Online marketing

Emerce Outlook 2005: enkele nachtelijke overpeinzingen

0

Vandaag vond in Amsterdam het evenement Outlook 2005 van Emerce plaats. Onderdeel van het programma vormde het thema business blogs, wat – zo bleek uit de vele positieve reacties – bij veel van de aanwezigen erg gewaardeerd werd. Marco Derksen Interactive Marketing consultant van Share of Mind (en het gezicht achter Marketingfacts) deed de aftrap, gevolgd door Frank Meeuwsen Marketingmanager van Rhinofly (en initiatiefnemer van Frank-ly), Marco van Veen Algemeen Directeur van Checkit, Jeroen de Bakker Managing Director van Qi en ook ik mocht er een presentatie houden.

Als onderdeel van het hoofdprogramma kwamen interessante presentaties van Wouter Vloothuis (Innovatiemanager bij ING, dat lijkt me een leuke baan), Bruno Mitcheli (Head of acquisition marketing bij Orange, daar gebeuren pikante dingen) en Ruud de Langen (Strategy Director van de Amsterdamse vestiging van het mediabureau Starcom) voorbij.

Het was zonder meer een geslaagde meeting, ik vond het persoonlijk ook erg leuk om deel uit te maken van het panel van business bloggers dat door gespreksleider Michiel Frackers onder vuur werd genomen. Zo gauw de presentaties (inclusief mijn presentatie, deze hou je dus nog even tegoed) bij Emerce online staan, zal ik de link hier toevoegen. Bij Emerce trouwens al wel een hele fotoreportage van de meeting (zie linkerkolom, Foto’s Outlook 2005).

Bijzonder leuk overigens om te zien hoe er meteen vanavond al in verschillende weblogs al gepubliceerd is over de meeting. Om te beginnen in de weblog van Emerce zelf natuurlijk, waar Jan Libbenga live verslag deed van het evenement. Daar trouwens ook een kort verslag van mijn presentatie “Blog als tool voor professionals”, zie het artikel TPG Post weblogt ook. Marco’s Derksen’s Marketingfacts was er zoals gewoonlijk weer razendsnel bij en publiceerde eerder vanavond Emerce Outlook 2005 succesvol afgesloten.

Ook Igor Beuker, directeur van marketingbureau LaComunidad (en daarnaast o.m. trendanalist, voorzitter van IAB Nederland en columnist voor verschillende marketingvakbladen) was er vanavond op DutchCowboys.nl vroeg bij met

Reclamevakbladen of Weblogtoppers? Een interessant betoog over het afbrokkelende gezag van reclamevakbladen als Adformatie en ReclameWeek en het contrast dat aan het ontstaan is met dat wat er op dit moment allemaal plaatsvindt in de marketing weblogs.

(…) Maar het is weer een teken aan de wand. Want blijkbaar krijgt u in de gedrukte reclamevakbladen oude informatie. En spreekt Tijdschrift voor Marketing eind 2004 nog over ‘webmarketing’. Zouden veel traditionele marketeers daarom zo achterlopen? Of zouden zij ook marketing weblogs lezen? Mijn helden zijn de echte webloggers! Zij werken dagelijks uren aan hun weblogs. En dat naast een fulltime baan. Mijn loftrompet schalt: Ode aan Marco Derksen (www.marketingfacts.nl) en Frank Janssen (www.frankwatching.com). Met hun vele RSS feeds, passie en drive zijn hun weblogs dagelijks het echte voer voor de echte marketeers. Dus wie na het lezen van dit artikel, nog twijfelt aan de kracht van internet…u bent niet meer te redden!

Ik geef toe, passie en drive daar ontbreekt het bij menigeen aan. Daar ligt absoluut een risico voor traditionele media, uitgevers en bedrijven. Daar laten partijen al snel steken vallen of missen ze op essentiële punten de boot. Ik zie NRC Handelsblad, in dagbladland van oudsher een pionier op internet, een degelijke nieuwe site lanceren, maar stel vast dat ze de hun weblog bepaald niet krachtig ingeregeld hebben en constateer dat ze de boot met RSS volledig hebben gemist. Zie ook mijn eerdere artikel Kranten ontdekken nieuwe traffic drivers van 7 augustus jl. In ditzelfde artikel beschrijf ik ook de grootse start van De Telegraaf met RSS-feeds. Je kunt je voorstellen dat ik dan ook op z’n zachts gezegd enigszins verbaasd was toen bij de herlancering van Speurders.nl er geen RSS-service werd aangeboden.

Je zou zeggen dat je dit als uitgever in het hart van je businessmodel, de advertentiemarkt, toch niet over het hoofd mag zien. Zeker niet als de concurrentie in de vorm van Marktplaats.nl (nog wel verstopt, kijk onderaan elke rubriekspagina), e-Bay (USA) en mogelijks straks ook Craigslist dit al volop (en met veel succes!) inzetten. Wat is het op dit punt ook stil bij de banken, de telco’s en anderen. En kijkt er iemand wel eens bij Yahoo! wat daar op dit moment allemaal gaande is? Ik geloof met Igor dat de traditionals op dit moment hun inspiratie echt op andere plekken moet halen.

Tot slot wat mij betreft nog enkele aanvullingen voor Igor’s rijtje van nieuwe helden. Daarbij horen wat mij betreft ook – voor zover daar al twijfel over mocht bestaan – DutchCowboys.nl (complimenten aan Henk, Paul, Igor en Stephan voor de weblog en voor het mooie nieuwe ontwerp!), Frank-ly (Nederlands eerste business blog en dankzij Frank nog steeds van een hoog niveau!), Adverto (volgens mij zoekt Christ binnenkort een baan, over iemand met passie en drive gesproken!), Brickmeetsbyte (Eduard die via zijn weblog VODW op een heel verrassende en vernieuwende manier opnieuw in de markt zet!) en… afijn pak de lijst er anders maar even bij.

Genoeg voor nu, ik trek de stekker er even uit. Graag weer tot morgen!

Update 30 november: alle presentaties van Outlook 2005 vind je op Emerce’s weblog bij downloads.