Apps & Tools

‘Free’: wel of geen marketingtool?

0

In de paneldiscussie op het congres Businessmodellen in (nieuwe) media kwamen verschillende media thema’s aan bod. Onder leiding van dagvoorzitter Erwin Blom spraken Reinout ten Brake (TM Ventures), Wilbert de Vries (Tweakers), Gert Jan Oelderink (NRC), Alexander Osterwalder (businessmodel guru) en Herman Kienshuis (ilse media) over onder meer gaming, dagbladen, online uitgeven en businessmodellen. Is ‘Free” nou wel of niet een marketingtool?

Reinout ten Brake (TM Ventures, Spil Games) opent met het statement “Converting to money has many issues.” Ze bieden games voor niks aan, “Free is een marketingtool”. Hij vertelt ook over de manier waarop ze internationaal samenwerken, zo hebben de CEO in de VS en de CEO in Nederland dagelijks contact met elkaar. Mensen die meeschrijven aan games hebben verstand van local languages, ze zitten overal in de wereld en het zijn vaak jonge mensen die zelf bepalen waar en wanneer ze werken.

Wilbert de Vries is hoofdredacteur van Tweakers.net, de grootste IT community in de Benelux. “Wij geven alles weg,” zo stelt hij. De gebruikers zijn erg betrokken, verrijken de database waar geld mee te verdienen is en verder zijn vooral ook de advertenties erg van belang. In september vierde men het tienjarig bestaan, zonder vooropgezet plan. De community was er al sneller dan dat de nieuwssite er was. “We hebben verreweg de best luisterende en meest betrokken gebruikers.”

In het verlengde hiervan vraagt Erwin Blom aan Alexander Osterwalder (businessmodel guru) of dit soort successen niet meestal per ongeluk ontstaan. Soms wel, zo luidt het antwoord, maar het is ook vaak entrepreneurship.

Wilbert de Vries benadrukt dat het voor Tweakers.net belangrijk is om het verschil tussen opinie en feiten te laten zien. Daar spelen autoriteit en gebruikersprofielen een grote rol in. Tweakers is nooit bedoeld als een businessmodel, het heeft zich ontwikkeld tot businessmodel. “Luisteren naar lezers, bezoekers en dat omzetten in ‘profitable content’, dat is de uitdaging.”

Gert Jan Oelderik (NRC, links) en Wilbert de Vries (Tweakers.net, rechts)

Gert Jan Oelderik is directeur/uitgever van NRC. De krant NRC Handelsblad heeft  280.000 abonnees. NRC Next bestaat inmiddels alweer 3,5 jaar. Er werken 220 journalisten, allemaal academisch geschoold, “die content kan niet gratis aangeboden worden. Onze content is niet gratis, wat wel evolueert is het kanaal, van inkt en papier naar scherm en pixels”. Mensen zijn bereid te betalen omdat ze op zoek zijn naar een trusted source. Onze doelgroep is niet zo geïnteresseerd in user generated content. Nieuws is inmiddels commodity, maar NRC Next is juist voor de kennis en informatie, dat heeft een langere levensduur dan nieuws. NCR Next denkt er over om een deel van de site ook Engelstalig te gaan maken.

Herman Kienshuis is manager business development bij ilse media. Mobile internet, videopublishing en social media zijn daar momenteel de drie aandachtspunten momenteel. Mobile internet ontwikkelt zich richting het internetmodel, dus ‘free’. Video publishing is vooral het free-model. Bij social media heb je diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld Schoolbank met premium services, transaction services als fotoboeken en natuurlijk ook advertenties. De mobiele versie van Nu.nl heeft 6 miljoen bezoeken per maand en groeit elke maand met een miljoen. Wat Kienshuis betreft is daarmee bewezen dat 2008 nu echt hét jaar van mobiel internet is, in elk geval voor consumenten.

Winnende businessmodellen in (nieuwe) media is het mediacongres van Media Plaza. Zie ook: