Crowdsourcing & cocreatie gaan niet samen

Cocreatie

Eigenlijk kun je je meer verbazen over de verbazing over het beroerde resultaat, dan over het resultaat zelf. Toen in DWDD werd aangekondigd dat er een Koningslied zou komen waar alle burgers aan zouden mogen meeschrijven was het project al ten dode opgeschreven. Dit is geen betweterige wijsheid achteraf, het is domweg ervaring.

Een “degelijk uitgevoerd soapverhaaltje”

Paul Verhoeven kondigde in 2011 een project aan waarbij met tientallen vrijwilligers een film zou worden gecrowdsourced. Onder de naam Entertainment Experience bood Verhoeven opkomend talent de kans om mee te doen aan het filmproces. Verschillende disciplines werden gevraagd om mee te doen, zoals acteren, filmen, editen, scripts schrijven. De eerste vier minuten van de film stonden vast op basis van een plot dat was geschreven door Kim van Kooten. Het resultaat van het geheel was de film Steekspel, die in 2012 in première ging.

Op de site van copyright20.org wordt gesproken over een spannend project: “we gaan er vanuit dat met de input van zovelen het alleen maar een goede film kan worden”. De recensenten zijn mild. Terloops wordt opgemerkt dat het productieproces van Steekspel interessanter is dan de film zelf, waarvan gezegd wordt dat het niet heel veel meer is dan een degelijk uitgevoerd soapverhaaltje. Verhoeven geeft toe verbaasd te zijn over het gebrek aan kwaliteit die de honderden enthousiaste deelnemers hadden ingebracht.

Koningslied: een willekeurige sequentie van woorden

Het Koningslied. Het is onzin om te denken dat als je heel veel mensen mobiliseert om gezamenlijk aan een project te werken een verdienstelijk eindresultaat het gevolg zal zijn. Een liedtekst schrijven is een ambacht. Alle tekstschrijvers zijn burgers, maar slechts heel weinig burgers zijn tekstschrijvers. Vijf uur. Vijf uur had de redactie van het Koningslied nodig gehad om uit alle inzendingen het uiteindelijke lied te maken. Het zegt iets over de redactie. Het zegt niets over de inzendingen, want die hadden het niveau dat je had kunnen verwachten. Er zat ongetwijfeld van alles tussen, maar niet één ziel. Het was de Belg Jens Pas die ooit schreef dat je voor een succesvolle zwangerschap nog altijd negen maanden en één vrouw nodig hebt. Met negen vrouwen en één maand krijg je misschien iets moois, maar niet een kind. We kregen niet een liedtekst, maar een willekeurige sequentie van woorden. Niks verrassends. De natuur doet haar werk.

De Koningslied-oorlog op Twitter

Het vervolg is als verschijnsel interessant. De oorlog op Twitter breekt los. En het aardige is dat daar precies hetzelfde gebeurt als wat er eerder met de liedtekst van het Koningslied gebeurde. Alleman klaagt furieus over het feit dat Alleman een bedroevende liedtekst schreef. We baggeren een lied bij elkaar en vervolgens bedelven we het gebaggerde lied door er karrevrachten met bagger overheen te twitteren.

Crowdsourcing en co-creatie gaan niet samen. Vergeet dat nu, voor eens en altijd. Burgerjournalistiek is niet van de grond gekomen. De hemel zij geprezen dat we geen burgemeesters of staatshoofden hoeven te kiezen. Laten we verstandige mensen benoemen die een burgemeester aanwijzen. Of een president benoemen. Of een lied schrijven voor de kroning van de koning.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Uitgelicht: Wil je een vliegende start maken met Pinterest?

Pinterest-voor-bedrijven-Thumbnail (2)

Pinterest is geen ‘plaatjesprikbord’ meer, maar een serieuze marketingtool. Zet jij de stap van een persoonlijk profiel naar een zakelijke ‘etalage’ voor meer traffic en conversie? Doe dan mee met het webinar ‘Pinterest voor bedrijven’!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Leuk dat je laat zien hoe de totstandkoming van het Koningslied een mislukte vorm van crowd sourcing is. Maar om nu te zeggen dat crowd sourcing en cocreatie niet samen gaan is wel erg kort door de bocht. Crowd sourcing vraagt een goede regie en dat ontbrak bij de totstandkoming van het Koningslied. Had het Comite dat? John Ewbank? De tekstredactie? Regie is meer dan tekstregels in elkaar schuiven, het is het proces managen van input verzamelen, condenseren, volgende stap bepalen, opnieuw input verzamelen, enz.
  Een wel geslaagd voorbeeld hoe crwodsourcing en cocreatie kunnen samengaan is het Open Onderzoek dat op de Harvard Medical School plaatsvindt. Lezen:
  http://sloanreview.mit.edu/article/experiments-in-open-innovation-at-harvard-medical-school/

