How to

Tien tips voor een goede mobiele internetsite

0

Waarom gaat mobiel internet een groot medium worden, dat is de opening van de presentatie van Jop Pollmann, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Momac, een bedrijf dat zich bezig houdt met pubiceren van mediaformats naar mobiel. Aangevuld met een heel praktisch verhaal, de 10 tips om een goede mobiele site te maken. Wederom een verslag vanaf het congres Businessmodellen in (nieuwe) media.

Jop Pollmann (Momac) ziet grote veranderingen in de wereld van het mobiele internet. In netwerken, in mobiele telefoons en in afrekenmodellen. Ook operators die de grenzen open gooien en steeds meer stimuleren dat je mobiel internet gaat gebruiken. Hij illustreert met cijfers van Forrester en Jupiter hoe de groei van mobiel internet de komende jaren gaat verlopen. In de slipstream hiervan zie je ook mobile advertising veranderen. Branded applications, on-portal banners en off-portal banners zijn vormen die zullen gaan groeien.

Momac biedt onder meer GoMedia aan, een mobile publishing suite waarmee operators en mediabedrijven rich-media voor mobiele sites kunnen creëren. Het is overigens interessant om te zien dat in de klantenkring van Momac steeds meer mobile only spelers voorkomen.

In gesprekken met klanten staat steeds meer de vraag centraal of mobiel internet een ander medium is. Jop denkt dat dit zo is, een ander medium met andere content, andere spelregels.

Je ziet andere gebruikspatronen dan bij fixed internet. Het is een medium voor idle time, tijd die toch al verloren is. Eigenlijk wat je ook al bij sms ziet, mensen die veel sms-en doen dat op dit soort momenten.

Hij toont vervolgens het beroemde plaatje waaruit duidelijk wordt hoe de iPhone het gebruik van mobiel internet een boost heeft gegeven.

Voor Jop is wat in de video in het artikel Linking print and mobile at the New York Times wordt gezegd, een van de bewijzen dat bedrijven op zoek gaan naar nieuwe businessmodellen. Ook is het interessant om te zien dat in sommige landen gebruikers de stap naar de pc helemaal overslaan en meteen de stap naar mobiel internet maken. In Afrika, maar ook bijvoorbeeld in Moskou waar de penetratiegraad van mobieltjes 170% is. Gebruikers van mobiel interrnet zijn over het algemeen nog de jonge mensen en mannelijke white collar workers.

De verdienmodellen van mobiel internet zijn anders. Ook daar vanzelfsprekend natuurlijk wel advertentiemodellen (voor weer, verkeer etc. kun je echt geen geld vragen), maar de advertentievormen worden heel anders. Je kent de gebruiker beter, de locatie is bekend en je kunt bijvoorbeeld ook combinaties met sms inzetten. Dus de mogelijkheden om one-to-one te communiceren gaan echt toenemen.

De 10 tips voor goede mobiel internetsites

  1. Ensure a dynamic user experience: pas het aan aan het ritme van de dag
  2. Stimulate user particpation in your mobile site: zorg voor ratings, forums en respons formulieren
  3. Optimise your site to any specific mobile device: pas je site aan de afzonderlijke devices aan (voorbeeld Elsevier, minder navigatieopties en horizontaal)
  4. Benefit from existing exposure for promotion: zet bijvoorbeeld ook sms in als de site vernieuwd is (vergelijk e-mail nieuwsbrieven online)
  5. Drive traffic to your site from operator portals: deze portals zijn cruciaal als je een groot bereik wil hebben
  6. Direct traffic to your site from open directories: in gebruikersstatistieken zie je ook het belang van deze sites toenemen (Startpagina en Startmobiel.mobi)
  7. Enable Web url to work on mobile handset; dus door laten rollen van website naar mobiel
  8. Understand and utilize Google Mobile: eigenlijk vergelijkbaar met fixed web
  9. Make your users your ambassadors: dit punt spreekt voor zich
  10. Create network of linked mobile sites: kijk naar alliantes en samenwerkingen

De aanwezigen zijn bijzonder geïnteresseerd in de nieuwe businessmodellen, waar natuurlijk nog niet alles over duidelijk is. Een belangrijk verschil is dat op een fixed site het gaat om het blijven hangen en bij een mobiele site is dat vaak juist niet of minder relevant.

Een voorbeeld: veel Kieskeurig gebruikers gaan in de winkel (de Media Markt bijvoorbeeld) de mobiele site gebruiken. Hier kun je dus ook relevante linkjes aanbieden en bijvoorbeeld via sms informatie opvragen of elders producten op voorraad zijn.

Een goede analyse en een handige tip 10, kortom een prima presentatie van Jop Pollmann van Momac.De volledige presentatie van Jop Pollmann

Winnende businessmodellen in (nieuwe) media is het mediacongres van Media Plaza. Zie ook: