Video

Frankwatching SideTalk: Branded TV-Content

0

In dit verslag van het Branded TV-Content congres in ‘T Spant in Bussum de eerste twee episodes van Frankwatching SideTalk – een nieuw format met expert interviews met een mening. Alfred Levi, Rocco van den Berg, Ton Schoonderbeek en Brian Hirman geven hun visie ten aanzien van branded content. Daarnaast feliciteert Frankwatching de winnaar van de Branded TV Content award 2007: Heineken voor Mijn Tent is Top.

Tijdens Branded TV-Content werden de volgende opinion leaders geïnterviewd:

  • Alfred Levi
    (oprichter/directeur 3MO en tevens dagvoorzitter)

“We zijn het erover eens dat er geld uit spot zal wegvloeien. De reden dat het er nu nog in zit is omdat adverteerders het heel moeilijk vinden een keuze te maken uit al die nieuwe mogelijkheden die ontstaan”

“Ik denk dat we dat woord non-spot een keer uit ons vocabulaire moeten halen. Je hebt een groot idee en je wilt dat grote idee activeren…”

“Als exploitanten praten over crossmedia, dan klopt dat per definitie niet. Een exploitant vertegenwoordigd een medium, soms twee, maar echt crossmedia doen betekent dat je alle media moet kunnen overzien en de juiste op het juiste moment moet kunnen inzetten.”

  • Rocco van den Berg
    (head of business development & licensing Endemol Nederland)

“Als je puur naar spot kijkt en je ziet dat de effectiviteit van internet stijgt, dus kijkers wegtrekt bij televisie, dan zullen adverteerders hun budgetten online ‘verbranden’.”

“Ik geloof zeker dat non-spot sneller zal groeien dan spot.”

  • Ton Schoonderbeek
    (CEO Mindshare)

“De markt verandert, consumenten veranderen en dus moet je je als mediabureau voorbereiden om ook op andere manieren om te gaan met media en geld te verdienen.”

  • Brian Hirman
    (CEO Isobar Nederland)

“Nederland is een kleine markt en daar horen ook navenant kleine budgetten bij – dat is absoluut een feit.”

“De werelden [van interactieve bureaus en omroepen] groeien heel sterk naar elkaar toe. Als je een beetje aan het opletten was bij de spin awards, zag je dat heel veel partijen helemaal niet uit de interactieve hoek komen.”

Mijn tent is top: winnaar Branded TV-Content Award
Uit handen van Alfred Levi kreeg Marcus Rueb (manager icp & research van Heineken Nederland) de Branded TV-Content award uitgereikt voor het non-spot programma “Mijn Tent is Top” met Herman den Blijker. Tijdens zijn presentatie gaf Rueb aan dat er achter dat prime-time programma primair een business-to-business doelstelling zit, voor zowel Heineken als ING. Mijn tent is top is aan de voorkant een leuk televisieprogramma, maar aan de achterkant een internet-site waar horeca-ondernemers laten zien hoe ze hun bedrijf runnen.

Ook bijzonder aan het programma is dat het als prime-time programma is gepromoveerd van RTL-5 (eerste seizoen) naar RTL-4 (tweede seizoen), hetgeen 30-40% meer kijkers opleverde.

In onderstaande video een interview met Marcus Rueb waarin hij toelicht wat de ontstaansgeschiedenis is van het programma. Ook geeft hij aan dat er momenteel hard wordt gestudeerd op het mogelijk maken van een derde seizoen.

De overige genomineerden voor de award waren Spetter van Jetix in samenwerking met het Dolfinarium in Harderwijk, Kleenex integratie in RTL’s All You Need Is Love, Coca Cola en Kerst op SBS 6 en Plus Retail en Ontbijtpiet op Nickelodeon.

Vertegenwoordigers van alle partijen gaven een presentatie van de resultaten die de non-spot programma behaalden, waarna de congresbezoekers in Spant! in Bussum hun stem uitbrachten.

Hieronder de presentaties van de Coca Cola Kerst-campagne en de Spetter-case van Dolfinarium en Jetix.

Coca-Cola & Kerst op SBS 6
De Coca-Cola case is eigenlijk een omgekeerde vorm van non-spot. Al sinds begin jaren negentig zendt Coca-Cola traditiegetrouw elk jaar de Coca-Cola Truck commercial uit, die de essentie van Kerst uitdrukt. In 2007 werd dat voor het eerst exclusief op SBS 6 gedaan. Om het ultieme kerstgevoel verder te benadrukken, werd gekozen voor een non-spot doorvertaling binnen diverse programma’s van SBS 6. Daarnaast verscheen de Coca-Cola truck op high traffic locaties in Nederland.

Dolfinarium, Jetix & Red Band
Om het merk Dolfinarium een betere breinpositie te geven in de doelgroep werd in samenwerking met Jetix de crossmediale campagne en TV-serie Spetter ontwikkelt. Na een succesvol eerste seizoen haakte adverteerder Red Band (Leaf Holland) aan die speciale Spetter snoepjes op de markt bracht.

Het Branded TV-Content congres bood veel inspiratie voor eenieder die serieus overweegt om het medium in te zetten op een andere wijze dan ‘tussen de pingels’. Wat duidelijk naar voren kwam was dat inmiddels het woord TV eigenlijk wel uit de titel mag worden weggehaald: volgend jaar zou het dus wellicht het Branded Content congres moeten gaan heten.

Zie ook het eerdere artikel Branded TV-Content 2008 (deel 1).

—//—

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.