Hyves en Sellaband winnaar M&E Innovation Awards

0

Gisternamiddag vond het M&E Innovation Seminar plaats waar ik eerder over schreef. Zo’n 160 aanwezigen uit de Nederlandse media- & entertainmentmarkt, op zoek naar innovatie. Een goed, interessant seminar, met gevestigde namen uit de industrie, maar ook nieuwe innovators. Vandaag op Frankwatching een uitgebreide reportage met veel foto’s, presentatiemateriaal en enkele videointerviews.

barend.jpgHet seminar werd geopend door Barend van Doorn, één van de partners van Accenture Nederland. Hij is binnen Accenture verantwoordelijk voor Media & Entertainment in de Benelux en is één van de grondleggers van de Innovation Awards. Barend vertelde dat de awards in het leven zijn geroepen om innovatieve bedrijven en concepten meer erkenning te geven en nieuwe initiatieven en toepassingen te stimuleren. Verder zal een onderzoeksrapport inzicht geven in de innovatieve kracht van de gehele markt.

Groei & Innovatie
wouter.jpgWouter Koetzier gaf een presentatie over groei en innovatie. Wouter stelt dat vraaggestuurde groei de enige duurzame bron is van economische welvaart. Veel bedrijven hebben moeite te voldoen aan de groeiverwachtingen. Traditionele benaderingen om groei te stimuleren en te versnellen zijn niet langer efficiënt en effectief. De sleutel tot succes en daarmee de grote uitdaging ligt in innovatiekracht. Bekijk hier de presentatie van Wouter Koetzier via SlideShare (de presentatie is klikbaar).

De spelende mens
shularijxman.jpgShula Rijxman, commercial director van IdtV hield een verhaal met als titel ‘Homo ludens’, ofwel de spelende mens. Het werd al snel duidelijk dat deze dame in entertainment werkt! Rode draad van haar verhaal was de groeiende mogelijkheden van digitale interactiviteit. Foto’s, video, nieuws, informatie, delen, werk, ontspanning, mobiliteit, flexibiliteit, leven – innovatie in digitale media maken meer mogelijk. De spelende mens gaat maakt hier graag gebruik van, op het bizarre af.

De genomineerde concepten
Na de break startte het deel waar het Innovation Seminar eigenlijk om draait – de presentatie van de genomineerde concepten. Uit de 100+ ingeschreven concepten zijn door de jury 5 concepten genomineerd, die tijdens het seminar een korte presentatie en toelichting gaven op hun concept.

Tour de France website – Roeland Stekelenburg
tourdefrance.jpgRoeland liet zien dat met de Tour de France site een gehele nieuwe manier van sport verslaggeving is aangebroken. Uitgangspunten ‘geluidloos’ en ‘niet iedereen kijkt continu’ hebben geresulteerd in een concept waarin live streaming, verslaglegging in tekst en grafische ondersteuning van posities, verschillen en parcoursoverzichten centraal staan. Afgelopen zomer een groot succes, en in de toekomst ook toepasbaar bij andere grote sportevenementen als het EK Voetbal en de Olympische Spelen.

Sync.nl – Ewald Smits
sync.jpgUit de presentatie van Ewald kwam naar voren dat Sync.nl een geheel nieuwe dimensie van personalisatie heeft opgezet. Nieuwe ontwikkelingen in technologie en wetenschap vanuit een business-perspectief. Doelgroep: Iedereen die geïnspireerd wil raken en/of bijgepraat wil worden over markante innovaties of wetenschappelijke ontwikkelingen die morgen de business kunnen beïnvloeden en/of gaan bepalen. Bekijk hier de presentatie van Ewald via SlideShare (klikbaar).

RAI Live! – Bret Baas
rai.jpgRAI liet zien dat zij de eerste 100% dynamische bewegwijzeringsysteem ter wereld succesvol geïmplementeerd hebben in hun onderneming. Een uitgebreid communicatiesysteem waarmee op dynamische wijze en via 706 LCD schermen verschillende boodschappen aan de klant worden gecommuniceerd. Live communicatie inspelend op actuele behoeften van de bezoekers. Bekijk hier de presentatie van Bret in klikbaar SlideShare formaat.

