Social media

Meer bereik op social media? 2 pieken voor organische & betaalde groei

0

De afgelopen jaren is er veel veranderd binnen social media marketing. We zijn op het punt gekomen dat wat vandaag goed werkt voor kliks en engagement, morgen misschien niet meer zo is. Deze verandering zie je terug bij ieder sociaal netwerk. Buffer heeft deze trend onder de loep genomen en ziet twee periodes waar kansen te behalen zijn voor marketeers. Het wordt ‘the law of the double-peak’ genoemd. Wat is het precies en hoe gebruik je het om je marketingpotentieel te vergroten?

The law of watte?

Door de evolutie van grote sociale netwerken te bestuderen, zie je dat er overal dezelfde ontwikkeling te zien is. In iedere levenscyclus zijn namelijk twee pieken te onderscheiden: de organische piek en de betaalde piek. De organische piek is op het moment dat het sociale netwerk aan het groeien is naar mainstream populariteit. De betaalde piek is als het sociale netwerk in zijn volwassen-fase komt en het vanaf dit punt alleen maar minder populair wordt. In deze twee piekmomenten liggen grote kansen voor marketeers. Dit wordt ‘the law of the double-peak’ genoemd. Hoe benut je deze twee kansen?

waves-graph-white@2x-800x490

1. Zorg voor bereik

Ja dat klinkt natuurlijk logisch: ”zorg voor bereik op het sociale netwerk.” Maar wanneer is nu het juiste moment? Pak je kans op het moment dat het sociale netwerk nog in populariteit aan het groeien is en groei mee! Zoek uit wat het platform precies is, wat de mogelijkheden zijn en creëer vervolgens unieke content. Je ziet vaak dat bedrijven pas later hiermee starten. In principe ben je dan al te laat en heb je je kans gemist. Gelukkig is er nog een kans in de volgende piek.

Let wel op! Het is goed om hier al aandacht aan te besteden in de ‘early adopters-fase‘. Maar er is wel een kans dat het sociale netwerk helemaal niet mainstream wordt. Investeer dus niet al je tijd en geld voordat het sociale netwerk neigt mainstream te worden (tip: ga all-in op Snapchat!).

Als je merkt dat een sociaal netwerk neigt mainstream te worden, ga dan all-in en probeer zoveel mogelijk bereik te krijgen.

2. Neem een stapje terug

Als het sociale netwerk in zijn mainstream-fase komt, dan zal het bereik en de populariteit stagneren, en later zelfs afnemen. Alles wat je tijdens de eerste piek deed, heeft nu niet veel zin meer. Om je bereik te vergroten, zal je nu moeten gaan betalen. Wat een tegenvaller! Of toch niet? Neem even een stapje terug. Betaalde kanalen geven je de kans om nog veel waarde te creëren voor je bedrijf op het sociale netwerk.

the law of double peak

Wat wordt je strategie?

Als je veel volgers hebt opgebouwd in de early adopters-fase, kun je ervoor kiezen om te blijven testen en te optimaliseren voor organisch bereik. Maar een betere strategie is om je te focussen op betaalde marketing. Zoals je ook ziet in de grafiek van Buffer, hier liggen je kansen als het platform al mainstream is. Het meeste verkeer en kliks zul je dan namelijk krijgen uit betaald verkeer.

Snap je wat ‘the law of the double-peak’ is en welke kansen er zijn? En ga je ze benutten? Of kende je het al en heb je er niks aan? Vragen en aanvullingen zijn altijd welkom! Meer informatie over the law of the double-peak