How to

Web 2.0: Online storage

0

[[image:web2.0.jpg::right:1]]De markt van 'online storage', plekken op internet waar je je bestanden kunt opslaan, groeit snel. Steeds meer services maken daarbij gebruik van handige web 2.0 features, prijzen worden steeds lager (soms zelfs onbeperkt gratis opslag) en in een enkel geval kan een bestand al vanuit Office direct ergens op internet opgeslagen worden. In onze serie over Web 2.0 is vandaag de blik gericht op online storage.

Wat is het?

[[image:25gbfree_copy1.jpg::center:0]]Services waar bestanden in een persoonlijk online opgeslagen kunnen worden. Je kunt daarbij grofweg een onderscheid maken in twee soorten: storage-centric (het voor jezelf opslaan van bestanden staat centraal) en sharing-centric (het met anderen delen van bestanden staat centraal).

Waarom gebruik je het?

[[image:ustd.jpg::center:0]]

Het voorkomt dat je (veel) geld kwijt bent aan opslagruimte, het biedt de mogelijkheid om elders (op internet) backups te laten maken en je kunt het gebruiken om snel bestanden (tekst, foto's audio, video) met anderen te delen.

Wie gebruikt het?

[[image:who.jpg::center:0]] Gebruikers die content met vrienden, collega's of andere (persoonlijke en/of zakelijke) contacten willen delen. Daarnaast gebruikers die grote bestanden niet op hun eigen pc kwijt willen of zelfs bewust een back up willen maken van hun belangrijkste bestanden.

Waar vind ik ze?

[[image:onlinestorage.jpg::center:0]]TechCrunch nam kort geleden dertien van deze services op de korrel: AllMyData, Box.net, eSnips, FreepositoryGoDaddy, iStorage, Mofile, Mozy, Omnidrive, Openomy, Streamload, Strongspace en Xdrive. Inmiddels is ook Zingee tot dit illustere rijtje van online storage services toegetreden.

Voor TechCrunch laten drie van deze services kop – en schouderwerk zien. De Australische service Omnidrive is de echte leider als het gaat om features, maar ook Box.net en Streamload zijn goede keuzes.

Sommige services, zoals Mozy en GoDaddy, bieden alleen mogelijkheden voor eenvoudige opslag van bestanden. Andere services, met als koplopers Omnidrive, Box.net en Streamload, bieden ook sharing services (zowel besloten als openbaar).

Ondertussen zitten ook Microsoft en Google niet stil. Op Microsoft Watch is te lezen dat Microsoft een online dataopslag dienst zal introduceren (Live Drive). Google is ook bezig, maar Gdrive zal vermoedelijk pas in 2007 beschikbaar komen.

Hoe werkt het?

[[image:what.jpg::center:0]]

De meeste nieuwe spelers (misschien met uitzondering van Mozy) hebben zich geconcentreerd op zeer belangrijk Web 2.0 eigenschappen. De beste hebben mappen met meervoudige mogelijkheden (privé, gedeeld, openbare groep), RSS-feeds voor elke map, enz. Een paar, waaronder Omnidrive, hebben ook functionaliteiten waarbij abonnementen voor RSS-bijlagen toegestaan zijn (zoals podcasts), zodat die bestanden ergens op het web in plaats van op de harde schijf worden opgeslagen.

Omnidrive heeft één zeer belangrijke eigenschap die geen van de anderen heeft: volledige lees-/schrijffunctionaliteit op het online bestand. Dan open je een bestand van Omnidrive, bewerkt het en schrijft het weer terug naar Omnidrive zonder ook maar op een enkel moment een lokaal exemplaar te downloaden. TechCrunch verwacht dat zodra zij hun API (stukje programmeercode) vrijgeven, veel anderen de Omnidrive opslagservice in hun toepassingen opnemen. 

AllMyData, uniek in de groep, is een volledige peer-to-peer oplossing met 'netopslag' ('grid storage'). Dit betekent dat je aan andere gebruikers oplslagmogelijkheden geeft op je eigen harde schijf en jezelf bij anderen weer opslagruimte terug krijgt.

Geld vragen ze allemaal, maar de prijzen zijn aan het dalen. Streamload heeft het meest agressieve prijsaanbod, daar biedt men hun gebuikers 25 GB ruimte gratis aan.

Wat zijn de features?

[[image:storagetabel.jpg::center:0]]Klik op de tabel voor een uitvergrote versie.  

Waar vind ik meer?