Inspiratie

Werven via social communities

0

De arbeidsmarkt is krap. Bedrijven staan te springen om nieuw personeel en bedenken van alles en nog wat om nieuwe mensen te lokken, ook via het internet. Maar gebruiken ze het online kanaal wel slim genoeg? Tijdens de Corporate Social Networking Conference op donderdag 19 juni in Amsterdam liet een aantal sprekers hun licht schijnen over hoe je kunt werven via het online kanaal. Daarbij lag de nadruk op het aantrekken van personeel via social communities, zoals LinkedIn, Hyves en Myspace.

Social Communities en recruiters
Geert-Jan Waasdorp van de Intelligence Group begon met het opsommen van enkele interessante feiten. Uit de cijfers bleek dat digitale sociale netwerken sterk in opkomst zijn. In 2008 maakte 44% (tot nu toe) van de Nederlandse beroepsbevolking hier gebruik van. De verdeling tussen Hyves en LinkedIn is daarbij ook relevant. Studenten zijn met name te vinden op Hyves, mensen die werkzaam zijn in loondienst vooral op LinkedIn. In het onderstaande plaatje is de verdeling te vinden van functiegebieden en de aanwezigheid op LinkedIn.

Opvallend genoeg is de groep P&O-ers en recruiters op LinkedIn blijkbaar zo klein dat ze niet apart genoemd worden in de bovenstaande afbeelding. Kennelijk vinden zij LinkedIn niet interessant genoeg? Of is dit een teken dat P&O-ers en recruiters nogal achterlopen op dit gebied…? Volgens Geert-Jan Waasdorp wel.

Enkele adviezen van Geert-Jan hoe het dan wel moet:

 • Zorg dat je als recruiter aanwezig bent op diverse sociale netwerken. Wees daarbij eerlijk. Een fake profiel werkt averechts. Investeer tijd in je profiel en het opbouwen van een netwerk.
 • Zet digitale sociale communites niet alleen in om mensen direct te kunnen werven. Bouw aan relaties en creëer een ‘moestuin’ voor de toekomst. Een mooi voorbeeld is de website www.subs.nl waar de marine aan de toekomst werkt.
 • Stel bij het direct benaderen van mensen altijd de kandidaat centraal. Schrijf geen standaard berichten, maar berichten op maat.
 • Creëer een digitaal employer brand. Zorg ervoor dat mensen positief over je bedrijf/organisatie blijven praten. Ook wanneer werknemers je bedrijf/organisatie verruilen voor iets anders.
 • Maak digitale sociale communities een onderdeel van je strategie, maar dan wel alleen als je de juiste kennis bezit!



De presentatie van Geert-Jan Waasdorp

Werven via LinkedIn
Bas van de Haterd is een expert als het gaat over het werven van mensen via LinkedIn. ‘Social Software, zoals LinkedIn, dat zijn gewoon tools, niets meer en niets minder’, begint Bas zijn enthousiaste betoog. Het zijn geen sociale netwerken. Het worden pas een sociale netwerk als de mens centraal staat.

LinkedIn heeft 20 miljoen gebruikers waarvan 1 miljoen Nederlandse gebruikers. Het is wat dat betreft een enorme bron van profielen. Werven via LinkedIn is echter veel meer dan alleen een profiel identificeren. In eerste instantie kost participeren in sociale netwerken veel tijd voordat het rendabel wordt. De meeste mensen haken al vroegtijdig af. Bas van de Haterd somt vervolgens ook andere aspecten op waar je rekening mee moet houden:

 • Reageer altijd! 50% van de bedrijven en organisaties reageert niet op een sollicitatie. Een gemiste kans, want reageren is altijd waardevol. Sollicitanten zullen dan positiever over je bedrijf denken en praten.
 • Bouw relaties op. Begin niet direct met dé vraag. Werven is wat dat betreft net daten. Tijdens de eerste date vraag je de betreffende persoon ook niet direct ten huwelijk.
 • Controleer of iemand benaderd wil worden. In het profiel op LinkedIn is te vinden of iemand open staat voor nieuwe carrière mogelijkheden.
 • Wek niet de indruk dat je aan het spammen bent. Werk gericht en persoonlijk.
 • Gebruik je bestaande relaties om na te gaan of iemand geïnteresseerd is.
 • Voorkom persoonsverwarring. Veel recruiters zoeken in Google op een naam en nemen klakkeloos over wat ze vinden over de desbetreffende persoon zonder te controleren of de informatie wel bij de betreffende persoon hoort. Zorg voor controle, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een naam in combinatie met een geboortedatum.
 • Laat een potentiële kandidaat niet schrikken met informatie die je van hem of haar weet. Ga respectvol met je kandidaten om.

Kernboodschap van Bas is: succesvol werven via LinkedIn is mens zijn!



De presentatie van Bas van de Haterd

IKKI: de omgekeerde wereld van werven
Marco van Hurne bracht volgens hem een primeur: de omgekeerde wereld van IKKI. Dit platform biedt gebruikers de mogelijkheid om een profiel aan te maken en deze te delen, maar vooral om te ontdekken wat hun passies en talenten zijn. Op IKKI worden daarvoor verschillende psychologische tests aangeboden.

Bij IKKI solliciteert een bedrijf bij talent in plaats van andersom. IKKI is erop gericht om je netwerk te verkleinen: van kwantiteit naar kwaliteit, totdat je de juiste match hebt gevonden.

Een terechte opmerking uit de zaal was of IKKI het wel zal halen als we dit vergelijken met het feit dat recruiters en P&O-ers al moeite hebben om LinkedIn in te zetten. De komende tijd zal uitwijzen of IKKI daartoe in staat zal zijn.



De presentatie van Marco van Hurne

Conclusie
Het was een dag vol sociale netwerken. En het werd duidelijk dat sociale netwerken een belangrijke rol kunnen spelen bij het werven van goed personeel. Eén van de meest opvallende conclusies was dat P&O-ers en recruiters op dit gebied nog heel veel in te halen hebben. Persoonlijk vond ik het echter een beetje jammer dat het hier bij bleef. Succesvol werven via het online kanaal kan nog veel breder worden getrokken. Bijvoorbeeld via Google Adwords en geoptimaliseerde landingspagina’s (varianten testen met de Google Website Optimizer). Misschien was dit wel niet helemaal passend binnen het programma, maar als het gaat over targetten en relevantie zijn deze instrumenten m.i. zeker de moeite waard om ook te noemen. Het online kanaal kenmerkt zich juist door de veelheid van mogelijkheden die geïntegreerd toegepast kunnen worden. Misschien iets voor volgend jaar? Verder ben ik benieuwd naar reacties van mensen die met één van de genoemde onderwerpen al de nodige ervaring hebben?

Pascal Selles is online marketing consultant bij Hayona, bureau voor online marketing. Ook schrijft hij met regelmaat voor Marketingportaal, een open kennisbank over marketing en communicatie.