Innovatie

VIDDIX = Video 2.0

0

Eens in de zoveel tijd komt er een Web 2.0 initiatief voorbij waar je razend enthousiast van wordt. Als de initiatiefnemers dan ook nog Nederlands blijken te zijn, dan kan het al helemaal niet meer stuk. Eind vorig jaar overkwam me dat toen ik Sébastien Willems van VIDDIX ontmoette. VIDDIX is een online videoplatform dat het mogelijk maakt om video te verrijken met vrijwel alle andere vormen van interactieve content. Een prachtig voorbeeld van een nieuwe generatie videoplayers en vanaf vanmiddag ook in beta live!

Het idee voor VIDDIX is begin 2007 ontstaan. Sébastien Willems, Tim van den Tempel en Justus Romijn, drie studenten Digitale Communicatie aan de Hogeschool Utrecht, deden een afstudeerproject gericht op de verrijking van online video. Dat project werd uiteindelijk een echt product: VIDDIX. Om de videoplayer op de markt te brengen besloot het drietal om het bedrijf Invisios op te richten.

Sébastien Willems“VIDDIX gaat verder waar YouTube stopt”, aldus Sébastien Willems (foto), oprichter van Invisios. “Online video is nog erg statisch en maakt nog nauwelijks gebruik van de mogelijkheden die internet biedt. Wij gaan daar verandering in brengen.”

De VIDDIX-videoplayer is opgebouwd uit twee schermen. In het linkerscherm wordt het videomateriaal afgespeeld. Via het rechterscherm, het ‘iPanel’, kunnen alle andere vormen van content worden getoond. De content in het tweede scherm kan via een ‘timeline’ aan het videomateriaal worden gekoppeld. Je kunt hierbij denken aan simpele teksten of presentaties met hyperlinks tot complete flash-objecten, formulieren en zelfs live content via bijvoorbeeld RSS.

Maar waarom uitleggen als je het ook gewoon kunt laten zien? In deze korte promotievideo krijg je in 44 seconden uitgelegd hoe VIDDIX werkt (klik hieronder).

[viddix=47b5b767d03e3]promotie viddix[/viddix]

We wilden natuurlijk niet achterblijven en hebben Aartjan van Erkel en Yune bereid gevonden om aan een eerste eigen Frankwatching-productie mee te werken. Bekijk ‘Verleiden op internet’ (4.59 minuten), leer VIDDIX wat uitgebreider kennen en leer ondertussen ook nog hoe je van bezoekers klanten kunt maken.

[viddix=47befeb613b8b]test.jpg[/viddix]

In de afgelopen maanden zijn er verschillende contacten geweest tussen VIDDIX (Sébastien Willems, Tim van den Tempel en Justus Romijn) en Frankwatching (Lia Vieveen, Simon Koelewijn en ikzelf). Stap voor stap zijn we steeds enthousiaster geworden over de mogelijkheden die VIDDIX biedt en de kansen die er zijn op gebieden als e-commerce, e-learning, e-marketing en niet te vergeten publishing. Denk dan aan voorbeelden als reisverslagen, product-reviews en video-interviews. Maar ook voor zakelijke presentaties of interne instructievideo’s is VIDDIX naar mijn idee uitermate geschikt.

VIDDIX team

Het VIDDIX-team, van links naar rechts Tim van den Tempel, Sébastien Willems en Justus Romijn

Voor consumenten / kijkers biedt VIDDIX mogelijkheden om bijvoorbeeld vakantievideo’s te voorzien van commentaar en aanvullende beelden en er zijn zelfs mogelijkheden om een nieuw soort videoblog te creëren. Gebruikers staan trouwens sowieso erg centraal bij VIDDIX, zo benadrukt Sébastien Willems: “De inbreng van VIDDIX-gebruikers speelt een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van het platform. Daarom kiezen we bewust voor een BETA-versie bij de introductie. Wij staan open voor verbeteringen en nodigen gebruikers uit om feedback te geven.”

Amazon S3Helemaal in lijn met de ontwikkelingen rond Web 2.0 maakt VIDDIX als een van de eerste services in Europa gebruik van Amazon S3. Amazon S3 (Simple Storage Service) voorziet in dataopslag voor internetdiensten. Het is ontworpen om ontwikkelaars van webapplicaties meer flexibiliteit en schaalbaarheid te bieden. Een bijkomend voordeel is het omzeilen van grote investeringen in servers, omdat er alleen voor gebruik wordt betaald. Dit soort nieuwe services zullen ook in de verdere ontwikkeling van VIDDIX een belangrijke rol spelen.

Het Frankwatching-team is – dat zal duidelijk zijn – erg enthousiast over VIDDIX. We hebben veel geleerd van de eerste productie en hebben onderweg allerlei ideeën opgedaan over hoe we er mee verder willen gaan. Want dat we met VIDDIX verder willen staat niet ter discussie. We zijn om die reden ook actief op zoek naar partners die het leuk vinden om mee te experimenteren en samen met ons op zoek willen gaan naar nieuwe contentformats. Heb je interesse, neem dan even contact op!

Uiteraard zijn we, net zoals ook het VIDDIX-team, erg benieuwd naar jullie feedback. The floor is yours, graag hieronder jullie reacties!