 2. Goede analyse. Volgens mij zou het wel kunnen, maar dan moeten doel en proces glashelder zijn. Zoveel mensen, zoveel verwachtingen van een Koningslied. De één verwacht iets officieels, neigend naar een nieuw Wilhelmus, Van den Ende zegt: het is maar een liedje. Het gaat niet verder dan iets gezelligs doen, zoals je met zijn allen een liedje in elkaar flanst voor op een bruiloft van vrienden. Geen eeuwigheidswaarde dus. Daar lijkt Nederland zich nu bij neergelegd te hebben. Vooraf had duidelijker verteld kunnen worden dat dit de bedoeling was. Voor mij de les: iemand moet vooraf de alertheid hebben om de vraag te stellen: en wat gaan we dan met al die reacties doen? Hoe wordt de inbreng van zovelen? verwerkt? Wat zijn de eisen die we aan het product stellen en hoe gaan we dit ook vooraf duidelijk maken?

  1. Precies! Dat is nou wat een regisseur doet. Doelen helder krijgen, stappen in het proces bepalen, ook inbreng verzamelen over wie een goede tekstredactie zouden kunnen vormen. Verbinden vanaf het allereerste begin. Tja, een gemiste kans voor het Koningslied, maar een hele goede les.

 3. De conclusie dat co-creatie en crowdsourcing niet samengaan vind ik erg voorbarig. Zowel Wikipedia als Recaptcha zijn erg succesvolle crowdsourcing initiatieven die ook daadwerkelijk waarde opleveren d.m.v. co-creatie. Met name Wikipedia is betrouwbaarder dan de Britannica.

  Echter, ik denk dat er een meer genuanceerde waarheid is. De vraag is niet zozeer of co-creatie en crowdsourcing samengaan, maar of het mogelijk is om creatieve te crowdsourcen en co-creëren! Je kan je dus afvragen of creativiteit kan ontstaan in een groep mensen die niet communiceren. Ook kan je jezelf afvragen of creativiteit van een inzending afhangt van de complexiteit van de vraag.

  Het laatste is precies wat waar ik wetenschappelijk onderzoek naar doe als onderdeel van mijn afstuderen. De vraag is hier of de crowd ook creativiteit en idee kwaliteit biedt als het gaat om kennis-intensieve, complexe en niet tastbare problemen.

  Graag geef ik hier meer duidelijkheid over, en daarom vraag ik jullie mee te doen met mijn innovatiewedstrijd op http://www.stratch.nu

 4. Het Koningslied heb ik gemist, die halve minuut op het journaal was best te doen. Maar om op basis daarvan en de aangehaalde film te concluderen dat crowdsourcing en cocreatie niet samen gaan, vind ik te snel door de bocht.

  16M mensen is wel een erg grote crowd, die moet je wat richting geven. Veel organisaties doen dat door te bouwen aan open innovatie netwerken, waarbij je samen (cocreatie) met een externe crowd vernieuwing vorm geeft. Een paar voorbeelden: platforms als http://www.innocentive.com/ , http://www.openideo.com/, http://www.yourencore.com/ (indien u al richting pensioen bent). Of, dichter bij huis: http://www.dsm.com/en_US/open_innovation/public/home/pages/homepage.jsp, http://www.shell.com/global/future-energy/innovation/game-changer.html, http://www.unilever.com/innovation/collaborating-with-unilever/open-innovation/. Jw.

 5. Het is kennelijk op dit moment modieus om Steekspel en het Koningslied op een hoop te vegen onder de noemer mislukte crowdsourcing. Ook Alfred Bos doet er een gooi naar op de site Nederlands MediaNieuws. Ik ben het oneens met beide analyses, beide argumentaties om te stellen dat het niet kan. Beide stellen dat slechts (de kwaliteit van) het eindproduct de mate van succes bepalen. Quod non. Crowd-sourcing en co-creatie zijn vooral een uitstekende manier om engagement (betrokkenheid) te creëren. Om toeschouwers tot deelnemers te maken. Overigens heeft ook ook (!) Joost Steekspel niet gezien en zijn andere experts die dat wel hebben – waaronder Hollywood Reporter- enthousiast of inderdaad mild.

  Lees hieronder het uitgebreidere antwoord wat ik schreef n.a.v. het stuk van Bos:

  http://startdedialoog.blogspot.nl/2013/05/geen-nachtwacht-maar-een-bigmac.html

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!