Mobiel: mooi, mooier, mooist

0

[[image:mdapro1.jpg::right:1]]In de zomervakantie van 2005 ging er voor me een wereld open toen ik kennismaakte met mijn eerste mobiele Pocket PC Phone of MDA zoals deze apparaten ook genoemd worden. Een andere Telecom-provider nodigde me eind vorig jaar uit om met een van hun nieuwste toestellen kennis te maken. Een verhaal over mijn ervaringen met de MDA Pro van T-Mobile. En een verhaal over een blogger die door zijn verhuizing thuis twee weken geen internet heeft…

Het pakje van de postbode

[[image:mdapro2.jpg::right:1]]Toen ik het toestel medio december door de postbode overhandigd had gekregen, moest de doos natuurlijk meteen open. Om heel eerlijk te zijn had ik toen toch enigszins een teleurstelling. Het apparaat bleek groter dan ik in eerste instantie verwacht had. Ik was op dat moment een half jaar lang de SPV M500 van Orange gewend, en die is wat dunner, korter en smaller. En daar was ik op dat moment al behoorlijk aan gewend… Maar beloofd is beloofd, ik zou het toestel uittesten, dus het apparaat werd meteen aan de oplader gehangen. Inmiddels zijn we ruim drie maanden onderweg en heb ik de MDA Pro van T-Mobile al heel wat uurtjes gebruikt. Tijd dus voor een review.

In het dagelijkse gebruik

Het formaat is wat mij betreft nog steeds een issue. Dat is gewoon een  tikkeltje groter dan wat ik gewend was en dat blijft vooral wennen als je deze mobiel ergens ‘wil opbergen’. Maar daar staat weer tegenover dat nu ik het toestel een tijdje in gebruik heb, ik razendsnel de voordelen van dit type ontdek.

Om te beginnen is het een genot om altijd en overal een ‘echt’ toetsenbord tot mijn beschikking te hebben. Zo heb ik de eerste versie van dit verhaal ergens in de trein onderweg van Utrecht naar Venlo geschreven en is het gewoon een genot om mijn gedachten meteen aan het digitale ‘papier’ te kunnen toevertrouwen. Dat kan met zo’n pennetje natuurlijk ook, maar dit werkt toch heel wat sneller en ook natuurlijker. Zo is het bijvoorbeeld erg prettig om niet tussen drie verschillende toetsenborden heen en weer te hoeven schakelen, maar gewoon met de toetsen Shift en FN meteen alle toestcombinaties te kunnen maken. Ook de toetsenbordverlichting die in het donker meteen aanspringt is echt een uitvinding.

[[image:mdapro3.jpg::center:1]]

Het einde van het liedje is dat ik regelmatig (ik reis vrijwel dagelijks per trein) hele verhalen zit te schrijven in mijn Gmail of in de portable versie van Word. Over Word gesproken, iets anders dat me opvalt is dat het apparaat er ook vanuit gaat dat als ik plotsklaps Word afsluit ik alles vast wil bewaren. Raak je dus per ongeluk een verkeerde toets aan, dan is er geen man overboord en wordt je tekst gewoon opgeslagen. Erg mooi!

De mobiele verbinding…

Bellen is van oorspong natuurlijk de belangrijkste functie die er is. Ik zeg nadrukkelijk van oorsprong omdat ik uit eigen ervaring spreek als ik zeg dat voor sommige gebruikers dat echt om kan slaan en juist het web gebruik de overhand kan krijgen. Maar goed, bellen is veelal de basis en daarover niets dan lof: bellen en gebeld worden werkt helemaal volgens de boekjes.

[[image:mdapro4.jpg::right:1]]Waar ik me ook nu weer meteen over verbaasd heb, is hoe snel je met zo’n moderne mobiel online bent. Van een pc ben je gewend dat het nogal wat voeten in de aarde kan hebben voordat je op internet bent. Op die hedendaagse mobieltjes is dat geen enkel probleem meer. Je koopt het toestel in de winkel, stopt je SIM-kaart erin en voert je pincode in, je zoekt in het menu het Internet Explorer icoontje op en klik: binnen enkele seconden zit je op internet! En als er een wireless network in de buurt is, dan zoekt de MDA Pro dat meteen automatisch voor je op. Da’s nog mooier!

…de vaste verbinding…

Een fluitje van een cent, zo moest het thuis met je vaste verbinding eigenlijk ook gewoon gaan. Maar dat is nog steeds een heel ander verhaal, zo heb ik ook de afgelopen weken bij mijn verhuizing vastgesteld. Zo blijkt het in Nederland maar liefst drie tot vier weken (!) te duren voordat je op een nieuw adres over een breedbandverbinding kunt beschikken. Sterker nog, bij ‘s-Neerlands grootste telecom-provider duurt het bovendien nog enkele dagen extra als je zo’n breedbandabonnement via hun internetsite afsluit. Ik wist niet hoe snel ik die bestelling weer moest annuleren… Ik heb hemel en aarde bewogen om binnen twee weken een internetabonnenent geregeld te krijgen, maar er is dus – voor zover ik heb kunnen achterhalen – geen enkele partij in Nederland die dat biedt.

Ik werd wel doodgesmeten met allerlei andere acties (kortingen, gratis dvd-recorder etc), maar het enige dat voor mij nu even echt telde (en waar ik ook voor wilde betalen) – snel een internetaansluiting – dat was nergens te koop. Bizar gewoon. Het einde van dat liedje was (en is) trouwens dat ik inmiddels begonnen ben aan een periode van twee weken waarin ik alleen nog vier dagen per week op kantoor over internet beschik. Al is er heel af en toe is er hier ergens in de buurt een onbeveiligd netwerk waar ik – met veel gezoek en gepuzzel – eventjes gebruik van kan maken. Meer dan ooit ben ik me op dit moment pijnlijk bewust van de positie die internet vrijwel ongemerkt in je leven is gaan innemen. En hoe kan een mens toch ontregeld raken van het plotseling wegvallen van die levensader (excuses voor al die e-mails die nog niet beantwoord zijn…). 

…en het mobiele alternatief

[[image:mdapro5.jpg::right:1]]Opnieuw bewijst de MDA Pro van T-Mobile wat hij waard is. Ik blijk vanuit dit toestel ook gewoon in mijn blogtool Pivot te kunnen werken, al is zo’n mobiele browserversie natuurlijk wat minder geschikt om uitgebreide verhalen met allerlei hyperlinks en allerlei mooie afbeeldingen te schrijven. Maar de basics die doen het gewoon: via GPRS en 3G zoekt en krijgt de MDA Pro altijd en overal contact en helpt hij met met enige regelmaat uit de brand als ik snel op de meest dringende e-mailtjes moet reageren.

Van een collega kreeg ik vandaag zelfs de tip dat je via bluetooth je mobiele telefoon als telefoonmodem kunt gebruiken om vanuit je eigen laptop toch ‘gewoon’ internet op te gaan. Overigens ben ik daar nog niet helemaal uit, dus als iemand me daar nog wat verder op weg kan helpen, dan heb ik na mijn verhuizing ook hier op Frankwatching weer snel mijn normale ritme te pakken…

Voor mij kan die MDA Pro nu al niet meer stuk en het zal straks – na afloop van die testperiode van een half jaar – weer ontzettend afkicken worden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gemak waarmee je ook foto’s en filmpjes maakt en die via bluetooth, mms of gewoon het web met anderen kunt delen. Een apparaat met vele mogelijkheden en een groot gebruiksgemak dat – ondanks het wat grotere formaat – inmiddels toch op vele manieren mijn hart heeft gestolen. Mobiel op zijn mooist … (en het wordt natuurlijk alleen nog maar mooier!).

[[tt:mobile]], [[tt:wireless]]