Onderzoek

Onderzoek GfK naar HDTV: Meer TV voor minder geld

0

Marktonderzoeksbureau Gfk deed recent onderzoek naar de ontwikkelingen op de Nederlandse winkelvloer als het gaat om High Definition TV (HDTV). Op de HD-dagen presenteerde men de nieuwste onderzoeksresultaten: de consument krijgt steeds meer TV voor minder geld, het aandeel van platte TV’s is inmiddels 60% waarvan meer dan de helft HD-proof of fullHD, het aantal HD gaming consoles groeit door naar 200.000 eind dit jaar en maar liefst 50% van de huishoudens heeft eind dit jaar een digitale TV-aansluiting. Positieve cijfers dus en de financiële crisis lijkt vooralsnog geen spelbreker.

Volgens Barbara Schouten (foto) van GfK Retail & Technology komt de consument als de grote winnaar uit de bus, want die krijgt steeds meer product voor steeds minder geld. De Wet van Moore is ook in elektronica van toepassing. In het afgelopen jaar zijn de prijsdalingen voor platte TV’s significant geweest: 30%. Voor steeds meer mensen komt daarmee de platte TV binnen bereik. TV is als categorie al jaren aan het groeien: eind 2008 verwacht men de hoogste verkopen ooit te hebben gerealiseerd met 1,7 miljoen stuks. LCD is dominant ten opzichte van het andere platte alternatief, plasma.

Factoren die van invloed zijn op de verkopen zijn innovatie, prijsdaling en de aanwezigheid van grote sportevenementen. Om dat laatste te onderschrijven liet Schouten zien dat in mei 2008, voorafgaand aan het EK, er maar liefst 165.000 TV’s werden verkocht, ofwel 70.000 extra sets.

Daarnaast is het prijspeil heel belangrijk – de consument krijgt als het ware steeds meer TV voor steeds minder geld. Full HD daalt nu al scherp in prijs: van €1.939 naar €1.449 voor de belangrijkste categorie, de LCD-TV. Ook nemen de beeldmaten steeds verder in omvang toe. Ten opzichte van maart 2008 is het aandeel TV’s groter dan 32 inch gestegen van 28% naar 34%.

Het aandeel FullHD in de toestellen neemt ook behoorlijk toe. In september was een derde van de markt al FullHD (29,4%). 375k FullHD schermen, 1,2mln HD-ready schermen, waarmee eind 2009 91% van de toestellen HD-proof zijn.

Ten opzichte van het totaal aantal huishoudens komt de penetratie van platte TV’s neer op 60%, waarvan 48% HD-proof is en 7% fullHD is.

Op de vraag of content de driver van HD is antwoordt Schouten volmondig ja. In de softwaremarkt zijn belangrijke trends waar te nemen. DVD is over haar hoogtepunt heen en neemt inmiddels iets af. Het feit dat er nu duidelijkheid is gekomen rondom de opvolger, BluRay, heeft ook een gunstige ontwikkeling op de verkopen gehad. Toch is het zo dat de totale markt stagneert; voor veel maatschappijen is het moeilijk om hun verkopen op peil te houden. Dat doet men vooral door bundelverkoop met BluRay spelers.

Ook de markt voor HD gaming consoles groeit. Eind 2008 zijn er naar verwachting meer dan 200.000 BluRay spelers in markt. De prijs van BluRay spelers is gehalveerd in een jaar tijd. Eind 2008 zal de grens van vierhonderd euro worden doorbroken. Het volume van BluRay begint zich nu langzaam te ontwikkelen, van 0,4% naar 1,2% eind 2008. Pas wanneer de prijs in 2009 onder de driehonderd euro komt, zal het volume grote sprongen maken, zo verwacht GfK.

Het aanbod is ook stijgende, zij het nog beperkt van omvang. Nu zijn er ongeveer 500 titels beschikbaar; gemiddeld worden er 6.000 units per week verkocht. Tegen een gemiddelde prijs die ergens tussen 25 en 33 euro ligt, komt dit neer op 6-7 miljoen euro omzet aan het eind van 2008.

Ook met digitale televisie gaat het goed. Bij de aanschaf van een nieuw televisietoestel hoort ook een overgang naar een digitaal abonnement. Eind 2008 verwacht GfK een penetratie van 50% te zien in de markt. Met name Ziggo en KPN realiseren een grote stijging in abonnees.

Tenslotte stond Schouten nog even stil bij de impact van de financiële crisis en of er sprake is van naderende tegenspoed. Sinterklaas heeft niet te lijden onder de financiële crisis. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwachten de winkeliers dit jaar een extra omzet van circa 490 miljoen euro. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Wat cadeaus betreft is speelgoed nog steeds koploper. Ook boeken, dvd’s, cd’s en elektronica zijn populair. RTL meldde donderdag dat 85 procent van de Nederlanders niet gaat bezuinigen met Sinterklaas.De presentatie van Barbara Schouten van GfK

Meer verslagen van de HD-dagen vind je op de site van iMMovator, zie het overzichtsartikel De Nederlandse HD-Dagen. Zie ook HD-aanbod voor Nederlandse huishoudens.

—//—

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.