Sellaband – Dagmar Heiimans
sellaband.jpgDagmar liet ons in een filmpje zien waar Sellaband om draait. Jij en ik kunnen ‘believer’ voor $10 – een investering die je op ieder moment terug kunt trekken, behalve wanneer de 50k bereikt is. Op dat moment committeren alle partijen zich aan elkaar en wordt een plaat opgenomen. Geweldig concept om door publieke steun beginnende talentvolle bands en artiesten de kans te geven door te breken. Kijk ook op Sellaband.nl.

Rembrandt, All His Paintings – Melcher de Wind
Met de presentatie Rembrandt, All His Paintings liet Melcher de Wind zien dat innovatie in kunst cruciaal is. Rembrandt noemde hij de meest innovatieve Nederlander ooit. Ondernemer, marketeer, non-conformist, doorzetter, vernieuwer, trendsetter. De expositie in de Beurs van Berlage afgelopen jaar maakte het mogelijk om complete collecties van de grootmeester te laten zien door middel van hoogwaardige kwaliteit prints. In de kunstwereld ontstond een brede discussie over het gebruik van reproducties. Bekijk hier de presentatie via SlideShare (klikbaar).

De winnaars
Na de korte presentaties van de genomineerde concepten kreeg juryvoorzitter Theo Huibers het woord om bekend te maken wie de winnaars waren van de eerste Media & Entertainment Innovation Awards.

De eigenlijke awards – de Blauwe Tulp, metafoor voor de continue zoektocht naar unieke, innovatieve concepten (échte blauwe tulpen bestaan niet – de kleur wordt benaderd, maar deze most wanted innovation in de tulpenindustrie is nog niet gevonden) – stonden klaar om uitgereikt te worden.
publiek.jpg
In de categorie ‘Meest Innovatieve Bedrijf’ koos de jury uit de genomineerden KRO, Hyves, VPRO Digitaal en Delta Solutions voor Hyves, vertegenwoordigd door Yme Bosma. Jurylid Gerrit-Jan Logt over Hyves: “Hoe veel cooler wil je het hebben? Wie zou er niet willen werken in het warm kloppend hart van Web 2.0?”.Bekijk hier het korte interview dat we na afloop met Yme Bosma hadden.

Accepteer cookies

De Blauwe Tulp voor ‘Beste Innovatieve Concept’ was een strijd tussen bovengenoemde concepten – Tour de France website, RAI Live, Sellaband, Rembrandt All His Paintings en Sync. ‘Na lang beraad’, zoals het een goed juryuitspraak betaamt, werd de award uitgereikt aan Sellaband, vertegenwoordigd door Dagmar Heijmans.Jury-voorzitter Theo Huibers: “Niets is zo mooi als online concepten die bestaande businessmodellen op zijn kop zetten. Sellaband doet dit op bijzonder interessante wijze. Van dit concept word je enthousiast, muziekliefhebber of niet.” Ook met Dagmar hadden we een kort gesprek, bekijk het hier.

Accepteer cookies

Naast het jury-oordeel is in de weken voorafgaand aan de awarduitreiking ook het publiek in de gelegenheid gesteld hun stem uit te brengen op 1 van de concepten. Een kleine 3.000 stemmen zijn uitgebracht, met als resultaat dat de publieksprijs werd uitgereikt aan Ik op TV van Endemol. Uiteraard ook hier een kort interview. https://www.youtube.com/watch?v=ta1-QVc3Jqg T
erechte en aansprekende winnaars wat mij betreft – en een goed initiatief. De erkenning en stimulatie van innovatie in de markt is belangrijk, en de aandacht die op deze manier gegeven wordt aan bekende en minder bekende concepten en bedrijven zal een positief effect hebben op de innovatiekracht van de media & entertainment industrie. Binnenkort zal het Innovatie rapport gepubliceerd worden door Accenture, een rapport waarin het onderzoek, de bedrijven en de concepten de revue nogmaals zullen passeren.

Vraag hier het rapport aan.