Het Koningslied-fiasco: dit kun je er als online marketeer van leren

Koningslied en online marketing, wat kun je ervan leren?

Vrijdag werd het Koningslied van John Ewbank gepresenteerd. Er volgde een orkaan van afkeur en afgrijzen, waarop de componist het lied gedesillusioneerd terugtrok via een bericht op Facebook. Wat kun je hiervan leren? Zes lessen voor de online marketeer.

1. Het publiek is niet dom

Een chique comité dat een grootverdienende componist aanstelt om in tijden van crisis ‘hét Koningslied’ te schrijven. Dan moet je van goede huize komen om het publiek tevreden te stellen en dan moet je lied ook echt goed zijn. Mensen zijn niet dom en laten zich niet alles aanpraten, hoe oprecht de intenties van de initiatiefnemers ook zijn. Met enkel goede bedoelingen kom je er niet.

BlackBerry lanceerde onlangs zijn langverwachte nieuwe smartphone Z10. Hij schijnt best goed te zijn, maar doet hetzelfde als de concurrentie en is net zo duur. Dat ziet het publiek ook en de beurskoers van Blackberry kelderde dezelfde middag nog.

2. Je kunt het publiek niets door de strot duwen

Een groepje wijze heren dat besluit dat we heel spontaan met zijn allen een lied moeten zingen, pardon? Bij mij gaan de nekharen overeind staan en ik ben vast niet de enige. Verplicht spontaan doen, dat werkt niet.

Recentelijk werd bekend dat Microsoft in de update van Windows 8 het bureaublad terugbrengt en mogelijk ook de Start-knop. Het ziet er mooi uit, die nieuwe vormgeving van Windows 8, maar pc-gebruikers willen het niet. Die willen hun oude, vertrouwde bureaublad met als het even kan de Teletubbies-heuvels. Microsoft heeft natuurlijk het geluk dat we nauwelijks om Windows heenkunnen, maar onderschat niettemin de kracht van het volk niet.

3. Kwaliteit gaat boven alles

Koningslied en online marketing

Foto credits (cc) mugley

Een Neerlandicus vertelde zonder mededogen op Radio 1 dat het Koningslied een slecht lied is, boordevol grammaticale fouten en haperende zinsconstructies. “In de 40 versregels zaten minstens 25 fouten,” zo had hij becijferd.

Alle goede bedoelingen ten spijt, maar als iets niet goed is, is het niet goed. Dat geldt ook bij producten en diensten. Een schoonheidsfout poets je nog wel weg tijdens een update, maar met een structureel slecht product kom je (hopelijk) niet weg. Kies boven alles voor kwaliteit en je product verkoopt zichzelf.

4. Bashen is leuk!

Of het nu om het weer, voetbal, televisieprogramma’s of de baas gaat: wij Nederlanders vinden klagen leuk en zijn er in de loop der eeuwen zeer bedreven in geworden. Het schept ook wel een band, met zijn allen iets verschrikkelijk vinden en dat zo gevat mogelijk verwoorden. Toegegeven, John Ewbank’s creatie is ook een Groene Draeck van een lied, dus dan maak je het klagen wel makkelijk.

Met SBS6 gaat het al een poosje niet goed, eigenlijk sinds het moment dat John de Mol en Sanoma er met veel geld instapten. Nou zijn de meeste programma’s ook niet om over naar huis te schrijven, maar er zijn er ook die eigenlijk best goed zijn, maar dat niet mogen zijn van het publiek. Dus worden ze kapot geschreven op forums en social media en krijgt de campingzender het jarenlange overschreeuwen (“Dit Is Het Programma Waar Heel Nederland Op Zit Te Wachten!”) als een boomerang in zijn gezicht. Klagen is een volkssport en probeer als marketeer dan de publieke opinie maar eens te veranderen.

5. Bashen gaat via internet sneller dan ooit

Het koningslied en lekker bashen

Fotocredits (cc) Dunechaser

“Met z’n allen, met z’n allleeeeen,” zong Henny Huisman ooit. Wat is het toch lekker met zijn allen. Samen voetbal kijken, met z’n allen op Koninginnedag naar Amsterdam en met zijn allen het Koningslied stom vinden. Nou is dat laatste niet zo moeilijk, maar tussen vinden en uitspreken zat een verschil. Dankzij social media echter niet meer.

