Personal branding

0

Tegenwoordig hoef je geen Madonna te heten om een personal brand te zijn. Door de komst van internet is iedereen in staat van zichzelf een merk te maken. Je bent niet langer afhankelijk van journalisten om je verhaal te vertellen. Met een eigen weblog, of door regelmatig iets te posten op een relevant blog, kom je al een eind. Daarnaast kun je (sociale) netwerken als Hyves, Facebook, Myspace, LinkedIn en Twitter inzetten voor personal branding.

Met name zelfstandigen en freelancers weten zichzelf steeds beter als merk te presenteren. Zo zijn bloggers als Marco Derksen en ‘onze’ Frank Janssen een merk op zich. Ook personal branding in relatie tot de arbeidsmarkt is hot. Maar hoe zit het met medewerkers van organisaties? Bouwen zij aan hun personal brand?

Interne personal branding?
Frank vertelde me het verhaal over een managementtrainee van TNT die begon met een weblog op intranet en nu de wereld rondreist om voor TNT filmpjes te maken voor de interne nieuwsbrief ‘What’s next?’. Peter Bakker is een ander voorbeeld bij TNT die intern aan zijn merk bouwt. Iedere 2 tot 3 maanden houdt hij een chatsessie met zijn medewerkers via intranet. Daarnaast houdt hij al jarenlang intern een blog bij.

Weblog Peter Bakker CEO TNT

Voor- en nadelen van personal branding voor organisaties:
Hoe zit het met organisaties die van medewerkers een personal brand creëren? Is dat verstandigen hoe doe je dat? Scott Willoughby geeft tijdens de weekboard Friday van SEOmoz een interessant lesje over het bouwen van een personal brand.

[vimeo]https://www.vimeo.com/964386[/vimeo]

Hij legt het verschil uit tussen (corporate) branding en personal branding en noemt de voor- en nadelen van het bouwen van een personal brand voor organisaties.

Willoughby noemt de volgende voordelen:

 1. Je kunt je makkelijk identificeren met een personal brand
 2. Straalt meer vertrouwen uit
 3. Kleeft aan een persoon en is mee te nemen (is ook een nadeel)
 4. Transitief

Met dit laatste bedoelt Willoughby dat je als individu veel beter merken en producten kunt ‘endorsen’ dan als organisatie. Hierover zegt hij: ‘Jane kan zeggen dat ze rucola een fantastische groente vindt, maar als IBM dat zegt staat iedereen raar te kijken.’

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Willoughby ziet de volgende nadelen:

 1. De persoon kan je organisatie verlaten (Willoughbly haalt ook het bekende voorbeeld Robert Scoble aan, die z’n personal brand meenam toen hij Microsoft verliet)
 2. Een personal brand is moeilijk te meten en op waarde te schatten
 3. Kwetsbaar voor negatieve associaties

Voordat je als organisatie aan de slag gaat met personal branding is het belangrijk je af te vragen:

 1. Wat zijn je doelen van het bouwen van een personal brand? Als ‘attention’ je doel is, dan heb je een goed uitgangspunt.
 2. Kun je voldoende investeren in tijd en middelen?
 3. Heb je een duidelijke strategie? Welke middelen ga je inzetten? (social media, blogs, conferenties, lezingen, etc.)
 4. Heb je een vriendelijke, extroverte, sociale, aimabele persoon die je kunt branden

Maak van je medewerkers personal brands
Organisaties zullen (moeten) niet langer alleen de CEO naar voren schuiven en personal branding van medewerkers actiever stimuleren. In Amerika passen ze personal branding bijvoorbeeld al veel meer toe. Zo presenteert het Amerikaanse internetmarketingbureau Pepperjam op hun weblog alle medewerkers in een video-interview. Ze vertellen niet alleen wat ze doen en waarom ze bij Pepperjam werken, maar ook over hun muzieksmaak, helden en hobby’s. Dus over wie ze zijn.

Iedereen een merk
In mijn beleving is ieder individu al een merk. Iedereen heeft zo z’n karakteristieke eigenschappen, talenten, uitstraling, voorkeuren en passies. Maar niet iedereen is zich daar van bewust en er daardoor ook niet mee bezig. Organisaties zullen met name mensen in sales- en consultancyfuncties (of eigenlijk alle functies waarbij de welbekende klik- en gunfactor van belang zijn) steeds meer aanmoedigen tot personal branding. Maar ik verwacht dat ook steeds meer organisaties één of meerdere medewerkers naar voren zullen schuiven voor hun business en hrm. Sterke merken hebben een aantrekkingskracht op klanten, prospects én potentiële medewerkers. Klanten werken graag samen met en medewerkers werken graag voor bekende mensen met een duidelijke visie.

Hoe bouw je een personal brand?
contactenKijk eens goed naar wat sterren als Oprah Winfrey, Tiger Woods en Madonna gemeen hebben. Ze hebben allemaal tijd, aandacht en energie besteed aan hun unieke personal brand. Je kunt een expert inschakelen om je personal brand te helpen bouwen. In Nederland helpt Tom Scholte professionals om van zichzelf een merk te maken. Op zijn site staan handige tips. Hij verwijst ook naar de Personal Branding Blog van de Amerikaan Dawn Schawbel en naar de leuke illustraties van Neil Patel die het verschil aantonen tussen marketing, advertising, pr en personal branding.

Digital-Identity-Mapping

Ga je zelf aan de slag? SYS-CON Media geeft een handige checklist. Over het inzetten van sociale netwerken en blogs om van jezelf een personal brand te maken is ook veel geschreven. En vergeet niet: sterke merken zijn onderscheidend, authentiek en consistent.