Komt Facebook (weer) met een ratingfunctionaliteit?

0

Zojuist verscheen er in mijn Timeline een nieuwe Facebook-functionaliteit, die Facebook klaarblijkelijk aan het testen is: een rating widget, waarmee je een score van 1 t/m 5 kunt geven aan je favoriete plaatsen (Facebook Places).

Facebook Rating Widget

Het gaat om een widget aan de rechterkant van het scherm, zichtbaar op het tijdlijnscherm en aan de rechterkant van het scherm in Facebookgroepen en op pagina’s van events. De widget toont 3 plaatsen, waarvan je fan bent met een profielfoto, naam en 5 ‘lege sterren’, waarmee je een rating kunt geven. Als je een rating geeft aan een plaats, dan verdwijnt deze en verschijnt een nieuwe plaats.

Wanneer je geen rating wilt geven aan 1 van de 3 plaatsen, dan kun je op het ‘kruisje’ naast de betreffende plaats klikken zodat deze verdwijnt. De functionaliteit lijkt een beetje op de ‘endorse skills’-functionaliteit van LinkedIn. Het geven van een rating wordt hierdoor zó makkelijk, dat het aantal ratings nog weleens zeer snel op zou kunnen lopen.

Facebook ratings in het verleden

Het is niet voor het eerst dat Facebook met ratings werkt. In November 2011 ontstond er nogal wat ophef toen Facebook besloot om een specifieke ‘pagina rating app’ niet langer beschikbaar te stellen. Men vond het een grote fout dat Facebook uit de ratings leek te stappen. De social networking site gaf toen aan dat de functionaliteit vervangen zou worden door Facebook Places. Maar Facebook Places biedt geen mogelijkheid om een score te geven aan plaatsen. En dat lijkt met deze widget te veranderen.

Potentie van Facebook ratings

Dat ratings belangrijk zijn voor een organisatie is inmiddels wel bekend, maar de combinatie met het sociale netwerk van Facebook zorgt voor een extra dimensie: met deze functionaliteit kun je bijvoorbeeld inzichtelijk maken hoe je vrienden een bepaald restaurant beoordelen. Met deze extra informatie wordt het ook makkelijker om te bepalen hoeveel waarde je aan een rating moet hechten: wanneer meerdere 5-sterren ratings geplaatst zijn door vrijwel lege Facebook accounts, dan zou ik daar persoonlijk minder waarde aan hechten, dan die ene rating die geplaatst is door iemand uit mijn netwerk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over mogelijkheden voor adverteerders.

Of, hoe en wanneer de ratings verder uitgerold zullen worden is niet bekend, maar het is een ontwikkeling die ik de komende tijd goed in de gaten ga houden! Wat denk jij van deze potentiële nieuwe functionaliteit?