Binnen de kortste keren verschenen er petities en alternatieve versies, begonnen columnisten over ‘stenigen’ en ‘ouderwetse draken’ en buitelden Twitteraars over elkaar om het lied nog dieper de grond in te boren. Negeren leek geen optie vrijdagmiddag.

Voetbaltrainers hebben het vaak over de hoek waar de klappen vallen en op internet is die hoek groter dan ooit. Raak je erin verzeild, dan kom je er nauwelijks meer uit en barst de storm in alle hevigheid los, terecht of niet. Wat is in dat geval wijsheid? Negeren, reageren of iets er tussenin? Wie het weet, mag het zeggen.

6. Mensen vinden hun mening héél belangrijk

“Vijftien miljoen mensen”, zongen Fluitsma en van Tijn ooit in een lied dat wel collectief werd omarmd (en overigens gecoverd is voor het RTL-bedanklied ‘Koningin van alle mensen‘). Inmiddels zijn het er wat meer en die hebben allemaal hun mening. En er zit iets in de Nederlander dat die ook meteen gedeeld moet worden.

Social media is daarvoor het perfecte vehikel en dus vlogen de gepeperde meningen in razend tempo door cyberspace. De meesten waren oneliners, waarop reageren nauwelijks mogelijk was. Zo vond een zekere Vince het ‘ongure drek’ en droeg PV Emmen het lied voor als nieuw martelwerktuig voor het Amerikaanse leger. Dat we het even weten.

Mensen hebben meningen en Nederlanders misschien nog wel het meest. Vroeger bleven ze binnenskamers, maar tegenwoordig worden ze direct gedeeld met de rest van de wereld. Niet omdat het kan, maar omdat het moet, zo lijkt het. Bij een liedje is dat niet zo erg, maar hoe reageer als het over jouw product of dienst gaat?

7. Kritiek op bedrijf wordt kritiek op persoon

Je kunt niet zeggen dat het Koningslied niet verbindt, want we vinden het allemaal slecht. En vind je dat niet, dan durf je dat nu niet meer hardop te zeggen. De kritiek verschoof alleen al snel van het lied naar de componist en inmiddels worden de hoofdrolspelers met de dood bedreigd. Om een liedje!

Sommige mensen hebben het hart op de tong en niet iedereen is vocabulair even begaafd, maar het blijft raar dat kritiek op een product zo snel kan omslaan naar woede jegens de maker. Dezelfde maker overigens die verantwoordelijk is voor vrijwel het complete repertoire van Marco Borsato, dat ook niet gespeend is van enige pathos. Maar dat vinden we kennelijk wel weer mooi.

Na de nationalisatie van SNS werd via Twitter opgeroepen topman Sjoerd van Keulen met mailtjes te bestoken. Enkele dagen later zat hij wegens ernstige bedreigingen ondergedoken in het buitenland. Of de kritiek op zijn leiderschap terecht is of niet, hoe ga je om met zo’n situatie?

8. Ach, gossie

Medelijden voor John Ewbank, schrijver van het koningslied.

Fotocredits (cc): Alex E. Proimos

John Ewbank was helemaal klaar met alle kritiek, trok zijn lied al na een dag terug en het Nationaal Comité respecteerde de beslissing. Eind slecht, al goed, zou je kunnen zeggen, maar daarmee was de kous nog niet af.

Opeens verscheen er een artikel in het NRC dat zich afvroeg of het liedje echt zo slecht is en analyseerden anderen ‘de winst van de schreeuwerds’.

Je kunt weerloos op de grond liggen en vernederd zijn tot op het bot, maar kennelijk vinden we dat ook wel weer een beetje zielig. Zo biedt de underdog-positie opeens weer kansen en zou het me niets verbazen als de eerstvolgende single van van John Ewbank alle verkooprecords breekt. Als hart onder de riem, want zo zijn wij Nederlanders dan ook wel weer.

Met dank aan Jacob Jan Voerman voor de inspiratie via dit blog.

Uitgelicht: Wil je een vliegende start maken met Pinterest?

