Het niet-kopieerbare: businessmodel voor de toekomst

0

Het businessmodel voor gratis content is nog steeds voornamelijk ad-based. Naast dat het risicovol en beperkt is om alleen dit businessmodel te gebruiken, verlies je op deze manier ook de klant uit het oog: je gebruikt de klant om elders geld te verdienen. Maar op welke manieren kun je nog meer verdienen door het aanbieden van gratis content? Harry Verwayen gaf enkele voorbeelden tijdens zijn workshop ‘Waarom gratis als het ook betaald kan?’ Een verslag van het congres Businessmodellen in (nieuwe) media.

Volgens Harry Verwayen (foto) is internet één grote kopieermachine. Content – vooral gratis – is voor iedereen toegankelijk. Er is geld mee te verdienen en bestaande businessmodellen, zoals ad-based, bewijzen dit. Content is Free, maar gratis betekent (nog) niet dat het wordt weggegeven. Iemand anders betaalt gewoonweg de rekening. De adverteerders en gebruikers.

Free
Verwayen komt uit de wetenschappelijke uitgevershoek en komt met een aantal voorbeelden van businessmodellen voor free content. Springer, waar gebruikers wetenschappelijke artikelen kunnen publiceren tegen betaling. Ze betalen voor de service van het uitgeven. Verwayen komt ook nog met het voorbeeld Hulu. Hier kun je gratis films en tv-programma’s bekijken. Dit model is voornamelijk ad-based.

King of the world wide web
Niet content, maar conversation is King. Content is iets waar je over praat. Bij The New York Times hebben ze dat goed begrepen. Moest je in het verleden nog betalen om artikelen uit het digitale archief te lezen, sinds dit jaar is alles gratis te bekijken.

Hun redenatie is als volgt: gratis content genereert traffic en die traffic draagt bij aan brandversterking. De krant kan andere producten en diensten aanbieden om geld te verdienen aan de vele bezoekers.

Better than Free
De voorbeelden die Verwayen noemt, draaien voor het grootste gedeelte op advertenties. Maar er zijn meer businessmodellen te bedenken voor free content: better than free. Verkopen wat je niet kunt kopiëren.

Iets extra’s bieden waar gebruikers en klanten voor willen betalen. Verwayen geeft negen beweegredenen voor better than free:

  • Immediacy: consumenten zijn bereid te betalen voor een dienst of product als ze het zo snel mogelijk krijgen. Denk aan Harry Potter boeken of – een voorbeeld uit de zaal – boeren die de prijs van graan ten alle tijden willen weten. Zelfs op de tractor per sms. Mobiele applicaties zijn hier een goed voorbeeld van.
  • Personalization: het personaliseren van een product. Verwayen noemt het voorbeeld van Beck. De muziek van de zanger is gratis te downloaden, maar hij kwam met idee om toch geld te verdienen: een blanco cd. In het hoesje zaten stickers, zodat fans hun eigen cd konden ontwerpen en zelfs uploaden op de site

  • Authenticity: authenticiteit, zeker weten dat iets waar of kloppend is. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature belooft dat alles wat je daar download waar is.
  • Embodiment: betalen voor een fysiek product via internet. Als voorbeeld geeft Verwayen Google booksearch. Je kunt informatie vinden over het boek, maar ook waar het te koop en te leen is.

  • Patronage: (gratis) muziek downloaden zoals bij Radiohead (die 2 miljoen verdienden in zes maanden) en We7, een site waar je muziek kunt downloaden en waarbij de opbrengst bijna in z’n geheel naar de muzikant gaat.
  • Interpretation: Redhat, open source technologie voor bedrijfsoplossingen. Je kunt je abonneren op deze dienst.

  • Findability: betalen voor zoeken. De content is gratis, maar voor uitgebreide zoekopties moet betaald worden.
  • Cheaper than free: het gemak van zoeken. Niet zelf uren zoeken naar films om te downloaden, om er dan achter te komen – na nog eens uren voordat de film is gedownload – dat de film in het Zweeds is of de kwaliteit is slecht. Dus iTunes, betalen voor gemak.

  • Accessibility: onbeperkte toegang voor een vaste prijs en geen downloads meer. Verwayen haalde de geruchten aan dat iTunes gaat veranderen van betalen per nummer naar dit model. Nokia heeft al iets soortgelijks. Koop je een telefoon, dan krijg je de mogelijkheid om gratis muziek te luisteren. Na een maand moet je een klein bedrag betalen om de functionaliteit te behouden.

De conclusie van Verwayen is dat Free en Better than Free businessmodellen voor de toekomst zijn. Beweegredenen kunnen naast elkaar bestaan en verweven worden in de modellen. Er is nog veel te ontdekken en staar je niet blind op advertenties.


Presentatie van Harry Verwayen

Winnende businessmodellen in (nieuwe) media is het mediacongres van Media Plaza. Zie ook: