Verdieping

Het verhaal achter de Postzegelblog (3)

0

[[image:postzegels.jpg::right:1]]Een maand geleden lanceerde TPG Post de Postzegelblog. In een serie artikelen besteed Frankwatching aandacht aan dit voor Nederland unieke initiatief. In de eerste twee delen was te lezen over het ontstaan van het idee en het besluit om te starten. Vandaag deel 3 waarin we ingaan op de realisatie van de Postzegelblog.

Zoals ik eerder schreef hadden we, mijn collega Lia Vieveen en ik, in het kader van onze managementpresentatie al een mock-up van de Postzegelblog laten maken. In dit proefontwerp hadden we al meteen vrijwel al onze ideeën gestopt en dat bleek al snel erg handig. Niet alleen handig om te overtuigen, maar ook handig omdat we al gelijk ons idee met anderen konden delen en reacties konden ophalen.

Een erg belangrijke stap in het proces was de presentatie in het werkoverleg van de afdeling die verantwoordelijk is voor de marketing van deze markt van postzegelverzamelaars. Een uitdaging op zich omdat je natuurlijk moet voorkomen dat er een soort ‘not invented here’ syndroom gaat ontstaan. Maar ook belangrijk omdat hier de echte experts zaten met kennis van zaken en veel ervaring. Deze kennis en ervaring kwam vrijwel meteen van pas omdat er nieuwe ideeën ontstonden voor de opzet van de blog en vooral ook omdat met aanvullende informatie over deze markt de businesscase weer een slag concreter kon worden gemaakt.

Maar het allerbelangrijkste was wel dat hier voor het eerst de vraag op tafel kwam wie er nou ‘onze postzegelblogger’ zou kunnen worden. Zoals ik vorige keer schreef was besloten om met een extern blogger te gaan werken. Het mooie van een afdeling die midden in de markt staat is dat er al snel wat namen boven komen drijven. Uiteindelijk werd besloten contact te zoeken met Gerrit Jan Hendriks, iemand die we kenden omdat hij ook al een tijdje de teksten voor de postzegelmapjes schreef.

[[image:gj.jpg::right:1]]Gerrit Jan bleek een schot in de roos. Hij bleek als trouw lezer van Bieslog (de weblog van Wim de Bie) bekend met het fenomeen en kon zich er gelijk een voorstelling bij maken.Toen hij binnen een uur al een vinger in de pap wilde over het ontwerp van de blog wisten we dat we het goeie vlees in de kuip hadden. We werden ook nog op een andere manier geconfronteerd met het persoonlijke karakter van de blog: onze blogger had een  wintersportvakantie al geboekt. Er zat dus niets anders op dan het uitstellen van de lancering van de blog: besloten werd om in plaats van eind februari pas begin maart live te gaan.

Een ander belangrijke activiteit op weg naar de lancering was de keuze van een blogtool. Een onderwerp waarover ik als blogger ook regelmatig vragen krijg. Het bleek erg handig dat ik inmiddels zelf al met verschillende tools ervaring had opgedaan. Frankwatching is ooit van start gegaan op Blogger, een tool waaraan ik nog steeds goeie herinneringen bewaar en die ik bloggers die snel en eenvoudig van start willen nog steeds van harte kan aanbevelen. Vanaf 1 januari 2005 maakt Frankwatching gebruik van de gratis tool Pivot, achteraf gezien een erg verstandige keuze. Door Pivot kwam ik in aanraking met een wereldwijde open source community waarin voortdurend nieuwe functionaliteiten worden ontwikkeld. Frankwatching zit inmiddels vol met allerlei plug-ins en andere handigheden die hier hun roots hebben.

Via onder meer Eventblogs.nl had ik verder kennisgemaakt met ExpressionEngine. Hier zag ik voor het eerst de optie om niet alleen artikelen maar ook gewone (statische) pagina’s te publiceren. Het gaat dat bijvoorbeeld om linkpagina’s of een colofon. Een erg handige functie die voorkomt dat je voor dat deel van je blog in html moet gaan coderen. Maar ExpressionEngine is, vind ik, geen tool waarmee je meteen intuïtief leert werken en kost bovendien ook geld. Omdat ik eind vorig jaar voor een besloten blog op zoek was naar een laagdrempelige tool, besloot ik toen om voor Movable Type te kiezen. Movable Type was een schot in de roos als het gaat om het aspect gebruiksvriendelijkheid voor editors. Maar een belangrijke tekortkoming bleek dat er voor ontwikkelaars weinig ruimte en vrijheid is om aan de tool te sleutelen. Verder is ook Movable Type een betaalde service (het instapmodel Typepad is overigens wel gratis).

[[image:wp.jpg::right:1]]Simon kwam met de suggestie om WordPress te gaan gebruiken, dat is het uiteindelijk ook geworden en daar hebben we geen spijt van gekregen, integendeel. WordPress blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid, erg belangrijk als je te maken hebt met schrijvers die weinig of geen ervaring hebben met blogtools. Maar de charme van WordPress is ook dat meer ervaren bloggers en ook de bouwers ook in html onder de motorkap zonodig uitgebreid kunnen sleutelen. Al snel bleek dat we de tool op die manier goed naar onze hand konden zetten. WordPress biedt ook de mogelijkheid om met hetzelfde gemak als gewone artikelen ook statische pagina’s te publiceren. Verder beschikt WordPress – door de gigantische open source community die mee ontwikkelt, over talloze plugins. Voor de Postzegelblog maken we onder meer gebruik van de e-mail alerts, een poll en het contactformulier. Ook heeft WordPress een uitstekend spamfilter aan boord, echt onmisbaar omdat blogs tegenwoordig continu onder vuur worden genomen met allerlei (commerciële) spamberichten. En dat WordPress ook nog gratis is, was natuurlijk mooi meegenomen.

Voor wat betreft de hosting kozen we voor een extern platform, eigenlijk helemaal in lijn met de formule van de blog. Voor weinig geld – meer dan 100 tot 200 euro per jaar hoef je echt niet uit te geven – kun je hiervoor op allerlei plekken terecht. Op diezelfde server draait ook het prikbord (een eveneens gratis gastenboek) en een versie voor mobiele toestellen van de blog. Ook de Postzegelklikker wordt vanaf diezelfde server als download aangeboden en van adressen van RSS-feeds voorzien.

[[image:klikker-big.jpg::center:1]]

Deze Postzegelklikker, een branded RSS-reader (ook wel notifier genoemd), werd ontwikkeld in een samenspel met Oberon. Oberon heeft voor vrijwel alle landelijke Nederlandse (en een tweetal Vlaamse) kranten inmiddels zulke nieuwsklikkers of nieuwslezers ontwikkeld. De Nieuwsklikker van de Volkskrant is in de krantenwereld zonder twijfel de beste in zijn soort en de uitdaging was om daar extra waarde aan toe te voegen. In een erg soepele samenwerking met partner Oberon is dat uiteindelijk gelukt. In de Postzegelklikker kan een gebruiker – behalve kiezen uit allerlei standaardlijstjes – ook helemaal zelfstandig zelf feeds toevoegen. Uniek is ook dat de Postzegelklikker voorzien is van zogenaamde fotofeeds. Uit Flickr worden met behulp van tags automatisch foto’s van postzegels opgehaald en in de klikker gepresenteerd.

Waar het hart van een echte postzegelverzamelaar echt sneller van gaat kloppen is dat je via de Postzegelklikker je ook kunt abonneren op de postzegeladvertenties op Speurders.nl en Marktplaats.nl. Dat betekent dat als er op een van de vraag & aanbod sites een advertentie in (bijvoorbeeld) de rubriek België verschijnt, de klikker via een pop-up meteen een persoonlijk signaal  in beeld geeft. Een bijzonder neveneffect was dat binnen enkele dagen na de lancering ook enkele andere vraag & aanbod sites voor dit nieuwe kanaal belangstelling toonden. Inmiddels zijn ook de feeds van Qoop.nl en Tweedehands.net in de klikker opgenomen.

[[image:klikker-va.jpg::center:1]]

Bij alles wat we bedachten probeerden we steeds voor ogen te houden dat we de verzamelaar zoveel mogelijk wilden helpen om z’n hobby uit te oefenen. Bewust werd daarom gekozen voor een prikbord waar ieder zijn of haar advertenties vrijuit op kan hangen. Maar ook alle ruimte voor links van andere postzegelsites en een agenda met een overzicht van alle beurzen. Net zoals we in print gewend zijn met het postzegel magazine Collect, hebben we ook op de blog gezocht naar manieren om abonnementen aan te bieden. Dat werden uiteindelijk – dat ligt voor de hand – een alert via e-mail en de RSS-feed. Daarnaast werd besloten om de digitale versie (pdf) van het postzegelmagazine Collect ook als download aan te bieden. Om het effect van de blog en de klikker te meten, werden tools als FeedBurner en StatCounter geïnstalleerd.

Met een heel klein team werd op deze manier toegewerkt naar de realisatie van de blog. Daarbij werd af en toe een flinke portie inventiviteit gevraagd, bijvoorbeeld toen de op het allerlaatste moment de oorspronkelijk beoogde prikbord tool niet bleek te voldoen. Op de dag voor lancering werd nog besloten een andere Prikbord-tool in te zetten en deze nog snel even van het Postzegelblog jasje te voorzien. Om de planning te halen werd onderweg besloten om sommige onderdelen van het concept niet meteen live te brengen. Bijkomend voordeel was – achteraf gezien – dat we op die manier de gebruiker niet meteen zouden overvoeren met een stortvloed van mogelijkheden en – eveneens niet onbelangrijk – ook wat zaken achter de hand konden voor later.

Dit is deel 3 (de realisatie) uit een serie artikelen over de totstandkoming van Postzegelblog.nl. Eerder verschenen deel 1 (het idee) en deel 2 (het besluit) . Binnenkort volgt deel 4: de lancering.

Tags: [[tt:blogs]], [[tt:corporate blogging]]

En verder nog dit

Doordat ik thuis nog steeds verstoken ben van internet, blijft Frankwatching nog even op halve kracht draaien. Inmiddels zijn de netwerkbeheerder en mijn nieuwe service provider het nog niet eens geworden over de technische specificaties van mijn nieuwe abonnement. Ik heb veel geleerd over Kanvas en ISRA-punten en hier blijft het dus nog even behelpen…Ook wil ik mijn excuses aanbieden aan al die mensen die me de afgelopen weken e-mails verstuurden en daarop nog geen antwoord kregen. Nog even geduld s.v.p!