Dansende data

0

Dansende dataSoms wordt je gegrepen door een video. Dat overkwam me vanavond toen ik bij toeval terecht kwam in een college van de Zweedse professor Hans Rosling. Voor alle duidelijkheid: het speelde zich af in Google Video en ik zag dansende data. Data die tot leven komen, cijfers die interactief worden en statistieken die ineens weten te boeien.

Het was een combinatie van de manier van vertellen (gedreven, bevlogen en inspirerend), het onderwerp van het verhaal (de ontwikkeling van welvaartsniveau en welzijn) en de tool waarmee gepresenteerd wordt (statistieken die op een indrukwekkende manier in beeld worden gebracht) waardoor ik de hele video van 20 minuten heb uitgezeten.

Prachtig hoe de positie van landen via puntenwolken in kaart is gebracht, magnifiek om te zien hoe landen zich sinds de zestiger jaren ontwikkelen en naar elkaar toe groeien (bijvoorbeeld China naar de VS) of zelfs extreme groeispurten maken (zoals Zuid-Korea). Wat kan onderzoek en onderwijs toch mooi zijn. Kijk zelf maar.

[googlevideo]https://video.google.com/videoplay?docid=4237353244338529080&hl[/googlevideo]

“We hebben de data, we hebben mooie designtools en wat ik alleen maar heb gedaan is de data met die designtools tot leven gebracht,” aldus Hans Rosling. En het mooiste is misschien wel zijn slotconclusie dat het lijkt dat internetgebruik een impuls kan geven aan de (voorspoedige) ontwikkeling van de welvaart en het welzijn in landen.

Hans Rosling (zie ook zijn blog) is (samen met zoon en schoondochter) mede-oprichter van Gapminder Foundation, een bedrijf dat de software ontwikkelt waarmee dit alles mogelijk wordt. Hij heeft awards gewonnen met deze software waarmee hij tegelijk humoristisch en doodserieus is. Op de Gapminder site kun je vele animated grahics bekijken en downloaden. Bij Google Tools (en hieronder, met dank aan Hans voor de tip!) zie je een schitterende internetvariant van The Gapminder World 2006.

[googlevideo]https://video.google.com/videoplay?docid=7996617766640098677[/googlevideo]

Kun je er niet genoeg van krijgen, kijk dan ook naar deze video over Gapminder.org.

Via: Het gaat beter met de wereld !!!! (Orakelvanger, 7 februari 2007)