How to

Top 25 Web 2.0 Search engines (1)

0

Web 2.0Online search is een miljarden business waarmee in het afgelopen jaar alleen Google al $ 3,5 miljard verdiende. Geen wonder dat er zoveel nieuwkomers proberen op die rijdende kar te springen, hopend dat ze de volgende Google worden. Je kunt stellen dat alle nieuwe search engines een ding gemeen hebben: het gebruik van Web 2.0 technologie waarmee ze hopen betere zoekresultaten te bereiken. Hier 25 voorbeelden van zulke Web 2.0 Search engines.

1. Mashups en Tagging

Flickrstorm

flickrstorm.pngFlickrstorm is een leuke mashup voor Flickr foto’s. Voer een tag in en je krijgt vierkante thumbnails als resultaat terug. Scrollen gaat gemakkelijk, klik op een resultaat en je krijgt een vergroting of bewaar de relevante resultaten in een eigen mapje.

FundooWeb

fundooweb.pngFundooWeb is een multi-mashup waar zoekresultaten van afbeeldingen uit Yahoo!, Flickr, Yahoo! News, Amazon en Yahoo! Maps tegelijk gepresenteerd worden. Vooral resultaten uit de Yahoo! stal dus, maar desalniettemin een leuke manier van presenteren.

Keotag

keotag.pngKeotag biedt bij elke zoekactie de mogelijkheid om – door te klikken op een icoontje – de resultaten te zien in onder meer Google, Technorati, Bloglines, Digg, Furl, del.icoi.us, Blogpulse, Feedster en andere community sites. Erg handig: de RSS-feed van zoekacties.

Whonu

whonu.pngWhonu is een van de eerste semantic web zoekmachines. Ze geeft toegang tot meer dan 300 bronnen en werkt met een slimme interface die context geeft. Een(VS) postcode invoeren geeft links naar foto’s, maps en zelfs events. Bekijk de instructie video.

Similicio.us

similicious.pngSimilicio.us is een mashup van del.icio.us en geeft sites die verwant zijn met de site die in de zoekmachine wordt ingevoerd. “Mensen die deze site leuk vonden, bezochten ook…”. Prachtig om op die manier bijvoorbeeld je eigen bezoekers nog beter te leren kennen.

Ajaxwhois

ajaxwhois.pngAjaxwhois ondersteunt bij research naar domeinnamen. Afgeleid van en gekoppeld aan het bekende WHOIS kun je zoeken of domeinnamen nog vrij zijn, op zoek gaan naar hostingplatforms en grasduinen in de statistieken van Alexaholic.

2. Rich Internet Application Search Interfaces

Huckabuck

huckabuck.pngHuckabuck lijkt in eerste instantie op andere tekst zoekmachines, maar als je klikt op de search tuner knop, dan verschijnt er een klein bedieningspaneel. Je kunt dat o.m. gebruiken om meer gewicht te geven aan bronnen (Google, Yahoo, MSN, Technorati, Digg, del.icio.us) en om met kleurencodes te werken (eerst registreren).

Kartoo

kartoo.pngKartoo is een zoekmachine die de zoekresultaten opdeelt in verschillende categorieën, zowel serieus als grappig. Bijzonder is dat het geheel visueel wordt weergegeven inclusief verwante zoekwoorden en verdiepingsniveau’s. Flash is vereist.

KwMap

kwmap.pngKwMap geeft een soort keyword kaart voor het internet. Als resultaat krijg – zo lijkt het – twee insectensprieten gepresenteerd met gerelateerde zoekwoorden. Dezelfde lijst wordt ook – op alfabetische volgorde – nog eens in de rechterkolom gepresenteerd.
Mnemomap

mnemomap.pngMnemomap gebruikt een hierarchische graphic om in de vorm van een soort knooppunt het zoekresultaat op te knippen. Rondom de termen token, tags, translations en synonyms worden gerelateerde zoekwoorden gepresenteerd, uiteraard aanklikbaar.

PreFound

prefound.pngPreFound (van de makers van Eurekster Swicki) heeft een soort equalizer paneel enigszins vergelijkbaar met Huckaback (zie hiervoor). Ze hebben het zelf over een ‘social search equalizer omdat resultaten eerder uitgevoerde zoekacties worden gebruikt (zie instructie).

Quintura

quintura.pngQuintura (men kreeg eind vorig jaar nog een investeerder achter zich) presenteert de zoekterm in een tagcloud. Ga je met de muis boven een van de woorden hangen, dan verschijnen er nieuwe gerelateerde termen (klikken hoeft niet).

Ujiko

ujiko.pngUjiko heeft een interface die er uit ziet als een soort videogame, waarbij resultaten in een binnen- en buitencirkel worden gepresenteerd. Vervolgens kun je een drill down (verdieping) doen waarbij je de achterliggende resultaten te zien krijgt.

Tagnautica

tagnautica.pngTagnautica start met een heel minimalistische interface: een zwart scherm met een click here boodschap. Via cirkels wordt vervolgens het zoekresultaat weergegeven. In het midden ga je door, in de cirkels krijg je meer. Deze fotozoekmachine is echt indrukwekkend.

Topix

topix.pngTopix biedt de mogelijkheid om zoekacties heel eenvoudig in te perken tot een bepaalde tijdsperiode. De (nieuws) zoekmachine maakt hierbij gebruik van een tijdlijn: klikken op een dag geeft de chronologische resultaten tot en met die dag. Handig bij research.

In een volgend artikel zal ik deel 2 van dit overzicht met Web 2.0 zoekmachines opnemen.

Bron: Top 25 Web 2.0 Search Engines (OEDb, 6 februari 2007)