Je droombaan vinden met ‘het nieuwe solliciteren’ via Pinterest

Vandaag bespreek ik de strategie van een Nederlandse vrouw die haar droombaan vond met het creëren van een visueel CV op Pinterest. Wanda Catsman heeft op een hele slimme, creatieve manier een baan gezocht (en gevonden)! Bekijk haar visuele CV hier.

Een baan vinden met social media

Een aantal maanden geleden wilde Wanda Catsman haar droombaan, als manager of social media strateeg, verwezenlijken. Ze werkte eerst haar LinkedIn-profiel bij en verkondigde op Twitter aan dat ze op zoek was naar werk, maar dat leverde nog niet echt het gewenste resultaat op. Dus begon Wanda aan een creatief en vernieuwend proces – iets anders, om de aandacht te trekken van potentiële werkgevers. Ze wilde graag haar CV visualiseren en kwam terecht op Pinterest.

Visueel CV op Pinterest

Ze begon een profiel op Pinterest, en maakte een CV board aan getiteld “Ik zoek werk.” Het werd een mix van bedrijven waar ze gewerkt heeft, recommendations van LinkedIn, links naar haar social media profielen, haar Peerz en een digitaal visitekaartje.

Belangrijk bij het gebruik van Pinterest was dat ze de plaatjes in de juiste volgorde moest pinnen. Het board laat namelijk het laatst gepinde plaatje links bovenin zien en het eerste rechts onderin. Na het bedenken van een leuke naam voor haar board en het schrijven van een duidelijk profiel, was ze bijna klaar om haar PInterest CV te gaan promoten. Ze maakte ook nog een aantal andere boards om haar persoonlijkheid naar voren te laten komen.

Promotie Pinterest CV op social media

Toen de boards een beetje gevuld waren, begon ze haar Pinterest CV te promoten op Twitter, Facebook en LinkedIn. Met deze tweet had ze een groot bereik, er werd massaal geretweet en ze kreeg heel veel leuke reacties op haar creatieve manier van solliciteren:

Naast deze tweet, heeft ze 3 keer op de dag op verschillende tijden nog een tweet gestuurd met een iets andere tekst:

 • Wanda Catsman: Zouden mijn @ZeeuwseVolgers mij misschien kunnen helpen om mijn#droombaan te vinden? http://t.co/uZzFeM4Y #ikzoekwerk RT = lief
 • Wanda Catsman: Goedemorgen toekomstige werkgever! zoek jij een ondernemende, overtuigende teamgerichte durfal? http://t.co/uZzFeM4Y #ikzoekwerk Pls RT

Daarnaast is ze het ook gaan verkondigen op Facebook, zodat al haar vrienden, kennissen en familie ook op de hoogte waren van haar zoektocht. Op LinkedIn heeft ze haar Pinterest CV gedeeld in haar statusoverzicht en daarnaast ging ze in diverse groepen gericht solliciteren om haar Pinterest CV onder de aandacht gaan brengen. Dit was niet zozeer om een baan binnen te halen, maar meer om haar idee te delen en anderen te inspireren.

Visuele CV voorbeelden

Wanda’s visuele CV werd een voorbeeld voor andere werk zoekenden.Kijk eens naar alle boards die zijn ontstaan door Wanda’s inspiratie:

Het nieuwe solliciteren: sociale media

Uiteindelijk werd Wanda door een aantal recuiters benaderd en heeft ze een aantal serieuze aanbiedingen gehad. Ze is uiteindelijk gegaan voor Pelosa met een nieuwe uitdagende functie.

Wanda noemt haar experiment het nieuwe solliciteren. Als je vragen hebt voor Wanda – of je wilt graag een invite voor Pinterest, tweet haar dan. Je kunt uiteraard ook mij tweeten voor een Pinterest invite.

Abonneer je op onze video’s

Volgende week gaan we nog iets langer door op Pinterest: hoe maak je nou een profiel, hoe stel je het handig in, en hoe pin je eigenlijk iets? Ik zie je volgende week woensdag! Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. de video’s worden steeds informativer! ga zo door! ik wil binnenkort eens een video gaan ondertitelen en taggen etc om te kijken of het voor mij effect heeft.

