De kredietcrisis: online transparantie onvoldoende

0

Bijna een jaar geleden kwamen de eerste geruchten over de kredietcrisis naar boven. In de tussentijd hebben banken en verzekeraars zo’n $ 380 miljard af moeten schrijven. Goed moment om eens te kijken hoe de grootste banken en verzekeraars ter wereld het internet gebruiken om – ook in mindere tijden – hun financiële achterban te informeren.

De beloften: tijdige, transparante en accurate financiële informatie

Veel banken en verzekeraars beloven op hun website plechtig hun financiële achterban van tijdige, transparante en accurate informatie te voorzien. De laatste jaren zijn er op het gebied van Investor Relations veel nieuwe mogelijkheden gekomen. Denk aan onder andere HTML jaarverslagen, video-webcasts met chat, mobiele corporate websites, IR weblogs. Jungle Rating onderwerpt banken en verzekeraars aan een test: hoe transparant communiceren zij op hun website over de kredietcrisis.

Veel online stof over de ‘ kredietcrisis’

Een korte online zoektocht naar de kredietcrisis laat zien dat er veel over gezegd en geschreven is:

 • zoeken op ‘kredietcrisis’ levert 414.000 hits (Google.nl)
 • “credit crunch” levert 7.911.000 hits (Google.com)

Het Financieele Dagblad heeft een kredietcrisis dossier op FD.nl, met daarin:

 • Een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen
 • Uitleg over het hoe en waarom van de crisis
 • Een overzicht met afschrijvingen per financiële instelling
 • Gerelateerde nieuwsberichten

Een goed voorbeeld van één van de vele mogelijkheden die het internet biedt:

 • een thema benoemen,
 • alle relevante informatie over dit thema bundelen,
 • uitleg en context geven en
 • updaten wanneer nodig.

Wat mag je verwachten van de banken & verzekeraars?

Wat mag je verwachten van de getroffen banken en verzekeraars? Misschien niet het allerachterste van de tong, maar toch in elk geval een toegankelijk en up-to-date dossier à la het FD. Een dossier waarin de bezorgde financiële achterban alle informatie over de crisis snel kan vinden:

 • Persberichten en kwartaal- en jaarcijfers
 • Uitleg en informatie over de hoogte van de afschrijvingen
 • Een toelichting van de CEO / CFO met informatie over de oorzaken en uitleg over hoe het bedrijf omgaat met de crisis; nu én in de toekomst.

Wat doen de banken & verzekeraars op internet?

Citigroup (afschrijvingen: $ 42,9 miljard):

 • Het onderwerp kredietcrisis komt op de homepage niet direct aan bod. De homepage bevat nieuwsfeiten en belangrijke thema’s, onder andere over Citigroup’s groei in Japan en de benoeming van een nieuwe Chief Innovation Officer.
 • De IR (Investor Relations) sectie bevat veel financiële en aandeelinformatie. Informatie over de kredietcrisis blijkt echter lastig te vinden. Je moet als financieel geïnteresseerde de persberichten en rapporten goed doorlezen om specifieke informatie over de kredietcrisis te vinden.

UBS (afschrijvingen: $ 38,2 miljard):

 • Op de investeerders homepage prijken de resultaten van Q1 2008. Als je doorklikt naar het bijbehorende persbericht maken de Zwitsers melding van hun verliezen en de afschrijvingen als gevolg van de crisis.
 • UBS heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren naar de oorzaken van de crisis. Na even zoeken op UBS blijkt het onderzoeksrapport (50 pagina’s) te vinden op de pagina’s over de algemene aandeelhoudersvergadering.

UBS - rapport kredietcrisis

 • Het blijft echter ook bij UBS lastig om snel toegang te krijgen tot de ‘essentials’ over de crisis.

Bear Stearns (afschrijvingen: $ 3,2 miljard en overgenomen door JP Morgan Chase):

 • Bear Stearns heeft zich als gevolg van de kredietcrisis moeten laten overnemen door JP Morgan Chase (met hulp van de FED). De koers van het aandeel is in iets meer dan een jaar tijd gedaald van $ 160 naar ruim onder de $ 10.
 • Op de website stond tot een paar weken terug, dus ruimschoots na de crisis, de volgende introductie: “Al 83 jaar lang winstgevend, nooit een verliesleidend jaar”. Het lijkt erop dat de kredietcrisis bij Bear Stearns tot een online identiteitscrisis heeft geleid.

Bear Stearns - Investor Relations

 • Actuele en gedetailleerde informatie over de crisis blijkt lastig te vinden.

HSBC (afschrijvingen: $ 19,5 miljard):

 • Op HSBC.com blijkt het – net als bij bovenstaande bedrijven – lastig zoeken naar relevante informatie over de kredietcrisis.
 • Er zijn nieuwsberichten en rapporten die het onderwerp behandelen, maar je moet er als bezoeker goed naar zoeken.

Ook de andere getroffen financiële instellingen zoals Merril Lynch, IKB en RBS informatie over de crisis toegankelijker en transparanter aanbieden.

Belofte ‘transparantie’ nog onvoldoende ingelost

Internet biedt prachtige kansen om up-to-date en transparant te communiceren met wereldwijd verspreide financiële doelgroepen. Ook als je beseft dat financiële doelgroepen het internet zeer frequent gebruiken om informatie te zoeken. Denk aan de bijna 8 miljoen hits op Google voor de zoekterm “credit crunch”. De grote financiële instellingen die in dit geval de primaire bron van informatie zijn hullen zich nog teveel in stilzwijgen. Je zou anno 2008 verwachten dat bedrijven over zo’n belangrijk thema transparanter en toegankelijker communiceren.