Affiliate marketing helpt 123studie.nl op weg

0

Frankwatching gaat voortaan aandacht besteden aan succesvolle praktijkcases. Zo zal elke maand de winnaar van de Boompjesprijs gespot worden. Deze prijs wordt door affiliate marketing netwerk M4N uitgereikt aan de partnersite die het beste resultaat heeft geboekt. In de beoordeling wordt meegenomen: de procentuele groei over de laatste maand, het aantal verschillende adverteerders en de eCPC (effective cost per click). De website 123studie.nl is in januari winnaar geworden van de Boompjesprijs.

Over affiliate marketing
123-logoAffiliate marketing is zeker voor ‘kleinere’ sites een belangrijke manier om de verkoop te verhogen, omdat ze gericht verkeer kunnen realiseren naar adverteerders. Bij affiliate marketing betaalt de webwinkel (adverteerder) de affiliate (uitgever/eigenaar van een site) voor elke bezoeker, lead of sale die hij genereert via zijn site.

Wat moeten we weten over 123studie.nl?
De site 123studie.nl bestaat sinds november 2007 en heeft tot doel studenten te helpen bij het maken van hun beroeps- en studiekeuze. Eigenaar en oprichter van de site is Tom Spitters. Deze communicatieadviseur startte de site om studenten en middelbare scholieren te informeren over hun studie- en beroepskeuze en ze informatie te geven over alles wat te maken heeft met het studentenleven. En dat is hard nodig volgens Spitters. Uit eigen onderzoek blijkt namelijk dat 80 procent van de Nederlandse beroepsbevolking spijt heeft van zijn beroepskeuze.

verkeerde-keuze

Ook uit cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat een toenemend aantal studenten de verkeerde keuzes ten aanzien van hun studie maken. Een arbeidsmarktanalyse van de Raad voor Werk en Inkomen wees uit dat aandacht voor de studie-en beroepskeuze hard nodig is. In 2007 deed de Raad hierover aanbevelingen (pdf) aan de regering. School verlaten zonder diploma en verkeerde beroepskeuze zijn namelijk de grootste oorzaak van werkloosheid onder jongeren. De site trekt 700 bezoekers per dag en al 7.000 studie- en werkzoekenden hebben één van de twee testen op de site uitgevoerd. Spitters werkt zelfstandig en bouwt de site verder uit met hulp van enkele freelancers en vakmensen.

123

Waarom is er gekozen voor affiliate marketing?
De reden voor Spitters om voor affiliate marketing te kiezen was vooral het directe resultaat, de professionaliteit en de meerwaarde. “Voorheen werd er zelfstandig contact gezocht met adverteerders. Hier gaat veel tijd in zitten. Het grootste voordeel aan affiliate marketing is dat je direct de grootste adverteerders van Nederland op je site kunt plaatsen. Hierdoor biedt je site een meerwaarde voor de bezoeker en komen er ook vanaf de start inkomsten binnen. Wij hebben gekozen voor affiliate marketing netwerk M4N en als zelfstandige beschik je via dit netwerk bovendien over een groep professionals op het gebied van online-marketing. Je kunt je wensen en visie delen met deze mensen en zij benaderen vervolgens de partijen om deze wensen te vervullen. Zo ontwikkelt een site zich veel sneller.”

Hoe is affiliate marketing aangepakt?
tom-spitters-150p.jpg Om de samenwerking met adverteerders tot stand te brengen hebben Spitters en zijn team contact gezocht met verschillende onderwijsinstellingen, in zowel het hoger als het middelbaar beroepsonderwijs. “Nu de site meer bekendheid geniet, ontvangen we ook zelf aanvragen van adverteerders,” aldus Tom Spitters. “Zo kunnen we tijdelijk een reischeque van 25 euro schenken aan iedere bezoeker die de beroepskeuzetest doet” laat Spitters weten.

Wat is er met affiliate marketing bereikt?
Spitters: ”Op dit moment zie je dat veel grote partijen op het gebied van ‘werk en opleiding’ de voordelen gaan zien van affiliate marketing. Nationale Vacaturebank is daar een goed voorbeeld van. Doordat zij succesvol zijn, tonen concurrenten ook interesse. Dat is een goede ontwikkeling, waar zowel de adverteerders als de exploitant bij gebaat is. Op 123studie.nl zul je hierdoor op korte termijn een database vinden met alle vacatures van alle vacaturesites van Nederland. Hetzelfde geldt voor de opleidingen. Naast NTI en NHA is sinds kort ook ISBW klant bij M4N. De database op 123studie.nl wordt hierdoor steeds completer.”

vacatures.jpg

Een verbeterpunt zie ik in datafeeds. “Met datafeeds worden exploitanten in de gelegenheid gesteld om de volledige content van een adverteerder op de eigen site te plaatsen. Nadeel is dat deze datafeeds niet gestandaardiseerd zijn. Voor exploitanten zou het veel makkelijker zijn als iedere adverteerder op dezelfde manier zijn content zou aanbieden.”

gsmEen interessante ontwikkeling die Spitters ziet is dat adverteerders samen met exploitanten steeds creatiever worden in het online adverteren. “In het begin werd uitsluitend gewerkt met banners, later zagen we tekstlinks, adwords, advertorials en films opduiken. Volledige integratie van de content van een adverteerder heeft momenteel de toekomst. Hiermee maak je iedere website tot een one-stop-shop. Dit is uiteraard duidelijk in het voordeel van de bezoeker. Deze heeft namelijk geen zin meer om zich, na het doorklikken, weer op een andere site opnieuw te moeten oriënteren.”

Wat zijn de toekomstplannen?
“In de toekomst willen we graag de site verder uitbouwen” zegt Spitters. De site moet een overzicht bieden van alle onderwerpen die gerelateerd zijn aan studenten, zoals op het gebied van wonen en werken. “Als student vind je op onze site straks alles wat met studeren te maken heeft. Hiervoor willen we het aanbod zo volledig mogelijk maken en zijn we nog op zoek naar samenwerkingspartners. Suggesties zijn daarom altijd welkom.” Spitters is blij met de aandacht rondom het probleem van verkeerde keuzes. Helaas ontvangt zijn team nog weinig feedback van websitebezoekers en personen die de test maken. “In de toekomst willen we onder andere met behulp van enquêtes meer interactie krijgen met jongeren die onze site bezoeken”, aldus Spitters.

Frankwatching in gesprek met Tom Spitters, eigenaar van 123studie.nl
, www.werksite.nl en www.vakbaan.nl.

OPROEP: Heb je ook een interessante praktijkcase? Neem dan contact op met info-at-frankwatching-punt-com. Frankwatching stuurt je dan een aantal vragen toe. Frankwatching is journalistiek onafhankelijk en maakt een eigen afweging over het wel of niet plaatsen van de cases en de vorm waarin.