Innovatie

Trends voor 2009 – Het vervolg

0

Drie weken geleden deed ik op Frankwatching een oproep om met de lezers samen vast te stellen wat de trends zullen worden voor 2009. Als ik kijk naar het aantal reacties dan heeft het eerste deel van dit experiment gewerkt. Nu is het tijd om de genoemde trends te verzamelen, analyseren en de trends tot nu toe te rapporteren. De eerste trend die a.s. vrijdag op Frankwatching wordt besproken is Crowds & Communities.

Hoe bepalen we de trends ook al weer?

Het is goed om even te kijken naar de manier waarop de trends worden bekeken. Vorige keer stelden we vast dat we niet in de toekomst kunnen kijken en dat trends tot stand komen op basis van extrapolatie (waar zitten ze nu en hoe zal dat volgend jaar zijn) en analyse (ontbreken er spelers?). Er moet wel sprake zijn van een verandering van situatie: op het gebied van bijvoorbeeld besturingssystemen is de situatie stabiel en valt er weinig te melden.

Maak het meetbaar

Hoe goed je bent kan worden afgemeten aan de nauwkeurigheid van je voorspelling. Om te voorkomen dat ze door de mand vallen houden sommigen de trends “wazig”, bijvoorbeeld “het mobiele kanaal blijft in 2009 belangrijk”.

Dit kan op zo veel manieren worden uitgelegd dat je altijd wel gelijk hebt. Het is de bedoeling dat de trends meetbaar worden neergezet zodat we volgend jaar rond deze tijd kunnen kijken in hoe verre we het bij het rechte eind hadden. Ook de impact is belangrijk, wat betekent dit nu voor bedrijf of consument is belangrijk! Wat heb ik er aan of wat zou ik moeten doen?

Iedere trend wordt beschreven volgens het volgende model:

  • Wat houdt de trend in?
  • Hoe is het meetbaar?
  • Zwarte bril
  • Wat is de impact?

De zwarte bril (vrij naar het denkhoeden model van De Bono) heb ik toegevoegd om juist ook de realiteit in de gaten te houden. Trends ontstaan vaak door een overdreven aandacht van media, het is goed je te realiseren dat het niet allemaal goud is wat er blinkt.

De lat ligt hoog!

De meest genoemde trends

Wat in de reacties het meest genoemd wordt is:

  • Crowds & Communities
  • Mobiel / GPS
  • Het merk IK / Privacy / Identity
  • Sociale netwerken

Geen trend?

Daarnaast is er een aantal onderwerpen genoemd dat tot nu toe NIET als trend is opgenomen zoals: Advergaming, Linux vs. Microsoft en Semantic Web. Het opvallende van de laatste is dat het in de comments ook als NIET trend werd genoemd. Er is geen merkbare beweging op deze onderwerpen waardoor ze als trend weinig toevoegen. In een later artikel in deze serie zal ik deze onderwerpen behandelen.

Eens? Oneens?

Laat weten of je het eens bent met deze aanpak. Totale onzin of een zinnig verhaal? Reageer! Mis je een trend of staat er een doorbraak in Microsoft vs. Linux in 2009 te wachten die we nog niet gezien hebben? Reacties zijn meer dan welkom.