Pinterest-voor-bedrijven-Thumbnail (2)

Pinterest is geen ‘plaatjesprikbord’ meer, maar een serieuze marketingtool. Zet jij de stap van een persoonlijk profiel naar een zakelijke ‘etalage’ voor meer traffic en conversie? Doe dan mee met het webinar ‘Pinterest voor bedrijven’!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Ik zat al te wachten op een artikel van het koningslied, want zeg nou zelf, dit onderwerp is op alle vlakken van online media van toepassing.

  Je kan de schuld bij john leggen, maar je kan ook kijken naar de massa, want is het niet gebaseerd op crowd-sourcing en heeft iedereen zijn aandeel die mee heeft gedaan tot het mislukken van het ‘koningslied’.

 2. Ik denk dat John Ewbank het negatieve commentaar heeft gebruikt als excuus om het lied terug te trekken, met als eigenlijke reden dat hij keiharde muziek plagiaat heeft gepleegd.

 3. Leuke inhaker. Had de link met online-marketing wel verwacht.

 4. Maar wat leren we hier als marketeer nou van? Behalve dat je gewoon goede producten en diensten moet leveren natuurlijk.. Dat spreekt voor zich. Ik had wel graag willen lezen hoe je met een dergelijk fiasco om kunt gaan, of beter nog, het kunt voorkomen.

  1. Ja, ik ook – door de titel had ik de indruk dat het artikel me dit ook zou bieden… :-/

 5. O, top dacht ik, een verhaal van hoe het nu werkt dat ineens een lied zoveel ophef kan geven, maar ik lees niet alleen de leerpunten, maar ook weer eens een negatief commentaar over het liedje. Daar ging dit stukje van jou toch niet over, dacht dat je stuk over de effecten van social media gingen en wat je daarvan kunt leren. Jammer dat je eigen mening blijkbaar als waarheid moet gelden dat het om een slecht lied gaat, erg jammer…

  1. Frennie.

   Een van mijn punten is dat het lied gewoon niet zo goed is en dat wij wel geacht worden het met zijn allen mee te zingen. Als je dat wilt, dan moet het lied echt steengoed zijn en dat is het niet. Dat is wat mij betreft de katalysator van de ophef. En mijn mening is niet de waarheid, dat mag iedereen lekker zelf weten 😉

   1. Ja, maar wie zegt dat het liedje niet goed is? Wie beslist dat? Iemand die verstand heeft van muziek? Een politicus? Iemand van een SEO-bedrijf? Daar gaat het mij om. Ik had gewoon gehoopt dat dit artikel niet zou gaan over goed of slecht, maar wat je kunt leren van zoveel meningen via Social Media delen.
    Tuurlijk kijken we allemaal gekleurd naar zo’n liedje, want ik vind hem wel mooi. En ja, dat beïnvloedt hoe ik tegen je artikel aankijk dan toch ook wel 😉

    1. Tja, maar dan gaat het niet meer over online marketing. Tenzij de marketeer invloed heeft op het product. En bijvoorbeeld kan eisen:

     1. Dat het een lied is dat iedereen mee kan zingen, met niet meer dan 3 akkoorden en alleen een coupletje en refreintje. Geen bridge, geen verhoging, geen grote intervallen en een melodie die je onthoudt. (Leer van Koningin van alle mensen)
     2. Dat de tekst voorgelezen kan worden bij zowel candle light als bij het 8 uur journaal. (Leer van Anouk)
     3. Dat het lied gevoel kan overbrengen, en wel het gewenste gevoel (Leer van Star Spangled Banner)

 6. En zelfs na deze wijze les hebben ze het nog niet geleerd. Ze gaan gewoon door met dit Koningslied.

  1. Ik zeg de Y van Yes :)

 7. De hele opzet is een gemiste kans. Het had een prachtige online wedstrijd kunnen worden, dankbaar gebruikmakend van alle social media tools waarbij elke klagende en goedgeluimde Nederlander zijn ei kwijt kon.

 8. Wat de slachtofferrol van Ewbank dan wel weer wat gecompliceerd maakt, is zijn openbare tweet waarin hij reageert op de m.i. waardig verwoorde kritiek van een dame (iets van ‘gekromde tenen’) in haar tweet en haar baby’tje uitmaakt voor Chinese naakthond.
  Dan val je zó door de mand: je kunt niet tegen kritiek op jouw kindje (jouw liedje) en maakt vervolgens iemand anders’ kind uit voor hond. En je valt nog meer door de mand als je een paar uur ná die tweet huiliehuilie doet en het lied terugtrekt.

  1. Ik begrijp wel wat hij wilde zeggen, als iedereen “zijn liedje, zijn kindje” voor van alles mag uitmaken, waarom mag hij dat dan niet? Vond het ook niet zo handig en zou het zelf niet gedaan hebben, maar ik snap het wel. Ik snap het punt wat hij wilde maken.

   1. @Frennie
    Ik snap het ook, zoals ik ook voetbalhooligans begrijp die een trein slopen als hun clubje verloren heeft, maar het maakt iemand ongeloofwaardig als slachtoffer. Je kunt niet eerst iemands kind publiekelijk uitmaken voor hond en even later klagen dat de mensen zo naar uit de hoek komen naar jou toe. Nou ja, dat kún je natuurlijk wel, maar dan heet het hypocriet.

 9. Kijk, al het werk van lui zoals Ewbank is slecht geschreven, oppervlakkig, generiek of gejat. Het is een product van een industrie die inspeelt op het feit dat veel mensen, de meesten helaas, een slechte of geen smaak hebben.

  Ewbank doet dit al sinds de jaren 80 en mensen met smaak hebben zich eigenlijk keurig afzijdig gehouden en hebben veel terechte kritiek voor zich gehouden omdat deze pulp entertainment nu eenmaal de smaak was van de smakeloze massa.
  Ondanks dat het heel reëel is dat deze inhoudsloze rotzooi significant bijgedragen heeft aan de uitholling van echte muziek en cultuur in het algemeen hebben mensen met goede smaak zich stil gehouden met foutieve excuses zoals “over smaak valt niet te twisten”.

  Ik denk dat inhoudelijke kritiek op het non-product van deze muzak charlatan en zijn consorten best wel aan de orde had mogen komen, maar de reden waarom het nu gebeurt is omdat deze pretentieuze prutser nu een verschijning heeft neergezet dat blijkbaar voor ons allen is. Nou, ik dacht het dus niet. Pulpschrijver, blijft bij je plebs.

 10. #2 was voor mij het belangrijkste argument om er eigenlijk al helemaal niets van te vinden. Ik had er dan ook echt totaal geen mening over.

  Wat mij wel mateloos irriteert is #7. En niet zo zeer dat mensen dingen roepen, maar dat “bekende” (en onbekende) Nederlanders zoals Ewbank en van Keulen (en velen anderen) het bedreigen via het Internet wel heel erg gemakkelijk misbruiken om de situatie die eigenlijk over het falen van de persoon zelf gaat (niet het bedrijf, maar de persoon) om te draaien in een sneue “kijk mij nu zielig zijn ik wordt met de dood bedreigd”.

  Omdat iemand roept/twittert dat je jezelf maar aan de hoogste boom moet opknopen of dat als je voor z’n auto komt hij/zij gas geeft staat echt niet gelijk aan een reële doodsbedreiging. Maar de media (ook jullie dus) gaan daar dan ook helemaal in mee alsof het iets nieuws is en nooit eerder voorkwam. Onderzoek eens hoe vaak een online bedreiging nou daadwerkelijk waarheid is geworden. En of er voor 2005/1990/1950 nooit anoniem mensen werden bedreigd en publiekelijk werden bespot om iets futiels als een liedje.

  En doordat de Ewbank’s en van Keulen’s zich hun hele leven hebben laten omringen door jaknikkers en hielenlikkers is het even schrikken als die comfortabele bubbel wordt lekgeprikt door het altijd (en van alle tijde) verschrikkelijk oprechte volk.

  1. Je kunt je ook afvragen wat mensen bezielt om over een liedje opeens zulke taal uit te slaan. Jij draait het een beetje om Hendrik.

   Ik bedoel, het is natuurlijk geen superhitje, dat weten we allemaal. Maar wat heb ik mij geërgerd aan de reacties van het volk. Iedereen praat elkaar na!

   En met Kerst zetten we weer dat afgrijselijke nummer van Queen op de nummer 1 van de Top 2000. Hoe hypocriet wil je het hebben.

   1. Daarnaast ben ik ook van mening dat dit artikel redelijk nietszeggend is. De strekking van het artikel is eigenlijk ‘als iets niet goed is zal dat niet goed uitpakken. Daar kun je als online marketeer van leren!’. Dat maakt dit stukje niets anders dan een spreekbuis van de schrijver om zijn gal te spuwen over het liedje, wat half Nederland allang gedaan heeft (en dus heeft dit stuk amper nieuwswaarde…).

