Apps & Tools

Top 25 Web 2.0 Search engines (2)

0

Web 2.0Gisteren publiceerde ik deel 1 van de Top 25 Web 2.0 Search engines. Dat leidde tot veel reacties, dus vandaag maar meteen door met deel 2 van dit overzicht. Met daarin aandacht voor de sociale aspecten (user contribution, recommendations, social networks), visual search en audio/video search. Verder eveneens een korte update over enkele recente ontwikkelingen bij Google en Microsoft op het vlak van de toepassing van Web 2.0 technieken in hun (traditionele) search.

3. Social aspects: user contribution, recommendation, social networks

Clipfire

clipfire.pngClipfire is een zoekmachine die de bezoeker de mogelijkheid biedt om zoekresultaten als koopjes. shopping sites e.d. te posten. Het concept lijkt inderdaad op Digg, zie populairste deals van beste sites en nieuwste producten.

Omgili

omgili.pngOmgili is een discussiegebaseerde zoekmachine. Je vind er de antwoorden op vragen die anderen eerder hebben gegeven (‘best laptop‘) of kunt er nieuwe vragen stellen. Een zgn. recommendation engine, zoals iLike voor muziek.

4. Visual Search

Like

like.pngLike is de eerste uit een rijtje van visuele zoekmachines die afbeeldingen gebruiken om te zoeken, in dit geval van producten (visual shopping). Bij Like vind je kleding, schoenen en sieraden. Erg geschikt voor affiliate marketing.

Pixsy

pixsy.pngPixsy is een visuele zoekmachine voor afbeeldingen en foto’s en maakt gebruik van bronnen als Buzznet, flickr, iStockphoto, Fotolia en YouTube. Een klik op het plaatje brengt je naar de site met het bronmateriaal. Kijk bijvoorbeeld bij Top News Photos.

Retrievr

retrievr.pngRetrievr is een visuele zoekmachine in de zuiverste zin van het woord. Je kunt starten met een eigen afbeelding of tekening, die je vervolgens helemaal op maat kunt maken. Resultaten worden uit Flickr opgehaald. Briljant idee, maar nog in kinderschoenen.

Riya

riya.pngRiya laat je zoeken in de verzamelingen mensen, objecten, tags en foto’s, en is ook een portal naar Google, Yahoo!, MSN en Flickr. Je kunt alsmaar doorklikken, soms ook op details in de foto. Resultaten kunnen ingebed (embedded) worden (Myspace, Blogger) of via RSS-feed komen.

Tiltomo

tiltomo.pngTiltomo is eveneens een Flickr mashup met een aantal verschillende search opties. Je kunt een Flickr tag invoeren of random zoeken. Van daaruit kun je weer verder zoeken naar vergelijkbaar materiaal, of via onderwerp of via kleur of structuur. De resultaten zijn beter dan menig andere service.

Xcavator

xcavator.pngXcavator heeft eigenlijk maar heel beperkt zoekmogelijkheden, je kunt uit slechts vijf Flickr tags kiezen en sessies duren zo kort dat je om de haverklap een time-out hebt. Maar wat je met drag and drop allemaal voor elkaar krijgt is wat mij betreft spectaculair (zie ook artikel met video).

5. Audio / Video search

Liveplasma

liveplasma.pngLiveplasma is een search and discovery engine gekoppeld aan Amazon. Voer een artiest, bandk, film, acteur etc in en je krijgt zoekresultaten die op een heel mooie en duidelijke manier in een relevante context worden weergegeven. Aan de linkerzijde steeds koppelingen naar Amazon pagina’s.

Vdoogle

vdoogle.pngVdoogle is een video zoekmachine die haar resultaten haalt uit 14 verschillende videosites als YouTube, DailyMotion en iFilm. Vdoogle werkt op basis van Google’s nieuwe zoekmachine op maat (Google Co-op). Handig voor de filmpjes die niet meer in YouTube mogen staan…

Tot slot

Google heeft recent voor het eerst Ajax technologie toegevoegd aan haar algemene zoekmachine, dit in de vorm van Maps die geïntegreerd zijn bij sommige zoekopdrachten zijn toegevoegd. Kijk naar onderstaande animatie (let op de vierde regel in het zoekresultaat, die wordt dus opengeklikt) om een beeld te krijgen.

google_search_map_integrated.gif

Maar zoals ik hier eerder schreef maakt Windows Live Search volop gebruik van Ajax technologie, ik vind vooral het zoeken in afbeeldingen ongelooflijk gebruiksvriendelijk en het beste wat er op dit gebied momenteel te krijgen is. Hieronder een presentatie van Windows Live Search (met veel aandacht voor images) door een Canadese product manager van Microsoft.

Tot slot – voor de geïnteresseerden – nog dit handige overzicht: The Top 100 Alternative Search Engines (Read/WriteWeb, 29 januari 2007, met dank aan Jacqueline). De totale lijst is hier in de vorm van een Excel spreadsheet (xls) te downloaden.

Dit is deel 2 uit een serie van twee artikelen over Web 2.0 search engines (zie ook deel 1).

Bron: Top 25 Web 2.0 Search Engines (OEDb, 6 februari 2007)