Innovatie

Obama’s venijn zit in de long tail

0

Als Obama op 4 november gaat winnen heeft hij dat volledig te danken aan de long tail. Je weet wel, de strategie van vele kleintjes maken één grote. En dan hebben we het hier over geld voor de campagne. Het verschil tussen Obama en McCain zit hem in het kruimelwerk, spaarcentjes van Jan Modaal. En die strategie betaalt zich nu uit, zo werd afgelopen zondag in één overweldigende klap duidelijk. Enig idee hoeveel geld Obama met z’n slimme internetcampagne heeft opgehaald in de september maand? Doe eens een gok.

Juist ja, 150 miljoen dollar. Bijeengebracht door 632.000 nieuwe gulle gevers plus een trouwe schare vaste schenkers. In totaal beschikt Obama nu over 3,1 miljoen donateurs. Gemiddeld deed men $ 86 in het campagnepotje. Hoeveel keer iemand een duit in het zakje doet vertelt het verhaal niet. Wel dat in totaal meer dan $ 600 miljoen op deze manier is opgehaald.

Obama heeft wel gegokt met het long tail-effect. Want hij moest afzien van publieke financiering van zijn campagne als hij ook voor de portemonnee van de burgers wilde gaan. En die overheidsfinanciering bedraagt voor de staart van de verkiezingen (september plus oktober) $ 84 miljoen. Een schijntje vergeleken bij wat Obama nu alleen al in september op de bank heeft kunnen zetten.

Accepteer cookies

Het venijn van de long tail zit dus in de staart, want tot dusver hielden McCain en Obama qua financiën ongeveer gelijke tred. De kas bij McCain wordt gespekt door het geld dat hij zelf binnen haalt plus het geld dat de Republikeinse partij binnenhaalt, plus de overheidssteun. Obama doet het met geld van de burger en grotere bedrijven die hem steunen en de maandelijkse kasstortingen van de democratische partij. Maar de partijkas van de Republikeinen zit er warmpjes bij, en dus was het verschil tot op heden te verwaarlozen.

Obama wordt – die stelling wil ik graag nemen – de eerste gecrowdfunde president van Amerika. In het zadel gekomen door donaties van het volk, dankzij het long tail-effect. Met zijn internetstrategie versloeg hij eerst Hillary en nu gaat McCain voor gaas.

En wat doet Obama met zijn internetgeld? Investeren in oude media uiteraard. Een half uur prime time op NBC en CBS op 29 oktober. Lekker ouderwets voor de buis met een zak popcorn. Ergens tussen The Nightrider en een sitcom zal Obama de massa toespreken. Wat denk je? Wordt het een verhaal van één volk, één stem, één natie? Of zou hij de long tailers prijzen in hun al hun verschillen die een mens zo uniek maakt?