Vergeet Adsense, Go Affiliate!

0

Google Adsense wordt vaak gezien als de manier om geld te verdienen voor beheerders van contentsites en communities. Het is dan ook extreem makkelijk om een account aan te maken en de Googlecode aan je website toe te voegen. Google verzorgt alles en je verdient gelijk per klik. Maar er is ook een andere manier om aan je site geld te verdienen: affiliate-marketing. Daarover ging het afgelopen dinsdag op de Affiliate Dag, waar maar liefs 700 mensen op af waren gekomen.

Affiliate marketing is gebaseerd op het feit dat jij de producten van iemand anders aanraadt of aanprijst en daarvoor een vergoeding krijgt. Deze vergoeding kan op verschillende manieren zijn opgebouwd:

  • CPC: cost-per-click net als bij Google krijg je per click betaald
  • CPL: cost-per-lead als jou bezoekers op de site van de adverteerder iets doet, zoals een spelletje of informatie aanvragen. Je krijgt dus betaald per actie van de bezoeker.
  • CPS: cost-per-sale, zegt het al, je krijgt betaald als er iets verkocht wordt. Dit kan een vast bedrag of een percentage zijn.

Bekende voorbeelden van affiliate marketing zijn bijvoorbeeld de vliegticket-sites, die krijgen een percentage van de tickets die via hun site besteld worden. Maar ook de gsm-sites en veel ringtone-sites maken gebruik van affiliate marketing en verdienen daar een goede boterham aan.

Affiliate day

Een impressie van de druk bezochte Affiliatedag

Maar hoe kun je zelf nu affiliate marketing inzetten om geld te verdienen?add_to_cart.jpeg Als je een site of blog hebt, kijk dan naar je onderwerp en waar je bezoekers in geïnteresseerd zijn. Blog je over voetbal, schrijf dan bijvoorbeeld over het nieuwe EK tenue en plaats er een link bij naar de Wehkamp webshop waar die te koop zijn of plaats een link naar een uitgever waar je een abonnement kan nemen op Voetbal International.

Je kunt zelfs nog verder gaan, door een webshop te vinden met sportspullen en door middel van hun datafeed een soort eigen webshop op te zetten. Het is meestal niet moeilijk om een affiliate te worden. Er zijn namelijk verschillende netwerken die systemen hebben waarbij alle clicks en sales bijgehouden worden en die daarom veel verschillende webshops en adverteerders in hun portfolio hebben. Enkele grote netwerken zijn:

stand affiliatedag

De stand van affiliate netwerk M4N op Affiliate Dag

Dat affiliate-marketing een volwaardige business is blijkt wel uit het succes van deze eerste Affiliate Dag in Utrecht. Indrukwekkend dat er op deze eerste edite maar liefst 700 mensen, van adverteerders via affiliates tot affiliate netwerken, naar De Fabrique waren gekomen om sessies bij te wonen en met elkaar te netwerken.

Mocht je meer willen weten over affiliate marketing, houdt dan affiliateblog in de gaten. Meer foto’s van de Affiliate Dag vind je op Flickr.