewezen op de voordelen t.o.v. Facebook. Volgens mij ligt daar de sleutel, maar voorspellen kan niemand het..

 10. Leuk om te lezen. In het boek van Raymond Spanjar wordt Facebook al van het begin gezien als mogelijke concurrent, die niet zo log is door vele functionaliteiten zoals Hyves. Heeft Facebook een sterkere interface? Nou ik heb sinds 2007 nog regelmatig moeten zoeken waar ik kan zoeken op vrienden om maar iets te noemen, en vorige week kwam ik erachter dat je er geen normale blog op kan zetten. Dat kan overigens prima met Hyves, inclusief foto’s en links en smileys. Facebook wordt door je vakantievrienden en je verre familie gebruikt; ideaal middel om in contact te blijven. Hyves als niche voor je echte vrienden zie ik zeker als mogelijkheid, zoals David duidt. Grote vraag is: waarom stappen mensen over? Hoe hou je ze op Hyves? Met de aankoop door TMG is in ieder geval een groot obstakel voor Facebook, mis- of gebruik van privacy informatie, teniet gedaan.

 11. @Thomas, dank voor je opbouwende reactie! Alleen begrijp ik je laatste zin niet helemaal. TMG heeft op geen enkele wijze toegang tot of invloed op de privacy en persoonsgegevens van Hyves. Dus gelukkig behouden we dat voordeel wel degelijk.

 12. @Rebecca, of TMG wel of niet toegang heeft tot de persoonsgegevens van Hyves, is niet zozeer de vraag volgens mij. Hoe het publiek het ziet en ervaart, lijkt mij meer de vraag. Wat waren bijvoorbeeld de reacties op Twitter? Uit een willekeurig persbericht: “Telegraaf Media Groep (TMG) wil door de Hyves-overname meer advertenties gaan verkopen, ook bij spelletjes, webradio en marktplaatsen”. Wat kun je dan verwachten als Hyver? En een Webwereld artikel als “Facebook en Hyves verloochenen eigen privacyregels” blijft toch hangen, ondanks de overigens nette reactie van Hyves. Bij de introductie van Google plus zag ik duidelijk dat ze er een speerpunt van maakte in de communicatie. En recent het bericht dat ‘Hyves TMG teleurstelt’, wat gaat dat brengen? Overigens heb ik sinds de overname door TMG niet meer commerciële activiteiten gemerkt op Hyves, maar ik merk wel dat de overstap naar Facebook zich verder heeft doorgezet. Met het vertrek van Raymond Spanjar heeft Hyves wellicht zijn gezicht verloren, het publieke persoon die je vertrouwt.

 13. Laten we eerlijk zijn: waarom heeft TMG Hyves gekocht wanneer het een social netwerk is waar steeds minder mensen actief op zijn? Puur om de gegevens. Ze doen misschien openlijk niets met je gegevens, maar ze doen er zeker wel iets mee. Dat was en is de meerwaarde die Hyves TMG kan bieden.

  Verder prima artikel. Best leuk om te lezen en ook leuk om te zien hoe extreme reacties het onderwerp Hyves al tot zich brengt. :)

  Succes het komende jaar!

 14. @Mieke: ik begrijp dat je dat denkt en met jou vele anderen, maar het is echt onjuist. Wettelijk mag TMG helemaal niks met die data, en dat kun je ook zien in ons privacy statement. TMG heeft Hyves overgenomen omdat het een belangrijker speler is op het gebied van sociale media met veel kennis en kunde (strategisch, maar ook technologisch) en er wordt ook gewoon winst gemaakt. Verder bedankt en jij ook succes! :-)

 15. Hyves was ooit een innovatief bedrijf met gedreven oprichters. Het is helaas tot een commerciele melkkoe gedegradeerd, zoals meestal het geval is wanneer een groot media bedrijf een populaire website overneemt. Rupert Murdoch’s News Corporation was de doodsteek voor Myspace en TMG voor Hyves. Natuurlijk zal Hyves nog wel een tijdje doormodderen op hun voormalige populariteit. Ze zijn beslist voor adverteerders die bepaalde doelgroepen willen bereiken nog interessant. Maar in de komende jaren zal Hyves een langzame dood sterven.

