Management 2.0

0

We hadden ons voorgenomen om hier iedere week iets te gaan schrijven over ons laatste boek “Me the Media” . Maar deze activiteit werd deze week ruw verstoord door twee gebeurtenissen. (1) Ik trof de “value chain 2.0” in m’n mailbox: afzender Sander Duivestein. (2) Mijn oude chef verscheen opeens in m’n droom. Getsie. En nu probeer ik die nieuwe waardeketen en mijn oude chef aan elkaar te koppelen. (sorry, maar dit moet even uit de pen lopen).

Manager 1.0

mrx_a.jpgNamen en rugnummers zal ik weglaten. Noem mijn oude chef “Mr. X”. Van de dagelijkse operatie had hij weinig verstand. Hij was vooral erg goed in diep nadenken. En pijp roken. Niks tegen diep nadenken, maar er moet wel wat uitkomen. En jammer genoeg kwam er zo nu en dan ook wel eens wat uit. Meestal onbegrijpelijk spul. Maar met een beetje pech had hij steun van boven voor z’n hersenspinsels. Mr. X was een regelrechte ramp. Weg werkvreugde, weg productiviteit. En wij maar werken voor zijn salaris.

Op een dag moest Mr. X eindelijk weg. Iemand die zijn baan net al had opgezegd stak de lont in het kruidvat. Weg X, wat is plan Y?

We besloten het zelf te doen. Zonder nieuwe directeur. We dokterden uit wat ons handig leek. Genoeg te vinden over zelfsturende teams en inderdaad, het sturen ging vanzelf. De omzet steeg met rassen schreden. En de meest talentloze verkopers werden opeens acquisitiekanonnen.

U begrijpt het was een mooie tijd.

De leiderloze organisatie

self-managementEr wordt veel onzin beweerd over zelfsturende teams. Wat ik ervan geleerd heb na een paar jaar met een clubje van 30 man zonder baas te doen is:

  • Het is alles behalve wollen-sokken-gedoe
  • Transparantie van informatie is keiharde voorwaarde
  • Niet meer dan 3 heldere meetbare doelen die je samen vaststelt
  • Je hebt geen leider nodig

De leiderloze organisatie gaat over “community-building in practice”. En we voelden ons allemaal leider, in ieder geval van onze eigen persoonlijke en gezamenlijke toekomst. Toentertijd was ik nog niet zo thuis in “open-source”, maar veel van wat in de open-en-free-source-beweging gebeurde rond 1996, weerspiegelde zich in managementexperimenten waar ik zelf ook onderdeel van was.

Management 2.0

hamel_the_future_of_management_book_cover.jpgGary Hamel jeremieert van heb-ik-jou-daar tegen ouderwets management in zijn boek “The Future of Management”. Daarin spiegelt hij wat er qua technologie gebeurt met modern management. Hamel komt met dit statement:

“My guess is that management 2.0 will look a lot like web 2.0”

Web 2.0 of open-source: het is lood om oud ijzer, en voor Hamel ook, wat die haalt zijn voorbeelden ook uit de open-source-hoek. Voor mij blijft de belangrijkste vraag waarom niet meer organisaties het licht zien. En die vraag beantwoordt Hamel. Het management zelf is het probleem, het is de kalkoen dat zichzelf moet opdienen op het kerstmenu. Dat schiet dus niet op.

Het is hoog tijd voor managementinnovatie. De afgelopen 50 jaar is techno-innovatie geëxplodeerd maar met managementinnovatie zijn we, op een enkel experiment na, geen steek opgeschoten.

Value Chain 2.0

En hier komt de mail van Sander om de hoek kijken. Management zal pas veranderen als zal blijken dat anders organiseren meer oplevert. Inmiddels heeft de technologie van web 2.0 ons instrumenten in handen gegeven om de zaken echt anders te organiseren. Waarde halen uit crowdsourcen, communities, self service (zowel qua personeelsmanagement als qua klantenmanagement) zal uiteindelijk de aanleiding zijn om tot management 2.0 te komen.

De jongens van Thinkstudio hebben een eerst aanzet gegeven voor de value chain 2.0, maar ik was daar niet helemaal tevreden mee. Heb nu van marketing “Me Media Marketing” gemaakt, met verwijzing naar de 3e mediarevolutie waarin iedereen media geworden is (en daarmee marketingplatform en consument tegelijkertijd). Service is nu “Community Self Service”, net als de Appache open-source gemeenschap. En HRM legt zelfsturing als leidend principe over de hele productieketen (zoals bij Toyota bijvoorbeeld het geval is). Crowdsourcen heb ik maar even bij inkoop gezet, leek me de juiste plek, maar misschien heb jij andere suggesties.

value-chain-20-450p.jpg

Op 17 juni is ons VINT-symposium “Leading the Big Change” over managementinnovatie. Dan wil ik dit plaatje gebruiken. Jouw ideeën over management 2.0 of de nieuwe waardeketen neem ik graag mee in onze kick-off van het symposium. Geef hier op Frankwatching jouw ideeën voor volgende week dinsdag en schrijf je hier in voor het symposium www.leadingthebigchange.nl, dan spreek ik je de 17e.