Osterwalder: ‘Businessmodel innovatie belangrijk om te overleven’

0

‘Er is in de huidige tijd veel innovatie! Dat is momenteel ook écht belangrijk! Want als je het goed doet, dan betaalt businessmodel innovatie zichzelf terug!’ Met dit statement begint Alex Osterwalder zijn presentatie vandaag op ‘Winnende businessmodellen’ in Media Plaza. ‘Maar hoe krijg je nu nieuwe ideeën? Met behulp van het juiste model kan je beter nadenken en makkelijker tot businessmodel innovatie komen.

Osterwalder (foto) waarschuwt dat het vinden van nieuwe businessmodellen écht heel moeilijk is, maar met de juiste middelen moet het lukken en is het ook leuk om te doen. Eigenlijk ben je als groot bedrijf het ook verplicht om te doen, want anders zal je bestaansrecht ter discussie komen te staan.

Neem bijvoorbeeld ‘Eric’. Eric werkt bij Warner Music Group. Hij wilde daar graag werken omdat hij het leuk vond om voor glitz & glamour te werken. Want zo was die wereld een paar jaar geleden. Maar er zijn dingen veranderd. De muziekbedrijven hebben erg onder druk gestaan. De verkoop van CD’s is enorm gedaald. En dat betekent dat hij nieuwe dingen moet verzinnen. Maar het is hem nog niet gelukt… en hij geeft de schuld aan bedrijven als Bit Torrent. Daarnaast heeft hij advocaten ingehuurd om de mensen die gratis downloaden, aan te klagen. Maar het aanklagen van je klanten  is eigenlijk een zwaktebod; het helpt je bedrijf niet vooruit.

Eric had moeten kijken naar nieuwe businessmodellen. Osterwalder geeft een paar muziek-gerelateerde voorbeelden :

  • AmieStreet; je kan hier gratis muziek downloaden. Maar als een muziekje erg veel gedownload wordt, dan mag je gaan betalen. Dit begint slechts bij een paar cent. Het bedrag wordt iets hoger als het nog meer gedownload wordt. Maar door de vele downloads is het dus écht winstgevend. Maar voor de klant nog altijd goed betaalbaar!
  • Nokia; als je een telefoon koopt dan krijg je eerst de mogelijkheid om gratis muziek te luisteren, maar na een maand, als je gewend bent aan de muziek, moet je een klein bedrag gaan betalen om de functionaliteit te behouden. Hiermee heeft Nokia een slag gemaakt van een  telefoonbedrijf naar een contentbedrijf.
  • Shazam; als je in een winkel bent, en je hoort een muziekje, dan kan het zijn dat je dat muziekje graag wilt hebben. Dan neem je je telefoon en belt een bepaald nummer. Je houdt de telefoon bij de box en je krijgt gelijk een sms met een url waar je het nummer kan downloaden.
  • Apple;  de iPhone waarmee je muziek kan luisteren, maar ook makkelijk muziek kan downloaden. Ze hebben de dingen waar ze goed in zijn geïntegreerd.

Maar wat als je niet in de muziek zit? Ook buiten de muziekbusiness zijn vele voorbeelden te vinden:
–    Ikea als voorbeeld op het gebied van meubelen
–    Farmaceutische industrie met merkloze medicijnen
–    Skype met gratis bellen als voorbeeld van de mobiele industrie

Osterwalder vraagt aan de zaal hoe het met ‘hun’ industrie gaat? Hoe ga je om met deze uitdaging? Bidden helpt namelijk niet. Je moet in de huidige wereld systematisch je businessmodel onder de loep nemen op een viertal aandachtsgebieden.

Namelijk wat, wie, hoe en wat krijg ik ervoor?

En om inhoud te geven aan deze vier aandachtsgebieden zijn er 9 bouwstenen:
1.    Beschrijf je klant en segmenteer ze.
2.    Wat bied je ze?
3.    En op welke wijze ga je aan ze verkopen?
4.    Welke relaties zijn er te vinden tussen hetgeen je biedt en de segmenten die je hebt beschreven?
5.    Daarna ga je per segment kijken naar de revenu stromen.
6.    Wat zijn de belangrijkste resources?
7.    Wat zijn je belangrijkste activiteiten?
8.    Op welke wijze kan je hierbij een partner-netwerk inzetten?
9.    Welke kostenstructuur kan je hierop toepassen?

Hoe ziet dit model er dan uit bij de ‘oude’ wijze van muziekverkoop?

Maar dit oude model werkt nu niet meer! Vele grote muziekbedrijven hebben de hele long tail laten liggen. Ze keken naar een paar nummers die veel verkochten, maar vergaten de grote hoeveelheid muziek die voor kleine groepen mensen interessant was!

Maar ook Financial Times heeft gezocht naar nieuwe mogelijkheden:

En voor een internetpionier als Digg kan het ook:

Het is mooi om deze voorbeelden te zien, maar dan blijft toch de grote vraag: ‘Hoe kom je nu op deze concepten?’

Je hebt nu een model. Je moet echter wel een designers-gedachte adopteren. En dan bedoelen we niet de vorm, maar juist het product en alle zaken rondom het product. Design is leuk, maar je moet het wel combineren met dingen die interessant zijn voor groepen mensen.

Zakenmensen moeten dus design niet beter gaan begrijpen, maar ze zullen het zelf moeten gaan doen en toepassen.

Wil je deze gedachte adopteren, dan heb je 4 design-technieken:
1.    Co-creatie:  Je moet de mindset veranderen van het ontwikkelen op een afdeling naar samen ontwikkelen met de klant.
2.    Prototype: Maak een prototype en ga ontdekken wat je ermee kan en of het ook werkt zoals je bedacht had dat het zou moeten werken. Maar pas het ook aan met alle opmerkingen.
3.    Visueel: Denk visueel. Zit alles wat we willen erin? Of moet er meer bij?
4.    Verhaal: Je moet wel een verhaal te vertellen hebben. Creëer beleving en zorg dat mensen het idee hebben dat ze er beter van worden.De presentatie van Alexander Osterwalder

Osterwalder sluit zijn verhaal af met één belangrijke raad: Ga het proberen! Alleen dan kan je zelf ervaren hoe het werkt!

Alexander Osterwalder zal op 24 september in Amsterdam een workshop geven over “Businessmodel innovation”. Meer informatie over en inschrijven voor deze workshop kan hier.

Winnende businessmodellen in (nieuwe) media is het mediacongres van Media Plaza. Zie ook: