Trends

Terugblik 2011 en visie 2012: 5 Hyvers aan het woord

0

Het was een veelbewogen jaar voor sociale media. In elke vezel van de samenleving is de impact ervan doordrongen. De snelheid van informatie, de macht van de media, de strijd om de fans. Vijf Hyves-medewerkers geven een terugblik op 2011 en hun visie op 2012. “Wat we nu zien zijn slechts de vage contouren van wat ons te wachten staat”.

Vijf vragen aan vijf Hyvers

 1. Wat vond jij dit jaar de belangrijkste ontwikkeling/ gebeurtenis in jouw vakgebied?
 2. Wat heb je het afgelopen jaar bereikt waar je het meest trots op bent?
 3. Wat wordt komend jaar jouw grootste uitdaging?
 4. Welke verandering verwacht jij in 2012 in jouw vakgebied?
 5. Wat is het belangrijkste advies dat je aan je vakgenoten zou willen geven?

David Vismans, CTO:

 1. “Het toetreden van Google met Google+ in de social network arena. Lukt het een bedrijf met oneindig diepe zakken een significante positie ten opzichte van Facebook te krijgen? Of is de coherentie van een netwerk op internationaal niveau zo sterk dat er geen afbreuk valt te doen aan deze dominantie?”
 2. “Een idee geboren in de kroeg, in eerste instantie gebouwd in een hackathon en daarna een van de succesvolste productlanceringen van Hyves: Eredivisie Voorspellen. Binnen 3 maanden na lancering al 180.000 wekelijkse deelnemers, en daarmee een van de grootste spelers op dit gebied.”
 3. “Het verder uitbouwen van het Hyves-team met de ambitie het beste online product development bedrijf van Nederland te worden.”
 4. “We zullen gaan zien dat het delen van persoonlijke informatie op sociale netwerken steeds ondieper wordt door de uitdijende vriendengroepen die gebruikers opbouwen. De online vriendengroepen zullen steeds minder een reflectie zijn van relaties in de fysieke wereld, waardoor men steeds terughoudender zal zijn in het delen van persoonlijke informatie. Ik voorspel een sterke opkomst van private social networks en soortgelijke diensten in verschillende contexten en segmenten. Neem een dienst als Yammer waar een duidelijke professionele context het uitgangspunt is, het duidelijk is met wie je wat deelt, en dus specifieker en relevanter.”
 5. “Probeer niet nog een Twitter te bouwen, zoek naar een niche waar een winner takes all positie te realiseren is. Die zijn er nog steeds veel meer dan men denkt. Wat betreft online diensten en producten zitten we nog steeds in de middeleeuwen; wat we nu zien zijn slechts de vage contouren van wat ons te wachten staat de komende jaren.”

Wouter te Winkel, manager Concepts:

 1. “Meer en meer zie je dat merken en grote bureaus het belang van digitaal inzien en daar hun organisatie op gaan aanpassen.”
 2. “Dat we meer dan honderd sociale merkcampagnes live hebben gekregen met het Concepts-team.”
 3. “Het wordt mijn uitdaging om de kennis over de mogelijkheden voor merken binnen sociale media nog meer te verduidelijken.”
 4. “Ik verwacht een zeer duidelijke verschuiving naar steeds interessantere mobiele activaties.”
 5. “Mijn tip: ook binnen een sociaal netwerk begint succes met een goed idee, dat aansluit bij het merk. Zorg dat je niet verdwaalt in moeilijke discussies over dialoog en engagement, dat zal je namelijk alleen met een sterk merk verdienen.”

Jasper Wognum, Head of Product:

 1. “Het feit dat Facebook volgens Comscore in juli voor het eerst meer bezoekers per maand trok dan Hyves.”
 2. “We hebben met Nu & Straks een proof of concept van een uniek concept neergezet door het combineren van meest besproken onderwerpen, user generated content en redactionele verrijking.”
 3. “Onszelf opnieuw uitvinden door buiten ons bestaande portfolio te gaan denken.”
 4. “Voor 2012 verwacht ik een zekere verzadiging in het gebruik van sociale media in brede zin.”
 5. “Zonder visie ben je nergens.”

Maarten Naaijkens, Marketing Manager:

 1. “Op het vlak van marketing was de belangrijkste ontwikkeling dat social media eindelijk van de massa is geworden. Dit is wel het beste tot uiting gekomen in tal van sociale protestbewegingen die tot stand zijn gekomen via sociale media.”
 2. “Het meest trots ben ik op het feit dat we met Hyves succesvol een nieuwe weg zijn ingeslagen. Van social network richting een sociaal content platform. Met als hoogtepunt het live concert van Acda en de Munnik bij ons in de Huiskamer en 20.000 livestreams.”
 3. “Het wordt mijn uitdaging om de nieuwe positionering door te vertalen naar een duidelijke marketingstrategie. Met als uiteindelijk doel te laten zien dat Hyves als lokale speler, binnen het ecosysteem van social media, een relevante speler is en toegevoegde waarde heeft. Voor zowel de gebruiker als de adverteerder.”
 4. “Vanuit de adverteerder een verdere professionalisering ten aanzien van de inzet van social media platformen. Meer focus op ROI in plaats van doelloos investeren in social media om ‘erbij te horen’. Daarnaast gaat privacy binnen social media een steeds belangrijkere rol spelen.”
 5. “Mijn advies? Social media is een middel, geen doel. Focus op concrete doelstellingen die ook daadwerkelijk toegevoegde waarde opleveren voor je merk en bedrijf. Met alleen maar ‘likes’ scoren, red je het niet. Dit helpt ook niet om als marketeer binnen een bedrijf serieus genomen te worden.”

Yme Bosma, strategisch MT:

 1. “Dat Time dit jaar de ‘Demonstrant’ als persoon van het jaar heeft uitgeroepen staat niet los van de ontwikkelingen in ons vakgebied. De vele protesten en opstanden met wortels in de sociale media zouden een inspiratie moeten zijn voor iedereen in ons vakgebied.”
 2. “Een jaar na de overname door TMG staat Hyves centraal in TMG’s toekomststrategie, waarbij online over vijf jaar het grootste deel van de omzet en winst moet realiseren. Niet zozeer vanwege de dienst op zich, maar vooral vanwege de potentie van Hyves als organisatie.”
 3. “TMG is op digitaal gebied een gefragmenteerd bedrijf. De mogelijkheden om daar een beter geheel van te maken zijn groot, maar soms is het lastig de verleiding te weerstaan om elk goed idee op te pakken.”
 4. “Het is meer een evolutie dan een revolutie. Betere integratie van sociale media over het hele web, waarbij met name de ‘doel-op-zich’-implementaties vervangen gaan worden door ‘daar-is-over-nagedacht’-versies.”
 5. “Mijn belangrijkste advies aan vakgenoten is: iedereen met de functietitel ‘social media expert’ ontslaan of negeren.”

Wij zijn benieuwd hoe jullie 2011 hebben ervaren op social media gebied. En vooral naar jullie visies op 2012!