Widgets voor de webshop

0

Widgets zijn minitoepassingen voor op de desktop, mobiel of blog. Ze kunnen van alles bevatten: RSS feeds, video’s, maar ook mini-webshops. Widgets hebben sinds enige tijd hun intrede gedaan binnen de retailomgeving. In dit artikel beschrijven we enkele succesvolle cases en geven we best practice tips.

Widgets voor webshops
Een widget is een klein programmaatje dat het mogelijk maakt om veeluitgevoerde taken (zoals je saldo checken, online radio luisteren) snel uit te voeren. Ook kunnen widgets toegang bieden tot veelgezochte informatie op internet. En widgets bieden de online retailer volop kansen om dichterbij de consument te komen.

Webwinkels proberen in de regel met verschillende online marketing technieken bezoekers naar de eigen webshop te trekken (het centrale model). Zoekmachinemarketing, webvertising en affiliate marketing hebben allemaal hetzelfde doel: zoveel mogelijk bezoekers richting de website te dirigeren. Maar in het ‘decentrale’ model wordt het proces omgedraaid. In plaats van bezoekers naar de webshop te trekken, probeert de retailer daar te zijn waar de klant zich bevindt en daar te verkopen. Widgets maken dit mogelijk. Met een widget wordt een soort van mini webshop gecreëerd die de bezoeker overal kan neerzetten: op de desktop, op zijn blog of op bijvoorbeeld de persoonlijke Hyves pagina. Zelfs het bestellen van producten vindt plaats binnen de widget. De consument hoeft de huidige locatie dus niet te verlaten. De volledige afhandeling vindt plaats binnen de widgetomgeving.

Voordelen van ecommerce widgets
Widgets hebben een aantal voordelen:

1. Daar zijn waar de klant zich bevindt
Het grote voordeel is dat je de klant niet hoeft te verleiden om naar je webshop te surfen. En je hoeft geen geld meer uit te geven aan het trekken van bezoekers via bijvoorbeeld Google Adwords (CPC), bannering (CPM) of affiliate marketing (CPS).

2. Toename in naamsbekendheid
De widget is zichtbaar. Zeker als deze is geplaatst op de desktop of op de Hyves pagina van de betrokken persoon. Bijkomend voordeel is het mogelijk virale effect. Als de applicatie aantrekkelijk genoeg is, dan zorgen uw klanten voor de verspreiding van de widget. Zo vergoot je je afzetgebied zonder daar iets voor te hoeven doen. Dit zal effect hebben op de naamsbekendheid. Widgets stellen je zo in staat om – potentieel – op duizenden websites, blogs en desktops aanwezig te zijn.

3. Personalisatie mogelijkheden
Indien de consument persoonlijke gegevens aan de widget toevoegt, dan is het mogelijk om de applicatie en het aanbod te personaliseren op de smaak of het koopgedrag van de consument. Dit zal het gebruik en de conversie alleen maar doen toenemen.

Succesvolle widgets
We zien al een aantal interessante widgets bij webshops. Hieronder beschrijven we er twee.

1. YouTube
De koning van de widgets is toch wel YouTube. Van elke video op YouTube is een code beschikbaar, die je kunt plaatsen op je eigen site, desktop, mobiel of blog. Zo kun je aan je eigen Hyves profielpagina eenvoudig een filmpje van YouTube toevoegen. De video’s staan nog steeds op de server van YouTube, maar de bezoeker ervaart dat anders. De populariteit van YouTube is voor een groot deel te danken aan het feit dat de video’s overal plaatsbaar zijn, waardoor het bereik enorm is toegenomen.

2. Due Maternity
Due Maternity biedt alles wat de zwangere vrouw zich kan wensen, en meer. Deze webwinkel is gestart in 2003 en biedt een breed scala aan producten voor aanstaande moeders (en vaders). De website biedt een widget aan, de pregnancy countdown clock. Een grote wekker op het bureaublad die de maanden, dagen en uren tot het blije moment van de geboorte aftelt. In de widget kan je de naam van het nieuwe gezinslid invullen. Doordat aanstaande moeders persoonlijke gegevens toevoegen aan de widget weet Due Maternity exact wanneer de spruit geboren zal worden en of het een jongetje of een meisje wordt. Zo kan Due Maternity op elk moment relevante aanbiedingen doen.
Due’s Pregnancy Countdown Clock

Due’s Pregnancy Countdown Clock. Zie: https://www.duematernity.com/countdown.html

De mogelijke gevaren
Aangezien bezoekers niet meer naar je webshop hoeven te gaan, kan de band met je klanten verslapen. En de applicatie bevat vaak maar een klein gedeelte van het totale aanbod van de webshop evenals een klein gedeelte van alle functionaliteiten. Zorg er daarom voor dat er altijd een stimulans bestaat om de ‘echte’ webshop te blijven bezoeken.

Best practice tips

  • Kijk hoe je widgets kunt inzetten om je bereik te vergoten
  • Zorg ervoor dat de widget makkelijk is te installeren
  • Zorg dat de widget duidelijk herkenbaar is en dezelfde look-and-feel (branding) heeft als de webshop. Besef dat je widget binnen een ‘vreemde’ omgeving wordt ingepast
  • Zorg ervoor dat de klant persoonlijke informatie aan de widget toevoegt. Zo kun je relevante aanbiedingen doen.
  • Zorg dat er wel een link blijft bestaan met de échte’ webshop

Partners
Partijen die je helpen e-commerce widgets te maken zijn cartfly en Shopit

Cartfly.com
Biedt de retailer de mogelijkheid een widget te maken voor de verkoop van producten. Je toont de productinformatie en Cartfly regelt de afhandeling. Naar eigen zeggen hebben ze nu al 4.000 webshop widgets gemaakt. Van de gegenereerde omzet snoept het bedrijf er 3% vanaf.

Shopit.com
De partij beschrijft zichzelf als volgt: Shopit’s storefront profiles, portable store widgets and networking tools are built for social commerce. Use them to buy, sell, trade, or to just promote yourself, anywhere on the web.

ShopIt
ShopIt helpt je bij het maken en hosten van social commerce storefronts (ecommerce widgets) Zie: www.shopit.com

Geert-Jan Smits is directeur van internet advies bureau Jungle Rating. Hij is auteur van het boek Internet Scorecard en van het boek Finest Fifty E-commerce. Dit artikel is eveneens gepubliceerd in Twinkle.