Verdieping

Het verhaal achter de Postzegelblog (1)

0

[[image:postzegels.jpg::right:1]]Vandaag werd door TPG Post de Postzegelblog gelanceerd. Een droom van een paar mensen die in een paar maanden tijd ook echt werkelijkheid werd. Ik was een van die mensen en ik wil mijn verhaal erover graag met jullie delen. ‘The making of’ en ‘the inside story’, bewust opgeschreven vanuit het idee dat onze lessen ook voor anderen van waarde kunnen zijn en dat we er uiteindelijk samen nog meer van kunnen leren. Vandaag deel 1 uit een serie artikelen over de ontwikkeling van een blog: het idee.

Het was een week of tien geleden, ergens rond kerst, toen in de hoofden van een paar mensen (en een daarvan was ik) het idee ontstond om vanuit TPG Post het initiatief te nemen voor een weblog over postzegels. Onder het genot van een kopje ‘echte’ koffie in ons bedrijfsrestaurant, ik geloof dat we er twee keer een uurtje aan hebben besteed, kwamen er razendsnel een heleboel ideeën naar boven. Niet alleen ideeën trouwens, het plan werd opgevat om ook gelijk spijkers met koppen te slaan. We hadden informatie over de mens achter de postzegelliefheber nodig (daar waren we geen van allen echt mee bekend), we moesten meer weten over postzegels op internet (zouden er soms al postzegelblogs zijn) we wilden een echte business case (maar die moest dan wel passen op een A4-tje) en we wilden het liefst zo snel mogelijk een werkend prototype (onder het motto: zien is geloven).

De informatie over postzegels verzamelen bleek geen probleem, al snel bleek dat er binnen het bedrijf een heleboel waardevolle informatie beschikbaar was over de wereld van de postzegelliefhebberss. Maar het mooie van deze tijd is natuurlijk ook dat internet een uiterst waardevolle rol kan vervullen bij het uitvoeren van een stukje aanvullend marktonderzoek. Na een uurtje surfen werd ons al snel twee dingen duidelijk. Er zijn ongelooflijk veel mensen die zich vol passie en overgave bezig houden met het verzamelen van postzegels, veel meer dan we ooit hadden gedacht. Maar tegelijkertijd kregen we een indruk van de plekken waar verzamelaars elkaar op internet ontmoeten. Veel versnippering en nogal wat statische en/of gedateerde websites. Je kunt jezelf een beeld vormen door via startpagina’s als Filateliepagina, Filatelie-verzamelaars.startpagina, GoedBegin.nl, Startkabel – Postzegels en Beginthier.nl door te klikken.

Wat ons eveneens opvviel was dat  er her en der in de wereld wat eerste voorzichtige initiateven waren rond weblogs over postzegels. Timbres émis par la LVF en Phaletelic Blog (beide blogs zijn inmiddels jammer genoeg weer beëindigd), Stampbiz (een Oostenrijker die zo te zien een goedlopende internationale postzegelwinkel heeft) en egg7peach (een echte Japanse postzegelblog). Nog heel pril allemaal en het zag er eigenlijk allemaal nog niet zo uit. Maar met name de Oostenrijkse en Japanse blogs gaven ons het idee dat er wel degelijk kansen lagen. Een nadere blik op beide blogs leerde ons dat de Oostenrijkse blog erg sales-gericht van opzet was Zo te zien een prima combinatie met de achterliggende eBay-winkel en daarnaast is er nog een Collector’s News ‘blog’ (waar je overigens niet kunt reageren). De Japanse blog daarentegen ademt veel meer de sfeer van een community:: veel postzegels in beeld, korte teksten en – last but nog least – veel reacties van bezoekers. Naar ons idee is postzegels vooral passie en een onderwerp waar behalve een kleinere groep hardcore filatelisten ook gewoon erg veel liefhebbers mee bezig zijn. Het leek ons nou juist leuk om juist die grote groep van liefhebbers ook te gaan bereiken. Als dat vervolgens dan ook nog extra omzet zou gaan opleveren, dan zou dat uiteindelijk onze eigen versie van The Long Tail kunnen gaan worden.

[[image:egg7peach_copy1.jpg::center:1]]

De business case hadden we eigenlijk in een paar uurtjes rond. Het grappige van een weblog is natuurlijk dat je als blogger erg snel in beeld hebt wat het je gaat kosten, daar heb je natuurlijk al de nodige ervaring mee. Dus die kostenkant hadden we in no time op een rijtje staan, een plaatje waar nog steeds menigeen zich over verwonderd. Laten we het zo zeggen: de kosten van een blog zijn van een heel andere orde dan de kosten die vanuit een meer traditionele marketingbenadering worden gedaan. Een blog vervangt overigens deze inzet niet, maar geredeneerd vanuit marketingbudgetten gaat het dus niet echt om een bedrag waar je als marketeer wakker van ligt. Als het gaat om de opbrengsten kun je verschillende benaderingen kiezen. Van een heel ‘commerciële’ benadering waarbij je vooral gaat voor harde sales tot een meer platform-achtige benadering waarbij je met de blog vooral de community probeert te faciliteren enzo mogelijk te versterken. Beide scenario’s zijn op papier gezet en doorgerekend. Eigenlijk was er vanaf het eerste moment geen enkele discussie dat we wilden gaan voor dat laatste, het bieden van een platform en het verbreden van de interesse werden onze belangrijkste doelstellingen (zie ook het artikel bij Emerce).

De keus om zo snel mogelijk een werkend prototype te hebben hield in dat we ook wat geld nodig zouden hebben. We hadden bedacht dat we met een relatief laag ‘startkapitaal’ al een heel eind zouden kunnen komen, maar hadden absoluut geen zin om ons idee al meteen ‘weg te geven’. Uiteindelijk besloten we te gaan voor een startkapitaal van 1.000 €, gekoppeld aan de afspraak dat we geheim zouden houden waaraan dat gespendeerd zou worden, maar vervolgens binnen een maand wel aan ons managementteam verantwoording zouden afleggen over de besteding daarvan. Directeur Consumentenmarkt durfde de uitdaging wel aan en gaf ons vrij baan. Je kunt je niet voorstellen hoeveel vertrouwen dat geeft en hoeveel spirit en ondernemerschap je met zo’n benadering voor elkaar kunt krijgen. Ik kan deze werkwijze eigenlijk aan elk bedrijf dat op zoek is naar intern ondernemerschap en innnovatiekracht van harte aanbevelen. Bij ons werd het enthousiasme meteen erg groot en gelukkig bood de periode rond de jaarwisseling (incl. kerstvakantie) ook ruimte om – naast onze normale activiteiten – met het idee aan de slag te gaan.

Dit is deel 1 uit een serie artikelen over de totstandkoming van Postzegelblog.nl. Morgen deel 2: het besluit.

[[tt:blogs]], [[tt:corporate blogging]]