Teletekst en een retro-klok op de iPhone: Het beste van beide werelden?

0

Het aloude en overbekende Teletekst is in eigen land één van de meest populaire iPhone applicaties. Wonderlijk? Ja, maar wel waar. En het kan nog gekker want een in de VS populaire iPhone-applicatie is een retro klapperklok. Ik heb diezelfde klok als screensaver op mijn MacBook en krijg er alom enthousiaste reacties op, mensen vinden hem leuk en vragen of ik ze de link kan mailen. En dat bracht me tot de conclusie dat mensen toch echt van ‘en en’ houden. In dit geval en van analoog en van digitaal.

Maar waarom? Is het uit nostalgie dat we van oorsprong analoge zaken nu op de digitale über-gadget iPhone zetten? Of is het omdat we het gewoon grappig vinden, iets ouds op iets nieuws?

Nostalgie of een eeuwenoud brein?

Of zegt het iets heel anders over ons? Iets dat ik niet zomaar even kan benoemen. Maar dat misschien te maken heeft met een uitspraak die ik ooit las in Peter Morville’s boek Ambient Findability over het menselijk brein dat nog altijd onveranderd is gebleven terwijl de technologie om ons heen wel voortdurend verandert.

Of is het toch dat waarover ik in de inleiding van dit artikel al schrijf: Is het gewoon het combineren van twee werelden die mensen allebei waardevol vinden? Dat zou mij niet verbazen. Want behalve de applicaties die ik hierboven noem zijn er immers ook vele andere voorbeelden aan te wijzen:

  • De ringtone die ‘tring tring’ doet
  • Sla een blaadje om
  • Photoshop ‘humor
  • Computer symbolen op je muur
  • Het geluid van een sluiter op een digitale camera
  • Bubbeltjesplastic voorheen op je Palm nu ook op je iPhone
  • Het gekraak van papier bij het legen van je Mac prullenbak

https://www.youtube.com/watch?v=tvHeNC5VJw8

  • Google Maps offline
  • En om het af te leren nog een keer Teletekst maar nu op Twitter

Het beste van twee werelden

Deze lijst is uiteraard niet volledig of uitputtend en er is in het geval van de Google Maps offline waypoints zelfs sprake van een omgekeerde of juist dubbele ‘en en’ want hier wordt iets digitaals juist omgezet naar iets analoogs dat vervolgens weer digitaal wordt.

Maar hoe het ook zij, er wordt het beste van twee werelden gecombineerd en dat is blijkbaar iets wat mensen graag doen. En dat biedt dus kansen voor iedereen die producten of diensten ontwikkelt want zelfs al is het soms verleidelijk om een iets totaal nieuws op de markt te brengen, het blijkt minstens zo zinvol om oud en nieuw of analoog en digitaal samen te brengen en zo waarde voor je klanten te genereren.

Dit artikel is ook verschenen op www.fackeldeyfinds.com.