    Hetzelfde stuk kunnen we dan gaan schrijven over ‘wat kan een timmerman leren over de Jyra’ en ‘wat kan een onderwijzer leer van de Noord Zuidlijn’. Allemaal exact dezelfde strekking.

    1. @Pieter,

     Dat ben ik dan totaal met je oneens. Ik ben een groot fan van eenvoud en er worden heel veel producten en diensten op de markt gegooid die gewoon niet goed zijn. Dus waar je van kunt leren is bijvoorbeeld het publiek niet dom is. Of dat je – ik noem eens wat – de Chipknip niet door de strot kunt duwen.

     Wat je er wat mij betreft van kunt leren is dat het allemaal draait om ethiek en authenciteit. Ik promoot en maak geen spullen waar ik niet achter sta. Als ik als marketeer bij SBS dat Schansspring-programma zou moeten promoten zou ik me doodongelukkig voelen. Want het is bagger.

     Wat betreft nieuwswaarde: dat is ook niet mijn insteek en hij staat onder de kop column. Het is mijn mening en ik schrijf op wat ik zie en hoe ik het interpreteer. Niets meer en niets minder.

    2. @frankwatching
     Zou het mogelijk zijn in het vervolg (in de kop of in de intro op jullie homepage) te melden dat een bijdrage een column is i.p.v. een artikel? Nu kom ik er pas door de reactie van de auteur achter dat ik een column heb zitten lezen (“Het is mijn mening en ik schrijf op wat ik zie en hoe ik het interpreteer. Niets meer en niets minder.”).
     Ik lees Frankwatching om me te informeren en na een kop als ‘Het Koningslied-fiasco: dit kun je er als online marketeer van leren’ verwacht ik iets anders dan geïnformeerd te worden dan over wat de mening is van iemand die ik niet ken. Ik vind het prima dat Frankwatching ook columns publiceert, maar dat is een categorie die mij niet interesseert. Gezien enkele comments hier heb ik de indruk dat meer mensen iets anders verwachtten toen ze op de link klikten dan wat ze kregen. Door duidelijk(er) aan te geven wat voor soort bijdrage het is, houdt Frankwatching zowel de columngeïntereseerden als de ‘mijn-mening-niets-meer-niets-minder’-ontwijkers tevreden, lijkt me.

    3. Hoi Huibert, dankjewel voor je suggestie. Bovenaan het artikel zie je de categorieën staan waaronder dit artikel valt, daar zie je ook ‘column’ staan. Op die manier maken we duidelijk dat het in dit geval om een column gaat. ^Saskia

    4. @Saskia
     Hallo Saskia,
     Begrijp ik uit jouw reactie dat jullie het zo wel dudielijk genoeg vinden voor de gebruikers van Frankwatching? Mocht dit zo zijn, bedenk dat ik dus steeds een pagina moet openen om te kunnen ontdekken of ik dat artikel wel of niet wil lezen en niet kan bepalen op jullie homepage.

    5. Hey Huibert, daar heb je absoluut gelijk in. Op de homepagina is het niet duidelijk of het om een column gaat of niet. Helaas kan ik daar nu niets aan veranderen, maar ik ga je feedback zeker doorgeven voor de volgende update van de site. Nogmaals bedankt! ^Saskia

    6. @Saskia
     Tof!

 11. Dag Huibert,

  Een column is ook een artikel en als je iets probeert te duiden ontkom je nooit aan interpretatie. Ik schrijf op wat ik vind dat je ervan kunt leren. Bij trends en voorspellingen is dat niet anders, daar zit ook altijd een persoonlijk element in. Lees je dat dan ook niet?

  1. @Rutger
   Bedoel je dat je het geen goed idee vindt om duidelijker aan te geven of iets een column is?

 12. Ik vrees dat de “rechtse maffia” het lied gewoon door de strot drukt. Net zoals we weten dat Berlusconi niet deugt. Weten we ook dat de telegraaf niet deugt. Dat al die “sterretjes”inteelt niet deugt.

  Nederland wordt geregeerd door de grootste gemeenschappelijke deler. Die van domme mensen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!