 16. @wilbert. Dank voor je opbouwende kritiek. Wat je zegt is echter veel te kort door de bocht en bovendien onjuist. Hyves is namelijk vanaf de start in 2004 een bedrijf geweest dat net als alle andere bedrijven winst wil maken. Anders zou het namelijk een overheidsinstelling of goed doel zijn. TMG heeft tot op de dag van vandaag geen enkele invloed gehad op de exploitatie van Hyves en de manier waarop wij omgaan met adverteerders of campagnes. Maar de schoorsteen moet wel roken, voor niets gaat de zon op, etc. Onze developers behoren tot de top van Nederland (en daarbuiten) en maken zeer innovatieve producten en diensten. Als je geïnteresseerd bent in hoe het hier aan toe gaat ben je welkom. Dan kun je een oordeel vellen dat ergens op gebaseerd is.

 17. @Rebecca: Bedankt voor je reactie. Het doel van een bedrijf is om winst te maken, daar zet ik ook geen vraagtekens bij. Sterker nog, ik heb zelf een bedrijf. En je kunt alle toppers ter wereld in dienst hebben, maar als dat talent gebruikt wordt om zeer innovatieve producten te ontwikkelen waarnaar geen vraag is houdt het op. Ik beweer daarmee niet dat er helemaal geen vraag meer is naar Hyves, alleen dat jouw redenering geen hout snijdt. Mijn punt was de enkel de degradatie van een innovatief commercieel bedrijf naar melkkoe en tenslotte naar een relikwie uit vergane tijden na de overname door TMG. Waarom betaalde TMG 40 miljoen voor de overname? Niet voor de privacy gegevens van 10 miljoen gebruikers zeg jij. Nou vooruit. Des te meer dus om het platform uit te melken met advertenties. Dat is een totaal andere insteek dan de oprichters hadden, die op het juiste moment een destijds zeer innovatief sociaal platform ontwikkelden. Als je dat kort door de bocht vindt prima, ik noem het inzicht.

 18. @wilbert: okee, ik doe nog een poging. TMG heeft Hyves overgenomen om meerdere redenen. Het bereik (2 miljoen Nederlanders per dag en 6 miljoen per maand), de kennis van online en sociale media (7 jaar ervaring) en de developmentafdeling die zoals gezegd tot de top behoren. Je kunt van TMG vinden wat je wilt, waar ze zijn daar niet zo dom om hun belangrijkste asset op het gebied van online naar de afgrond te helpen. Dat hebben ze ook niet gedaan bij Geenstijl en Relatieplanet.

 19. Oef, wat een reacties…

  Logisch verdedigt Hyves zich hier, Hyves gaat alleen duidelijk aan het feit voorbij dat sinds de overname door TMG grote groepen zijn weggegaan, mede door die overname door TMG.

  FB heeft het voordeel wereldwijd te zijn en groeit, Hyves daalt, en zeker in actieve gebruikers. Een vriend van mij was werkzaam bij Hyves (op de zolder bij Raymond zelfs) en is opgestapt, mede door de overname en de ondergang van Hyves die hij voorspelde.

  Hij vertelde mij ook dat TGM als eigenaar gewoon gerechtvaardigd was de userinfo in te zien en te gebruiken, net als Google dat mag en doet. Is dit erg? Ach, het is, laten we het daar op houden.

  Hyves is echter hoe je het wendt of keert een aflopende zaak, heeft veel verloren bij de overname door TMG, en probeert nu andere non-niche markten te gebruiken (webradio, nieuws) om zichzelf nog een beetje bestaansrecht te geven.

  Raymond is de slimste geweest in dit geheel en zag alles aankomen en verkocht de boel aan alleswiller TMG, die van aller probeert om mee te gaan in de digitale revolutie. Fout bij TGM is is dat ze van oorsprong geen digitalen zijn, maar uitgevers, vandaar dat meerdere projecten van hen rustigaan aan het floppen zijn na de overname.

  (Nu maar weer wachten op de ‘Wij van WC-eend’-ontkenningen van Hyves…)

 20. “Het aantal bezoekers van Hyves is sinds een paar jaar ingestort…”

  Bron: http://www.nu.nl/internet/2990288/hyves-verhuurt-overtollige-servers.html

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!