Cases

Inhaakhorror: Facebook overspoeld met pompoenen & monsters

0

Halloween begon vroeg dit jaar. De eerste Halloween-inhakers kwamen twee weken geleden al langs. En er kwam werkelijk vanalles voorbij. Dat is ook het leuke aan een feest als Halloween: (bijna) alles kan en het mag lekker griezelig. Die ingrediënten zorgden bij veel bedrijven voor een goed opgevulde plek op de contentkalender: het regende Halloween-inhakers. 

Van pompoenen tot creatievere creaties, er kwam vanalles voorbij. Ik had persoonlijk graag een inhaker gezien op het bekende mummiepak van Bol.com, maar die ben ik helaas nog niet tegengekomen. Inmiddels is het griezeligste importfeest alweer voorbij, hoog tijd voor een overzicht van de opvallendste inhakers.

IPM-score

Net zoals in mijn vorige artikel, bespreek ik een aantal inhakers die me zijn opgevallen. De vorige keer was er onduidelijkheid over de IPM score, daarom zal ik hem nog eens uitleggen. Ik probeer geen ‘top zoveel inhakers’ te maken, er zijn geen winnaars en geen verliezers, alleen leuke inhakers.

Bij alle inhakers hieronder staat een IPM-score. IPM staat voor Interactions Per Mille. Hoe hoger deze score, hoe succesvoller de post is geweest onder de fans. De IPM-score wordt als volgt berekend: (likes + reacties + shares) / fans x 1000. Goed om te weten is dat bij de berekening van IPM eventuele boosting en extra advertentiekosten niet zijn meegewogen. Dat laatste is belangrijk om te onthouden.

NS: reis niet alleen

Merk: NS (66.000 fans)
IPM-score: 8,2

Halloween inhaker NS

De NS is erg actief op Facebook en vooral ook op Twitter. Op de Facebookpagina zie je een hele eigen stijl terug, ze weten de zelfde soort designs telkens anders in te zetten. Erg knap dat je dan leuk blijft! Deze Halloween-inhaker vind ik slim omdat de copy en het design worden gekoppeld aan hun eigen reisproduct: het groepsretour.

Sterke punten: zoals ik al zei klopt de copy met het plaatje en de koppeling naar een product dat NS aanbiedt, gewoon goed en slim.

Minder sterke punten: NS heeft in de begeleidende Facebook-tekst geen vraag gesteld of de visual begeleid. Op zich is de boodschap van het design duidelijk genoeg, maar een kleine inleiding als ‘Halloween in de trein’ of een prikkelende aanvullende vraag/opmerking, was leuk geweest.

Pickwick: Haaienvoer

Merk: Pickwick (82K Fans)
IPM-score: 33,1

Schermafbeelding 2013-10-31 om 10.36.30

Pickwick staat voor thee en andersom. Thee is niet het meest stoere product, des te knapper dat deze post dat wel is. De meeste mensen zijn dol op gadgets en dat weten ze bij Pickwick blijkbaar. Vandaar deze ‘shark-tea-dispenser’ waar het lijkt alsof er iemand ten prooi is gevallen aan een haai.

Sterke punten: Halloween op een grappige, stoere manier gekoppeld aan het product. Het is een geinige gadget en ik wil het hebben. En daar dachten blijkbaar zo over.

Minder sterke punten: het product in de spotlight is niet van Pickwick zelf, net zomin als de visuals. Het is een bestaand design dat ze opnieuw inzetten. Wanneer je weet dat Halloween eraan komt, had het ook even door Photoshop gehaald kunnen worden om er een Pickwick ‘shark-tea-dispenser’. Misschien had het product dan zelfs in productie gekund en zou Pickick het stoerste theemerk van Nederland kunnen worden…

Melkunie: Verkleedkoe

Merk: Melkunie (17K Fans)
IPM-score: 33,1

Schermafbeelding 2013-11-01 om 11.40.28

‘Al het goeie komt van Melkunie-koeien’! En zo ook deze post. Ik vind hem erg goed. Melkunie weet op een grappige manier Halloween aan de koe te koppelen.

Sterke punten: Er zit humor in deze post en visueel is hij af. De begeleidende Facebook-tekst vraagt om reactie. Hoewel de fans niet erg veel gereageerd hebben, is het wel slim gedaan.

Minder sterke punten: Melkunie had nog ergens een marketingboodschap kunnen verpakken of het meer op een eigen product toe kunnen spitsen.

Innocent: Wifi is down

Merk: Innocent (381.000 fans)
IPM-score: 28,7 IPM

Schermafbeelding 2013-10-31 om 17.03.08

Dit is een internationale inhaker van het Amerikaanse Innocent drinks. In deze inhaker komen oude gebruiken en moderne technieken samen. De inhaker is erg sterk en dan vooral door de begeleidende tekst ‘Horror of the Modern Age’. Je snapt waarom, een wifi-uitval is inderdaad angstaanjagend. De afbeelding verscheen een paar dagen eerder op het internet, gemaakt door Canadese comédienne Megan Mackay!

Sterke punten: het past op een grappige manier bij Halloween anno 2013 en ook goed bij het merk Innocent drinks. Combinatie afbeelding en Facebook-tekst is top.

Minder sterke punten: Een repost van iemand anders overtuigt natuurlijk iet echt van eigen creativiteit.

Mercedes-Benz: AMG Halloween

Merk: Mercedes-Benz (116.000 Fans)
IPM-score: 17,2 IPM

Schermafbeelding 2013-11-01 om 14.04.28

Mercedes-Benz weet ook wat inhaken is en dat laten ze zien met deze post. Deze AMG is speciaal voor Halloween overgespoten in pompoenoranje. Achter het stuur zit een skelet, wat het design helemaal afmaakt.

Sterke punten: Visueel erg sterk. Mercedes betrekt het eigen product op Halloween zonder het direct aan te prijzen. Slim, zoals je dat ook in veel andere posts ziet van Mercedes-Benz.

Minder sterke punten: de copy is niet heel erg sterk. Ze hadden ook kunnen kiezen voor ‘thrilling Halloween’ of ‘Furious Halloween’ refererend naar de gelijknamige films en snelheid.

Nog meer inhakers

Dit was mijn selectie uit de leukste inhakers die er volgens mij op Facebook zijn langsgekomen vorige week. Maar er was zoveel leuks. Hieronder heb ik daarom nog een paar inhakers voor je op een rij gezet.

Untitled-2

Als je er zelf nog één bent tegen gekomen, laat het zeker dan weten in de comments.