Online marketing

Media & Communication Innovation Awards 2008

0

Voorafgaand aan de lancering deze week van de Media & Communicatie Awards 2008, waarmee Accenture innovatie in deze industrie in kaart brengt en verder wil stimuleren, zijn de resultaten gepubliceerd van twee onderzoeken. In de Global Content Study geven 100+ senior executives in de Media & Communicatie industrie hun visie op de (digitale) trends en ontwikkelingen in hun markt. De Consumer Broadcast Survey geeft inzicht in het gedrag en voorkeuren van consumenten, en de profilering en ontwikkeling van content distributie kanalen. De conclusies zetten de toon tijdens de Innovation Awards, waarvoor iedereen met een innovatief concept zich nu kan inschrijven.

De combinatie van de perceptie/verwachtingen van top executives met het inzicht in de behoeften van ‘de gebruiker/consument’ biedt een interessante ingang voor discussie. Deze combinatie van top bedrijfsleven met mass consumer behavior is de vernieuwing die is aangebracht in de Media & Communication Innovation Awards 2008.

Naast het awards traject waarvoor concepten in de hele industrie kunnen worden ingeschreven, zal rondom het Innovation Seminar in oktober een Round Table georganiseerd worden met topmensen uit de Nederlandse M&E industrie. Insteek hierbij zijn de inzichten in de status en ontwikkeling van innovatie in relatie met de toepasbaarheid in het bedrijfsleven, c.q. de commercialisatie ervan. In dit artikel een voorproefje van de onderwerpen.

Global Content Study

contentdoc.pngAdvertising is irritatie nummer 1 in live television. “Respondents were asked what they disliked most about ‘live’ TV. Commercials are by far the top complaint (64%).”

Maar: toestaan van advertising bij programma’s is voorkeur nummer 1 als betalingswijze voor content. “When it comes to paying for content, consumers’ most popular choice as a way of paying for downloading TV shows from a digital service is by agreeing to view advertisements with the programming (33%).”

(Bron: Accenture Consumer Broadcast Survey 2008)

Ontwikkelingen op het gebied van content en de distributie daarvan gaan snel. De keuze voor het juiste businessmodel is niet eenvoudig en het kopiëren naar een nieuwe situatie is geen garantie voor succes, getuige bovenstaande bevindingen. Tegelijk met de aankondiging van de Innovation Awards 2008 is het meest recente Global Content-onderzoek van Accenture gepubliceerd. Hierin staan de uitdagingen beschreven, waarvoor ondernemingen in de media- en entertainmentindustrie staan.

Deze industrie is gewend aan verandering en bij elke verandering, van radio naar tv, van silent naar sound en ook nu, van offline naar online, komen winnaars boven drijven en worden bedrijven die zich zich niet snel genoeg kunnen aanpassen afgestraft. Accenture vroeg meer dan 100 executives in de media- en entertainmentindustrie (o.a. tv, radio, uitgevers, adverteerders, muziek, games, interactive entertainment) naar hun visie op de ontwikkelingen in de (digitale) markt.

Er blijkt overeenstemming te zijn over waar de markt heengaat en waar de belangrijkste kansen liggen. Zo wordt de ontwikkeling van ‘rich media content’ tot massaproduct gezien als grootste groeikans in de industrie (84% van de ondernemingen). Content wordt meer en meer ontwikkeld voor multi-platform toepassingen. 61 Procent van de media executives ziet het vinden van nieuwe platformen om content te verspreiden als de belangrijkste bron van omzetstijging voor de komende 5 jaar.

contentextend.jpg

63% Van de ondernemingen streeft een multi-platform distributie strategie na en het effectief én efficiënt uitvoeren van de noodzakelijke digitale transformatie moet één van de aandachtspunten zijn van de bedrijven in de media en entertainmentindustrie. Download het volledige rapport the Accenture Global Content Study 2008 :

“The Challenge of Change – Perspectives on the future for content providers”
 
 

Consumer Broadcast Survey

Begin 2008 werd een onderzoek uitgevoerd onder 7.000 personen verdeeld over 8 landen. Ook dit consumentenonderzoek naar TV-gebruik ondersteunt de bovengenoemde multi-platform strategie.

Zo blijken al 3 van de 10 volwassenen content te bekijken via de mobiele telefoon en zeggen 6 van de 10 volwassenen te genieten van het bekijken van content via de computer. Consumenten onder de 35 zijn minder snel tevreden met de huidige televisie opties, kijken vaker content op alternatieve apparaten en zijn meer bereid te betalen voor het downloaden van content.

happywithregulartv.jpg

Behalve onderscheid tussen leeftijdscategorieën worden in het consumentenonderzoek ook geografische verschillen duidelijk. Het onderzoek werd in verschillende varianten uitgevoerd in de VS, Mexico, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Mogelijk wordt in een volgende editie ook Nederland meegenomen.

globalpercent.jpg

Een andere conclusie: consumenten zijn trouw aan content-merken, niet aan distributiekanalen.

Consumenten kiezen content-merken uit die zij kennen en zij consumeren content via bestaande en het liefst bekende wegen. Verder selecteren consumenten het type content gebaseerd op het apparaat dat ze ervoor gebruiken.

contentdvices.jpg

Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek naar aanleiding van de snelle ontwikkelingen en alle bevindingen: implementeer de juiste productontwerp- en distributie-infrastructuur.

Ondernemingen in de sector moeten zich, volgens het rapport, daarom de volgende vragen stellen:

  • Heeft je bedrijf een flexibele productie, post-productie en distributie mogelijkheden?
  • Waar liggen de kansen om het productieproces sneller en effectiever te maken?

De kansen zijn er, getuige ook een citaat van Rupert Murdoch:rupert.jpg

Kortom, er valt veel te zeggen over de ontwikkelingen op het gebied van het ontwikkelen en beschikbaar maken van content. En over hoe ondernemingen worstelen met de veranderende eisen van de markt en hoe consumenten omgaan met nieuwe mogelijkheden en hier richting aan proberen te geven.

Uiteraard zijn de conclusies van beide onderzoeken nog veel uitgebreider. Kijk voor meer informatie en de rapporten zelf op de internationale site van Accenture via de links hieronder.

Television in Transition – Evolving consumption habits in broadcast media worldwide” – Accenture Consumer Broadcast Survey 2008

mebanner.jpg

Innovation Awards 2008
Tot slot nog een korte vooruitblik op de Innovation Awards 2008. Accenture organiseert deze awards voor het tweede jaar, waarbij zowel het publiek als een gerenommeerde jury op zoek gaat naar het meest innovatieve én succesvolle concept in de media- en communicatie industrie in 2008. Kijk op innovation-awards.nl voor meer informatie.

De Innovation Awards 2007 waren een succes. Hyves werd uitgeroepen tot meest innovatief bedrijf, Sellaband tot meest innovatief concept. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Ik op TV (Endemol). In het rapport dat verscheen naar aanleiding van de awards 2007 staan alle 125 concepten en bedrijven beschreven en is na te lezen op basis van welke criteria deze zijn beoordeeld. De Innovation Awards hebben geleid tot een goed overzicht van de belangrijkste trends op het gebied van innovatie in de media- en entertainmentmarkt. Het rapport van de Innovation Awards 2007 is hier te downloaden.

De inschrijving voor dit jaar is geopend: Schrijf nu je concept in en win de Blauwe Tulp die uitgereikt wordt tijdens het Awards event half oktober.

Meer over de Innovation Awards 2008 vind je op de speciale site.