 2. Ja, weer een prima video! Vooralsnog ben ik er nog niet uit of wij wat met Pinterest kunnen gaan doen. Hopelijk kunnen we de komende weken wat inspiratie opdoen op dit vlak.

 3. Leuk gedaan en leuke voorbeelden. De links naar de voorbeelden kloppen trouwens niet allemaal.

 4. @Brechje dankjewel voor je oplettendheid! Ik heb de links meteen allemaal aangepast, hoop dat ze nu wel kloppen! ^SdL

 5. @Han Wijman Dank je wel! Mooi om te horen. Succes met ondertitelen e.d., laat maar weten als je vragen hebt!
  @Frank Cornet Bedankt! Ik ga de komende 4 weken video’s doen over Pinterest, volgende week een basic introductie video, daarna 2 video’s over bedrijven en Pinterest, en daarna ga ik wat dieper in op copyrights en Pinterest :)
  @Brechje Mooi, bedankt voor de oplettendheid!

 6. Wat een inspirerende video’s! Ik ben ook benieuwd naar je volgende films en welke doelgroep op Pinterest te vinden is. Het lijkt mij dat daar vooral veel creativelingen en marcom’ers actief zijn.

 7. Wat een gebakken lucht verhaaltje. De maatschappij vlakt steeds verder af…

 8. @Me: Wat ik nou jammer vind, is dat mensen niet hun naam vermelden als ze reageren. Je mag best een statement maken, maar kom er dan ook gewoon voor uit wie je bent, dan hebben we een echt gesprek.

 9. Hoi Pelpina,

  wat leuk dat je hierover hebt geschreven en een video hebt gemaakt. Ik ben toevallig eerder deze week begonnen met een board op Pinterest voor mijn eigen bedrijf: http://pinterest.com/LeukenTeksten/linda-leuken-teksten/.
  Ik ben benieuwd hoe anderen het hebben gedaan, dus ik zal de links die je hebt geplaatst bekijken voor inspiratie.

  Vriendelijke groet,
  Linda van Leuken

 10. Goede actie. Pinterest is groter dan de meeste denken( groter dan Linkedin), maar nog voornamelijk bekent in America. Ik denk ook dat dit platform een behoefte opvult, ook in Nederland. Dit is een inspirerend voorbeeld.

 11. voor een baan in de social media werkt dit wel / kan dit werken. Voor veel andere banen niet. Niet iedereen is zo hip dat ie op pinterest kijkt. NIettemin: gefeliciteerd! woeeee!

 12. Een leuke video en ook een goede voorbeeld. Toch werkt zoiets alleen als je geen baan hebt, in het openbaar solliciteren. De meeste mensen die willen switchen van baan zullen toch traditioneel solliciteren. Garantie op een baan wil je toch hebben.

 13. Inderdaad een mooie toepassing en zeker niet alleen geschikt voor werk in de socmed-branche.
  Het gaat om onderscheidend vermogen. Zet bijvoorbeeld onder je sollicitatiebrief en/of cv een link naar je pinterstboard, zodat recruiters die nog niet actief zijn op Pinterst wel jouw presentatie kunnen zien.

  In een steeds visueler gericht tijdperk zullen zowel werkgevers als werkzoekenden moeten laten ‘zien’ wie ze zijn.

  In mei blogse ik ook hierover – mijn board vind je ook daar.
  Laat je vooral inspireren:)
  http://lyou.nl/Maqmrd

 14. Pinterst is natuurlijk pinterest en blogse = blogde – stopdetijd;) (autocorrectie:))

 15. Hoi Pelpina en redactie Frankwatching,
  Dank voor dit artikel en de inspiratie! Het heeft me doen besluiten om mijn cv op een andere manier te presenteren. Niet zozeer via Pinterest, maar mijn cv op een eigen website via wordpress.com. Nogmaals dank voor de inspiratie, en neem zeker een kijkje op http://www.moonfung.wordpress.com Dank!

 16. Leuk gedaan, voor nog meer inspiratie heb ik hier 20 originele cv’s verzameld
  http://www.lifebrander.nl/blog/origineel-cv/twintig-originele-cvs/

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!