Welke inhaker heb jij gekregen van Sinterklaas?

0

Het was weer een groot inhaak feest, zelden is de Sint zo blij geweest. Zowel op Twitter als Facebook was het raak, dit viel bij de Sint wel in de smaak. Gelukkig is Sinterklaas ook op social media populair, na al die jaren trouwe dienst is dat ook wel fair. Gelukkig gooide de storm geen roet in het eten, dat konden marketeers namelijk niet weten. Sommigen reageerden snel, addequaat en creatief met een storm-Sint-inhaker, top initiatief!

De Sint is nu weer terug naar Spanje. #blij Daarom deze leuke inhakers op een rij.

Groeten,

Sint.

GVB: zie ginds komt de veerboot

Merk: GVB (1828 fans)
IPM-score: 17,22 (uitleg IPM)

Dé vervoerder van Amsterdam, GVB, heeft zich ogemengd in het inhaakgevecht. Gelijk goed, als je het mij vraagt. Ondanks het (nog) lage aantal fans op facebook, voorziet GVB ze wel van een inhaker van niveau. Zowel de storm als de Sint pakken ze mee en dat vraagt om creativiteit. Goed gelukt.

GVB inhaker sinterklaas Brandfighters

Sterk: het is een totaalpakket. Er zit iets in van de GVB een beetje Sint en een beetje storm. Het design ziet er ook goed uit. Wie heeft dit gemaakt?

Minder sterk: de begeleidende Facebook-tekst komt op mij niet heel erg activerend over. Had bijvoorbeeld gevraagd: hoe kom jij vanavond op je pakjesavond-bestemming?

Praxis: goed voorbereid

Merk: Praxis (27.752 fans)
IPM-score: 3,02

Praxis speelt handig in op de heftige storm en pakjesavond. En dat op een sympathieke manier! Het leuke van deze post vind ik dat je even moet nadenken voordat je hem snapt.

Praxis Sinterklaas inhaker

Sterk: Praxis heeft haar eigen product omgevormd tot een Sinterklaas-product. Sympathieke actie om de Sint succes te wensen bij het bezorgen van zijn pakketjes.

Minder sterk: Praxis had beter zijn best kunnen doen om interactie uit te lokken. Dan was de IPM ook hoger geweest.

Metro: storm van kritiek

Merk: Metro (21,506 fans)
IPM-score: 49,15

Deze stripjes zijn in de Metro te vinden en zijn gemaakt door René Leusink. Metro speelt op een humoristische manier in op de storm en pakjesavond. De goed getekende strip maakt dit helemaal af.

Metro Sinterklaas inhaker

Sterk: de vormgeving is erg goed, dat mag natuurlijk wel als professioneel tekenaar. Refereren naar een anders nieuwsfeit, de storm van kritiek, daar wordt natuurlijk onder andere de Zwarte Pieten-toestand van dit jaar mee bedoeld.

Minder sterk: ik zie ze niet echt. Ondanks dat Metro meer de reactie had mogen uitlokken. Ik wil alleen niet in herhaling vallen!

Kia Choose your horses

Merk: Kia (60.140 fans)
IPM-score: 2,46

Wederom goed ingespeeld op de storm en goed geactiveerd in de begeleidende tekst. Kan goed zijn dat Kia deze post al klaar had staan en de grijze lucht er last-minute bij heeft geshopt. In beide gevallen goed gedaan!

Kia Sinterklaas inhaker

Sterk: er wordt gevraagd om interactie. Kiah eeeft haar eigen product afgebeeld, dat duidelijk als winnaar uit de bus komt in de reacties. Natuurlijk ook mooi meegenomen.

Minder sterk: het design is grauw opgemaakt. Het paard is voorzien van motion blur (of hij is van slechte kwaliteit). In beide gevallen een slechte keus want de auto staat stil!

Alzheimer Nederland: Sinterhaas

Merk: Alzheimer Nederland (3168 fans)
IPM-score: 23,99

Dit is een filmpje van Alzheimer Nederland. Op het filmpje zie je een Sinterklaas-snoeppop die met stop motion wordt uitgepakt. Het blijkt een chocolade-paashaas te zijn. Er zit een papiertje bij waarop staat: ‘met dit gevoel hebben Alzheimerpatiënten dagelijks te kampen.’

Schermafbeelding 2013-12-05 om 17.19.26 Frankwatching_sinterklaas_paashaas

Sterk: Alzheimer Nederland heeft op een hele slimme manier Sinterklaas naar haar merk toegetrokken. De chocoladepop is ook echt verstuurd naar personen. Gewoon erg goed gedaan.

Minder sterk: niet aan de orde bij deze inhaker.

Ten slotte vind je hieronder nog wat inhakers die ik voorbij heb zien komen.

Schermafbeelding 2013-12-05 om 14.41.00

Independer

Schermafbeelding 2013-12-05 om 14.26.30

Heineken

Schermafbeelding 2013-12-05 om 14.36.15

Staatsloterij

Schermafbeelding 2013-12-05 om 12.17.31

Albert Heijn

Schermafbeelding 2013-12-05 om 14.45.02

Samsung Nederland

Dit waren de Sinterklaas-inhakers die mij het meest opvielen. Goed om te zien dat bedrijven de contentkalender niet altijd per se strikt opvolgen. Voor dit soort dagen is er vaak al lange tijd van tevoren iets gemaakt. Extra goed om te zien dat marketeers hier toch vanaf durven te stappen en een nieuw design laten maken. That’s what it’s all about!