Verdieping

Boekrecensie: ‘Handboek SEO’ – Nog meer over SEO

0

Klinkt dat negatief? Nee hoor, want wat mij betreft kan er niet genoeg aandacht worden besteed aan het grote belang van zoekmachine optimalisatie. In tijden van onzekerheid en de behoefte aan het efficiënt besteden van marketingbudgetten zou ik nog eens extra de nadruk willen leggen op het investeren in online marketing. Waarom? Het online kanaal is flexibel en de inspanningen en investeringen zijn meetbaar.

Het nieuwe handboek ‘SEO’ van Erik-Jan Bulthuis e.a. komt wat dat betreft precies op het juiste moment. Echter, toen ik het boek voor het eerst in handen kreeg, kreeg ik zowaar het idee dat het een vervolg was op het Handboek ‘Zoekmachinemarketing’ van Keesjan Deelstra, waar ik eerder over schreef. De cover is namelijk exact hetzelfde alleen in een andere kleur. Dat is verwarrend en wat mij betreft had de uitgever van het boek daar toch wel wat meer aandacht aan kunnen besteden. Dat even als kritische opmerking vooraf, want gelukkig doet het verder niks af aan de inhoud van het boek.

Zoekwoorden analyse
Het boek begint heel pragmatisch. Hoe zit je doelgroep in elkaar en hoe zoeken zij in zoekmachines? Een uitgebreid zoekwoordenonderzoek is daar het antwoord op. Zonder een idee te hebben hoe je doelgroep in elkaar zit en hoe zij zoeken in Google kun je met SEO niet succesvol zijn. Erik-Jan noemt verschillende mogelijkheden hoe je dat kunt doen:

De enige tool die ik in het boek miste was de Keyword Tool van Google. Op basis van een aantal zoekwoorden die je zelf opgeeft, toont Google het zoekvolume van de betreffende woorden en geeft het relevante keyword suggesties. Google geeft sinds enkele maanden deze gegevens vrij dus zou het best kunnen dat dit nog onbekend was ten tijde dat het boek werd geschreven.

AIs eenmaal bekend is wat je top zoekwoorden zijn, dan ga je beginnen met het ontwerpen van een sitestructuur. Elke pagina moet worden ingericht op een eigen uniek zoekwoord. Het navigatiemenu en de URL van iedere pagina richt je daar volledig op in, zodat Google ook kan ‘begrijpen’ wat voor content er achter de links in de navigatiestructuur zit.

Zoekmachine vriendelijke teksten schrijven
Bij het schrijven van zoekmachine vriendelijke teksten moet rekening worden gehouden met verschillende zaken. Met zoekmachine vriendelijke teksten worden niet alleen de teksten bedoeld die je op een webpagina ziet. Zo kun je bijvoorbeeld ook veel invloed uitoefenen op de teksten die Google in de zoekresultaten toont. Dat doe je met de onderdelen:

  • Title-tag
  • Meta-descriptions

Zaken die je op de pagina kunt inzetten voor zoekmachine optimalisatie zijn:

  • URL
  • Titels
  • Subtitels
  • Verdeling van de zoekwoorden in de tekst

Het boek geeft veel handige tips voor het schrijven van de ideale tekst. Prima uitgewerkt!

Techniek
Nadat het boek de nodige aandacht heeft besteed aan de tekstuele component van websites, om daarmee goede posities te realiseren in zoekmachines, komt de techniek aan de orde. Voor de gemiddelde lezer zal het boek hier behoorlijk de diepte in gaan. Voor zaken als HTML, CSS, redirects (200, 404, 301, 302), het maken van een .htaccess file, robots.txt bestanden en XML sitemaps moet je toch wel enige basiskennis hebben om deze materie goed te kunnen doorgronden. De schrijvers zijn denk ik hier af en toe iets te enthousiast geweest met het uitwerken van dit onderwerp, waardoor een deel van de doelgroep deze pagina’s snel zal doorbladeren. Grappig genoeg dat de laatste reactie op de recensie over dit boek op Netters aangeeft dat het boek veel te oppervlakkig is. Daar ben ik het dus niet mee eens. Immers voor de meeste marketeers is het alleen van belang te weten wat technisch nodig is voor hun website. De uitwerking daarvan laten ze graag over aan hun technische afdeling of webbouwer.

Linkbuilding
“Externe sites zijn meestal voor veertig tot zestig procent bepalend voor je positie”. Waar komt dit cijfer vandaan? Het zal ongetwijfeld op praktijkervaring gebaseerd zijn. Goede links van andere sites hebben invloed op je resultaten in Google, echter in welke mate dat is, vind ik een interessante discussie. Ik ben benieuwd hoe andere SEO experts daarover denken.

Erg goed in het boek vind ik de zeer pragmatische insteek voor het creëren van een goed linkprofiel voor je website. Onzinverhalen, zoals aanmelden bij duizenden zoekmachines of honderden startpagina’s worden hier achterweg gelaten. Sterker nog, er wordt zelfs voor gewaarschuwd. Gelukkig maar, want er zijn nog veel SEO bureaus die linkbuilding diensten aanbieden waarbij ze enkel dit soort zaken verrichten. Het is nepperij en geldverspilling en dat wordt maar al te duidelijk in dit boek.

Linkbuilding gaat niet om de hoeveelheid, maar om kwaliteit en relevantie. Het boek geeft daar uitstekende aanbevelingen voor.

Analytics en tools
Het boek sluit af met een hoofdstuk over Google Analytics. Zonder te meten wat er door je inspanningen gebeurt op je website is SEO niet succesvol in te zetten. Ook schenkt het boek nog even aandacht aan allerlei tools voor SEO, zoals de add-ons SEO for Firefox en de Rankchecker. Allemaal heel handig, echter ben ik er wel een groot voorstander van om dit soort tools te integreren in CMS systemen.

Conclusies
Een aanrader voor iedereen die zich bezig houdt met zoekmachine optimalisatie. Het is prettig geschreven en door de beperkte omvang van het boek leest het lekker weg. Bij het uitwerken van het technische verhaal is men denk ik iets te enthousiast geweest, waardoor een deel van de doelgroep hier zal afhaken (mijn advies: scan deze hoofdstukken even op wat technisch nodig is, want er komen daarna nog wat hoofdstukken die zeker de moeite waard zijn). Dat neemt niet weg dat het voor veel lezers die zich bezighouden op het snijvlak van marketing en techniek juist wel heel interessant is. Ik zou zeggen: “wie de schoen past, trekke hem aan”.

En, Erik-Jan, ondanks mijn kritische puntjes, petje af hoor…

Titel: Handboek SEO – Resultaatgerichte zoekmachineoptimalisatie
Auteur: Erik-Jan Bulthuis, Nina Baumann, Ramon Eijkemans e.a. (Onetomarket)
Uitgever: Van Duuren Media
Jaar: 2008
Nummer: ISBN-13: 9789059403680
Mediatype: Boek (199 pagina’s)
Prijs: € 24,90
Bestellen: Computerboek.nl

Pascal Selles is online marketing consultant bij Hayona waar hij zich o.a. bezighoudt met SEO. Wilt u weten wat u kunt verbeteren aan uw site. Laat dan een gratis SEO quick scan uitvoeren.